Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

A tento problém se nám může zdát neřešitelným. Naštěstí dnes existují zařízení, s jejichž pomocí dokážeme i takové překážky jako jsou schody, lehce zdolat. Jedním z nich je schodolez pro invalidy.

Co všechno schodolez umí?

Zvládne překonat nejen klasická schodiště, ale i strmá a točitá. Pokud je schodiště rovné a podesty mezi jednotlivými rameny jsou dostatečně prostorné, např. v bytovém domě nebo škole, lze zde používat pásový schodolez. Pokud je schodiště točité, strmé nebo jinak atypické, je nutno použít kolečkový schodolez. Na šířce schodiště záleží pouze u schodiště točitého, jelikož schodolez potřebuje dostatek místa k tomu, aby se mohl na schodech vytočit.

Výhodou schodolezu v bytovém domě je to, že nejsou třeba žádné stavební ani jiné úpravy schodiště, a tak používání schodolezu nevyžaduje stavební povolení či souhlas sousedů.

schodolezy pro invalidy

Obsluha schodolezu

Schodolezy pásové i schodolezy kolečkové potřebují asistenci druhé osoby, nemontují se tedy na schody. Obsluha schodolezu je velice jednoduchá, vše funguje na bázi stisku jednoho tlačítka, bez vynaložení fyzické námahy.

Pásové schodolezy

Pásový schodolez – jeho výhodou je větší stabilita na schodech a velice snadná obsluha, kterou zvládne opravdu každý. Pásové schodolezy lze rozložit na dvě části a přestože jsou větší než kolečkové schodolezy, je možné je převážet v autě.

pásové schodolezy

Kolečkové schodolezy

Kolečkový schodolez – jeho nevýhodou je trošku obtížnější obsluha než u schodolezů pásových. Kolečkové schodolezy lze rozložit na tři části – podvozek, madlo a baterii, takže jsou nejen velice skladné, ale také lze baterii nabíjet mimo schodolez, třeba v obýváku. Kolečkový schodolez je mobilní, dá se snadno převážet v kufru auta, některé typy kolečkových schodolezů lze převážet také v letadle, takže ani dovolená v zahraničí nemusí pro vozíčkáře zůstat jen nesplněným snem.

kolečkové schodolezy

Údržba schodolezu

Schodolezy nevyžadují téměř žádnou údržbu. Základem je, aby schodolez nebyl ve vlhkém prostředí a aby baterie byla řádně dobíjena. Baterie jsou bezúdržbové. Pravidelné revize schodolezů nejsou potřeba, obvykle se doporučuje revize jednou za tři roky.

Schodolez cena

Existuje mnoho typů schodolezů, a proto i ceny jsou různé. Na schodolez lze získat státní dotaci ve výši 90 % z kupní ceny schodolezu - schodolez cena. O státní příspěvek na schodolez je možno požádat na příslušném úřadu práce v místě bydliště, který žádost posoudí a o dotaci rozhodne. Stačí si jen vybrat vhodný schodolez a vyplnit formulář. Řízení trvá přibližně tři měsíce. V případě, že úřad práce rozhodne v této věci záporně, je možnost si za zlomek ceny koupit schodolez repasovaný. Pro ty, kteří mají omezenou hybnost pouze dočasně a potřebují ve svém životě pomocníka, jenž jim usnadní pohyb na schodech, existuje možnost si schodolez pouze zapůjčit.

schodolez

Zdroj foto: ALLMEDICA s.r.o.


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.