Soud umožnil SVJ ve stanovách omezit krátkodobé pronájmy

Podle nedávného rozhodnutí Městského soudu v Praze mají nově SVJ možnost ve svých stanovách zakázat pronájem bytu skrze služby jako AirBnB.

Soud umožnil SVJ ve stanovách omezit krátkodobé pronájmy

Hluk, nepořádek a velké skupiny turistů v domě. S tím se musí často potýkat obyvatelé mnoha bytových domů v Praze, ale i jiných městech. Mnoho vlastníků bytů, mnohdy cizinců, kteří kupují byty jenom k tomuto účelu, umožňují krátkodobé pronájmy turistům přijíždějícím do Česka. Co ale prvně vypadalo jako skvělý nápad, jak se vyhnout drahým hotelům, se vyvinulo v hojně kritizovaný byznys. Zejména centrum Prahy se potýká s tím, že na mnoha místech už běžní obyvatelé nebydlí.

Poté, co znečišťování společných prostor, každodenní hluk rušící i sousedy v okolní zástavbě a noční návraty zákazníků služby AirBnB naštvaly obyvatele jednoho bytového domu v Praze, zakázalo SVJ ve svých stanovách vlastníkům využívání bytů pro tyto krátkodobé pronájmy. Majitel bytu se tomuto rozhodnutí snažil bránit u soudu, nebyl však úspěšný a Městský soud v Praze tento týden poprvé rozhodl, že SVJ mohou tyto pronájmy skutečně zakázat ve svých stanovách.

Rozhodnutí není definitivní

Důležité ale je, že rozsudek Městského soudu v Praze ještě není pravomocný a majitel bytu se může ještě odvolat. Pokud by se všal rozhodnutí potvrdilo, mohlo by to mnoha SVJ pomoct se vypořádat s obtěžováním ze strany turistů. Na druhou stranu by tak SVJ významě zasahovaly do práv jendotlivých vlastníků.

Zásadní však je, že každý spor je jiný a v projednávaném případě bylo velmi dobře zdokumentováno, jak krátkodobé pronájmy zasahovaly do života v domě. Kdo to nebude schopen podrobně prokázat, nemusí v obdobné situaci dosáhnout ani dílčího úspěchu.

Kontakt na Dostupnýadvokát.cz


Mohlo by vás zajímat

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?