Stejný panelák, stejný byt. Jen o 30 let jindy...

Zvoní telefon. V bytě, v panelovém domě, na polici, nebo alespoň na krajkové dečce, před třiceti lety. Obyvatel bytu jej přichází zvednout, přesně ví, kde telefon najde. Představuje se a zatím se rozhlíží po svém bytě.

Stejný panelák, stejný byt. Jen o 30 let jindy...

Není velký, zato důmyslně řešený a se spoustou vychytávek (podomácku vyrobených). V předsíni jistě nechybí vysoké skříně se spoustou úložného prostoru. Ve většině místností je položen koberec nebo PVC a mnoho stěn dekorují papírové tapety s květinovým vzorem. V nevelké kuchyni stojí plechová či umakartová linka a stůl, ke kterému se pomalu celá rodina nevměstná. Dominantou obývacího pokoje je mohutná nábytková stěna, naplněná skleněnými a porcelánovými skvosty, sehnatelnými v této době. Nezbytnou součást tvoří také televize.

V malé, tmavé a umakartové koupelně nechybí toaletní skříňka a celkem velké umyvadlo, v lepším případě otočné, tak aby nepřekáželo při koupání ve vaně. Na toaletě se většina členů domácnosti sotva otočí. V dětském pokoji můžeme najít patrovou postel a modelový nábytek, podobný tomu v tisíci dalších dětských pokojů. V policích nestojí mnoho hraček, ale jsou opotřebované z jejich častého používání.

Zvoní telefon. V bytě, v panelovém domě, umístění neznámé, v roce 2016. Majitel bytu jde a telefon hledá. Neví, kde jej naposledy zanechal. Vidí, kdo mu volá a představovat se ani nemusí. Zatímco telefonuje, rozhlíží se po svém obydlí. Je vzdušné, se spoustou designových prvků. V předsíni najdeme moderní vestavěné skříně. Podlahy tvoří rozmanité materiály, dostupné v dnešní době. Tapety se do bytů opět navrací, jen nejsou všude a výběr jejich vzorů je v široké škále, od decentních po divoké. V kuchyni stojí moderní linka s mnoha, dnes už nezbytnými, spotřebiči. Obývák není zastavěn nábytkem a mnohdy v něm televize chybí.

Umakartová koupelna zmizela, nahradila ji moderní místnost se sprchovým koutem, celkově přizpůsobena potřebám dnešního běžného člověka. Dětské pokoje jsou barevné, veselé, plné hraček – na nichž, na rozdíl od jejich předchůdců před třiceti lety, nemusí být opotřebení vůbec vidět.

Vzpomínáte, srovnáváte? Nabízí se, kromě mnoha dalších, ještě jeden podstatný rozdíl. Před třiceti lety spravoval společný chod objektu domovník a jeho nástěnka. Dnes se vám nabízí mnohem sofistikovanější systém správy. Sousedé.cz mají na svém webu mnohem více praktických nástrojů – po registraci můžete aktivně pracovat s kalendářem akcí, diskusemi, dokumenty, kontakty. Pro nostalgiky nechybí ani online nástěnka.

A jak se Vám bydlelo před třiceti lety? A jak dnes?


Mohlo by vás zajímat

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.