V muzeu NaFilM zažijete Tmání, český VR film nominovaný na Českého lva

I my Sousedé.cz se snažíme podporovat zajímavé projekty v sousedství. Proto Vás zveme na kulturní počin, při kterém se bude promítat VR film Tmání.

V muzeu NaFilM zažijete Tmání, český VR film nominovaný na Českého lva

Národní filmové muzeum NaFilM otevře 17. března novou instalaci, ve které představí snímek Tmání, první český film natočený pro virtuální realitu. Na jediném místě v Praze tak budou mít návštěvníci příležitost zhlédnout ve speciálních VR brýlích počin nominovaný na Českého lva v kategorii Nejlepší animovaný film. K netradičnímu filmovému zážitku ve virtuální realitě diváky zavede 12 km provázků, které zaplnily promítací místnost.

Autobiografický film režiséra Ondřeje Moravce skrze nové médium dává divákům možnost nahlédnout, co se odehrává v hlavě člověka, který se vyrovnává se svými vnitřními démony. Projekce budou dostupné po předchozí registraci kdykoliv během otevírací doby muzea až do 30. září. Zážitek ze sledování filmu bude umocněn unikátní taktilní instalací, která bude zasazená do prostor expozice muzea. Instalace tak naváže na stálou expozici, jež představuje hravým a interaktivním způsobem počátky kinematografie. Tmání tematicky doplní především část věnovanou českému animovanému filmu. Dílo současných mladých tvůrců v čele s režisérem Ondřejem Moravcem a animátorkou Bárou Annou Stejskalovou poukazuje na mezinárodní úspěchy nastupující generace tvůrců animovaných filmů, kteří i přes využití nových technologií navazují na tradici autorské tvorby české animace. „Pro Tmání jsme se rozhodli vytvořit zážitkovou instalaci, která stejně jako celé naše muzeum v sobě spojuje analogové a digitální média. Prožitek vznikající ve virtuálním světě za pomocí nejnovější technologie virtuální reality bude dotvářen v jedinečném prostoru založeném na hmatových vjemech,“ říká kurátorka a zakladatelka muzea Adéla Mrázová.

Virtuální realita

Filmové muzeum NaFilM využívá technologie virtuální reality i ve své stálé expozici, kde návštěvníkům umožňuje zprostředkovat zážitek diváků ze sledování raných filmů před více než sto lety. Rovněž poukazuje na počátky konceptu virtuální reality, které překvapivě sahají až do roku 1904. „Uvedením Tmání chceme poukázat na to, že historii i současnost filmu nelze oddělovat, jedná se o dynamické médium, které se neustále vyvíjí a proměňuje. Stejně tak vnímáme i roli našeho filmového muzea. Inovativním způsobem vzdělávání o českém filmu, ale chce nabídnout i prostor výrazným současným tvůrcům a vytvořit nové distribuční zázemí pro technologii, která může být rozhodující pro budoucí podobu filmového zážitku,“ dodává kurátor muzea a filmový historik Jakub Jiřiště.

Tmání je autobiografický animovaný film, který využívá virtuální realitu k zobrazení autentických zážitků mladého člověka s depresí. Spolu s ním divák prochází interaktivním příběhem, v němž může hlavnímu hrdinovi doslova podat pomocnou ruku a také využít léčebnou sílu svého hlasu. Stejně tak budou mít návštěvníci možnost se dotknout okolní instalace. Snímek režiséra Ondřeje Moravce, výtvarnice Báry Anny Stejskalové a producentky Hany Blaha Šilarové byl ve světové premiéře uveden na prestižním festivalu v Benátkách v sekci věnované filmům ve virtuální realitě. Zároveň se jedná o první český film vytvořený pro toto médium, který byl podpořen Státním fondem kinematografie a je právě nominován na Českého lva. Zástupci české filmové a televizní akademie tak poprvé nominovali na prestižní ocenění snímek výhradně určený pro virtuální realitu.

V Národním filmovém muzeu NaFilM bude snímek ve VR brýlích přístupný od 17. března jako doplněk expozice pro návštěvníky muzea, ale i pro jednotlivé diváky, kteří budou mít zájem zhlédnout pouze samotný film. Program Tmání mohou diváci navštívit každý den kromě pondělí od 13 do 19 hodin.

Adresa: NaFilM: Národní filmové muzeum Mozarteum, Jungmannova 748/30, Praha 1

Vchod do muzea je z Františkánské zahrady od Jungmannova náměstí

Fotografie ke stažení naleznete zde

Webové stránky: https://www.darkeningvr.com/cs , https://www.nafilm.org/

NaFilM na Facebooku: https://www.facebook.com/nafilm.org/

NaFilM na TripAdvisoru: https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g274707-d12028413-Reviews-NaFilM_National_film_museum-Prague_Bohemia.html

NaFilM na Instagramu: https://www.instagram.com/filmmuseum_nafilm/

Producentem filmu Tmání je Frame Films, koproducenty společnosti NowHere Media a Brainz Immersive. Film byl finančně podpořen Státním fondem kinematografie, grantem Unity for humanity, fondem Medienboard

______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?