Vypěstujte si bylinky v bytě. Co všechno musíte vědět?

Čerstvé bylinky přivedou vaše vaření na úplně novou úroveň. Není nic jednoduššího, než si pár rostlinek vypěstovat doma na balkoně nebo na parapetu. Jak na domácí bylinný záhonek a jaké bylinky vybrat?

Vypěstujte si bylinky v bytě. Co všechno musíte vědět?

Bylinkám se nejvíce daří tam, kde je hodně slunce. Jižní strana bytu, nebo parapet u okna jsou pro ně naprosto ideálním místem. Pokud dáte květináče na balkon, vyberte místo, kde co nejdéle svítí slunce a je zároveň ochráněno před větrem a deštěm. Co se týče substrátu, tak mají bylinky rády výživný, ale lehký substrát pro pokojové rostliny s přídavkem rašeliny. Je potřeba, aby mohla voda snadno protékat. To dosáhnete tím, když smícháte běžnou směs pro rostliny s pískem.

Jak pěstovat bylinky?

Bylinky můžete pěstovat jak v truhlících, tak i v jednotlivých květináčích. Do truhlíku můžete sesadit různé bylinky (například petrželka s pažitkou nebo rozmarýn s tymiánem), jen dejte pozor, aby měli stejné nároky na světlo a vodu. Nejlepším obdobím pro výsev je jaro. Pokud se ale bojíte pěstování od semínka, můžete si koupit už předpěstované bylinky. Nejlepší najdete v zahradnictví nebo na trhu. Pokud se rozhodnete pěstovat bylinky od semínka, můžete začít víceméně kdykoliv. Ven je ale můžete dát začátkem května. Zároveň je vhodné sazeničky otužovat. Sazeničky otužujte čtrnáct dní před tím, než se rozhodnete dát bylinky trvale na venkovní parapet nebo balkon. Rostlinky si potřebují zvyknout na světlo a chlad.

Bylinky po zasazení do nového substrátu není nutné první měsíc hnojit. Všechny živiny si vezmou ze substrátu. Nicméně po měsíci je potřeba rostlinky hnojit dvakrát týdně hnojivem pro bylinky ve formě substrátu.

7 nejlepších bylinek na balkon nebo parapet

Máta peprná

Máta je bylinka, která roste skoro sama a má mnoho využití. Má ráda polostín a pravidelné zalévání. Ráda se ale rozpíná, proto ji nezasazujte k jiným bylinkám.

Meduňka lékařská Meduňka Meduňkový čaj je skvělý elixír na uklidnění. Sama bylinka má ráda polostín a je velmi rozpínavá, proto ji raději nesázejte s dalšími bylinkami.

Rozmarýn lékařský

Rozmarýn pěstujeme hlavně pro jeho nádhernou vůni. Nejedna zkušená kuchařka by vám ale řekla, že se hodí i k přípravě masa. Vyžaduje slunné místo a pravidelné stříhání.

Bazalka pravá Bazalka Bazalka je skvělé koření, na které Italové nedají dopustit. Mimo svoji chuť také podporuje trávení a pomáhá při křečích. Má ráda slunce a vyžaduje pravidelné zalévání. Je velmi náchylná na průvan.

Pažitka pobřežní Pažitka Chléb s pažitkou je to pravé ořechové. Pažitka je relativně nenáročná bylinka, která vyžaduje polostín a hodně vody.

Petržel zahradní

Petržel skvěle dochutí každou polévku. A nejen to, obsahuje velké množství vitamínu C. Má ráda vlhko a polostín.

Koriandr setý

Koriandr je nejen skvělým dochucovadlem, ale i jeho plody zároveň podporují trávení. Vyžaduje pravidelné zalévání, přihnojování a slunce.

Zdroj foto: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.