Stačí vaší fasádě revitalizace, nebo už potřebujete novou?

Když budete fasádu pravidelně kontrolovat a mít přehled o všem, co se s ní a ní děje, uděláte si základní představu sami. V některých případech se však bez odborné firmy neobejdete. Tady je pár tipů, jak na to.

Stačí vaší fasádě revitalizace, nebo už potřebujete novou?

Základní rada při péči o fasádu zní: Nevěřte všeználkům, ani žoviálním zástupcům firem, kteří vám tvrdí, že fasáda vašeho domu je v podstatě na odpis, protože na ní už vyšisovala barva. Pro takové tvrzení, které obvykle znamená sáhnout do fondu oprav pro částku se šesti nulami, je potřeba fasádu dobře a především odborně prozkoumat. Právě potřebná odbornost je přitom to, co chybí valné většině těch, kteří něco takového říkají.

Předpokládaná životnost fasády je 25 let, takže pokud se k ní chováte odpovídajícím způsobem, zhruba takovou dobu vydrží. Když navíc zvolíte správnou péči, životnost domovního pláště o další roky prodloužíte. Samozřejmě, když se o ni nebudete starat vůbec, nebo nešetrně, životnost tím zkrátíte. A to klidně o víc, než pět let,“ vysvětluje základní princip Jan Hrdlička, jehož firma Fasádní servis se této problematice věnuje více, než 20 let. Co ovšem znamenají pojmy správná péče a nešetrná péče?

Nejdříve se podívejme na to, co může fasádě uškodit, byť to tak někdy na první pohled nevypadá. Problematická jsou samozřejmě všechna proražení svrchní fasádní vrstvy. I malý otvor otevírá cestu vodě, která pak pod svrchní vrstvou v zimě mrzne a tím poškozuje svrchní vrstvu zevnitř a poškozuje samozřejmě i vnitřní části fasády. Průběžně pak fasádě škodí UV záření, které degraduje povrch silikonových, silikátových i akrylátových plášťů. Pro bližší představu, co dokáže UV záření, se stačí podívat na starší plastový zahradní nábytek. Po pár letech na slunci je jeho povrch křehký a drolí se, snižuje se také celková odolnost a nosnost nábytku. Podobné procesy probíhají i na fasádě. Dalším rizikem jsou všudypřítomné graffiti. Chemické složky sprejových barev pronikají časem hluboko do svrchní vrstvy. A protože nejsou určeny pro tyto fasádní povrchy, negativně působí na jejich soudržnost. Čili v místě nástřiku snižují odolnost.

Čištění fasád Na plastové bazénové schůdky působí čtyři měsíce každý rok. Co s nimi po zhruba 12letech udělalo sluneční UV záření, je vidět na snímku. Obdobně působí slunce i na fasády ze syntetických materiálů.

S graffiti je spojeno i další nebezpečí. Tím je neodborné a především nešetrné odstraňování těchto čmáranic. Příliš velký tlak, příliš ostré nástroje, příliš velká síla – to vše může vést přímo k porušení pláště. Nebezpečí se skrývá i v čištění kombinujícím chemické látky a tlakovou vodu. Tlaková voda na povrch fasády působí jako brusný papír. Rozrušuje a oslabuje její svrchní vrstvu. Což je obecně nebezpečí nešetrného mytí fasád či odstraňování černých skvrn od plísně, či zelených od řas.

Čím častěji se nešetrně domovní obálka myje, tím více se oslabuje. Zároveň platí, že čím déle na ní necháte působit graffiti, ale především plísně a řasy, tím více se naruší svrchní vrstva fasády. Při čištění a mytí je nezbytné dodržovat předepsané postupy podle technických listů, případně být ještě opatrnější. Díky moderním technologiím je to bez problémů možné,“ popisuje Jan Hrdlička. „Používání demineralizované vody by měl být základ šetrnosti. My zcela standardně pracujeme s parním čištěním, kdy používáme nízkotlakou přehřátou páru, což je velmi šetrný a současně efektivní systém. Pro čištění samotného graffiti pak používáme buď páru, nebo mikroabrazivní německý systém Tornado,“ vypočítává jednatel Fasádního servisu.

A co fasádě prospívá?

Kromě opsané šetrné péče jí můžete poskytnout ještě dvě ozdravné kůry. Jedna spočívá v impregnaci a zpevnění jejího povrchu, což zvyšuje jeho odolnost a tím i životnost. Jde technologii s velmi dobrým poměrem cena/výkon.

Kdo chce zcela špičkovou péči, ten může sáhnout po českém patentu – fotokatalytickém samočistícím nátěru FN2. Záruka na permanentně čistou fasádu je od výrobce 10 let s tím, že praktická zkušenost ukazuje, že bezchybně funguje i po 15letech. K vidění je to například na protihlukových stěnách na pražském Barrandově, kde je tímto systémem ošetřena ukázková plocha. Pro jistotu je to na ní i napsané.

V každém případě, než se pustíte do nákladnějších operací týkajících se domovního pláště, požádejte o posudek jeho stavu odbornou firmu. Což není každá firma, která nabízí péči, nebo instalaci zateplených fasád,“ připomíná Jan Hrdlička. Z jeho zkušenosti totiž plyne, že ve valné většině případů stačí fasádu renovovat a zpevnit.

Kontakt na Fasádní Servis

Zdroj foto: Fasádní Servis Úvodní foto - Po šetrném umytí fasády je správné aplikovat impregnaci a nechat povrch zpevnit.


Mohlo by vás zajímat

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?