Výše provize realitní kanceláře v roce 2021

Provize realitních kanceláří se na první pohled zdá vysoká, ale zkušený realitní makléř dokáže vaši nemovitost prodat rychleji a výhodněji, takže se vám tato investice vyplatí. Ušetříte nejen čas, ale většinou vám po odečtení provize zbyde víc, než kdybyste prodávali sami.

Výše provize realitní kanceláře v roce 2021

Jaká je běžná výše provize?

Realitnímu makléři či kanceláři zaplatíte mezi 3 % a 6 % bez DPH z prodejní ceny nemovitosti. Mezi provizemi můžou být velké rozdíly, nižší provize ale nemusí být nutně výhodnější. Může totiž znamenat velmi nízkou úroveň služeb. Při prodeji nemovitosti musí realitní makléř investovat nejen svůj čas, ale také peníze do inzerce, videí, profesionálních fotografií atd. Někdy si realitní kanceláře účtují např. právní služby, znalecké posudky či nadstandardní inzerci zvlášť. Vždy se proto předem ptejte nejen na výši provize, ale především na to, co vše je v ní započteno. Nejlepší realitní makléři nemají zapotřebí se cenově podbízet.

Obrázek

Kdo by měl provizi zaplatit?

Provizi realitnímu makléři by měl platit vždy ten, kdo si jeho služby objedná. Většinou je to prodávající, kterému se odečte dané procento provize z částky, kterou za nemovitost obdrží. Nevěřte nabídce prodeje bez provize. Žádná realitní kancelář nepracuje zdarma. V tomto případě naúčtuje provizi kupujícímu tak, že o danou částku zvedne cenu nemovitosti. Ve výsledku tedy provizi platí prodávající, protože tak jako tak je mu prodejní cena snížena o provizi.

Nešetřete na provizi, vyplatí se

Někteří majitelé se ptají, proč by měli platit statisíce za zprostředkování, když si můžou jednoduše nemovitost prodat sami bez realitky. Zkušený makléř ale umí prodat nemovitost nejen rychleji, ale hlavně výhodněji. Profesionál zná dobře trh, cílovou skupinu, umí dobře vyjednávat a ví, kde a jak inzerovat. V neposlední řadě si poradí s administrativou a právní stránkou prodeje. Má zkušenosti, které umí uplatnit.

Jak vybrat správného makléře?

Pro úspěšný prodej je naprosto nezbytné spolupracovat se zkušeným profesionálním makléřem. Chcete-li, aby vámi vybraný makléř prodal vaši nemovitost opravdu výhodně, pečlivě vybírejte na základě referencí a doporučení. Než podepíšete zprostředkovatelskou smlouvu, makléře si pořádně proklepněte. Rozhodně nedejte na první dojem. Hodně podprůměrných realitních makléřů dokáže působit velmi důvěryhodně a nezkušený člověk na první dojem nedokáže zjistit, zda se jedná o dobrého nebo špatného realitního makléře. Proto si ověřte vše, co říká. Zejména skutečné a prokazatelné výsledky, počet let praxe, doporučení, hodnocení, reference. Nespokojte se pouze s referencemi od známých, ti mohli mít jiné preference. I když je doporučující osoba důvěryhodná, může doporučit neschopného makléře. Makléře byste si měli vybírat sami, podle vlastních kritérií a na základě referencí a hodnocení od více jeho klientů.

Zdroj foto: Srovnani-makleru.cz


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?