Webinář: Proč potřebuje fotovoltaika schválení zákonů Lex OZE II v plném rozsahu?

Portál sousede.cz vás zve na vzdělávací webinář služby Domy sobě, která se specializuje na úsporné technologie pro SVJ. Hostem bude ředitel společnosti Stanislav Gaj.

Webinář: Proč potřebuje fotovoltaika schválení zákonů Lex OZE II v plném rozsahu?

Pořadatel: Domy sobě

Přednášející: Stanislav Gaj

Kdy: Čtvrtek 7. 6. 2023

V čase: 18.00–19.00

Kde: Online

Vážení předsedové, členové výboru, přátelé,

tentokrát vás zveme na online webinář, který připravuje jeden z našich partnerů – Domy sobě. Společnost se zaměřuje na fotovoltaiku a další úsporné technologie pro SVJ a bytová družstva. Hostem webináře bude ředitel služby Stanislav Gaj, který se bude věnovat tématu důležitosti druhého balíku zákonů komunitní energetiky nazývaného Lex OZE II.

Komunitní energetika je v ČR ještě pořád v plenkách

Od 1. ledna 2023 se bytovým domů zjednodušila administrativa okolo pořízení fotovoltaiky (a dalších obnovitelných zdrojů energie). Je to díky zákonným novelizacím v balíku nazývaném Lex OZE I. Po letech zpoždění za vyspělou Evropou tak stát v lednu konečně posvětil oficiální vznik komunitní energetiky. Lex OZE I ovšem přinesl jen lehké úpravy, které sdílení umožňují v podstatě jen v rámci bytových domů. Zásadní uvolnění pravidel trhu s energiemi ve prospěch odběratelů, kteří si část energie vyrábějí sami, má totiž přinést až komplexnější balíček zákonů nazvaný Lex OZE II. (Mimochodem, zkratka OZE znamená obnovitelné zdroje energie.)

Bojují proti plnému schválení Lex OZE II distributoři? A ustoupí jim stát?

Čekání na Lex OZE II se ovšem opět protahuje a ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela navíc mluví o tom, že bude potřeba chystané zákonné úpravy osekat. Proč? Česká rozvodná síť je zastaralá (o problémech s připojitelností se můžete dočíst tady) a distributoři se nejspíš obávají, že další uvolnění pravidel pro rozvoj vlastních zdrojů energie ovlivní jejich monopol.

Agenda webináře

Co má vlastně obsahovat a přínést novelizace nazývaná Lex OZE II? Proč je tak zásadní?

Podle studie vědecko-výzkumné společnosti EGÚ Brno může komunitní energetika v plném rozsahu pokrýt až 79 % spotřeby domácností v ČR. Je to reálné? Jak se nová legislativa promítne přímo do služby Domy sobě? Existují plány, jak nabídku fotovoltaiky a dalších služeb zaměřených na úspory energií pro SVJ rozšířít? Vzhledem k tomu, jaké problémy už teď mohou nastat s připojitelností klidně i malé rodinné fotovoltaiky do rozvodné sítě, jak to bude s reálným dopadem nové legislativy? A případně, za jak dlouho dožene realita právní úpravy? Má cenu se teď do fotovoltaiky pro bytový dům pouštět, nebo se vyplatí počkat na novou legislativu a případné další pozitivní změny? Třeba právě kvůli připojitelnosti… Přinese nová legislativa ještě nějaké další možnosti, jak pomocí fotovoltaiky uspořit? Nebo už teď jsme z hlediska úspor na maximu?

Pro koho má webinář smysl?

Webinář je určen všem zájemcům, které zajímají podrobnosti o možnostech dalšího rozvoje komunitní energetiky v ČR. Především se zaměřením na fotovoltaiku pro bytové domy. Pro účast na webináři se prosím registrujte přes přihlašovací formulář. Během webináře bude možné prostřednictvím chatu pokládat dotazy, na které ředitel služby Domy sobě odpoví po vyčerpání základních témat. Těšíme se na vás!


Medailonky

Domy sobě jsou na trhu s fotovoltaikou od roku 2020 a od počátku se zaměřují výhradně na služby pro SVJ a bytové domy. Pomocí sdruženého odběrného místa dokázaly nabídnout bytovým domům sdílení vyrobené energie ve společných prostorách i v bytech už dlouho před schválením prvních pravidel komunitní energetiky. Z hlediska maximalizace úspor je toto řešení dodnes nejvýhodnější na trhu. Během let se portfolio služeb firmy rozšířilo i o další energeticky úsporné technologie. Celý systém je ovládán vlastní online aplikací Dominiq. Společnost Domy sobě patří pod značku Veolia. Díky tomu má přístup ke globáním zkušenostem firmy a také mimořádně stabilní finanční zázemí.

Stanislav Gaj je profesionální manažer s 20letou praxí v online byznysu. Jako spolumajitel na pozici generálního ředitele se podílel na vybudování jednoho z největších internetových obchodů s výpočetní technikou a elektronikou na českém trhu: CZC.cz. Kromě vedení společnosti Domy sobě se věnuje také konzultačním službám se zaměřeným na řízení společností a vedení managementu. Současně je majitelem úspěšné online galerie s uměním Galerie TOGA. Jeho doménou je strategické myšlení a smysl pro detail. Navzdory zaměření na online prostředí se řídí heslem tradičních obchodníků: Náš zákazník, náš pán.

Michal Schindler je šéfredaktor blogu na portálu Domy sobě a diskuzi s ředitelem společnosti Domy sobě povede. Postará se také o to, aby Stanislav Gaj odpověděl i na otázky, které pošlete během webináře do chatu.

Webové stránky služby Domy sobě najdete v případě zájmu zde, na Tržišti sousede.cz zde.

______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?