Žaloby na členy výboru SVJ – reálná situace, nebo zbytečné strašení?

Členové výboru SVJ se stávají ohroženým druhem. Čeká vás převzetí odpovědnosti, která zpravidla není náležitě finančně vykompenzována a časová vytíženost. K tomu ještě nyní zřejmě musíte připočítat možnost, že vás někdo ze sousedů zažaluje.

Žaloby na členy výboru SVJ – reálná situace, nebo zbytečné strašení?

Žaloba má oporu v občanském zákoníku

V současné době narůstá počet případů, kdy členové SVJ nebo bytových družstev nespokojení s fungováním uvnitř společenství chtějí řešit problémy soudní cestou a nalézt viníka. Často se totiž domnívají, že výbor či představenstvo nepracuje spolehlivě, dostatečně profesionálně a kvůli tomu vznikají společenství, a tedy i jeho členům, zbytečné náklady. „Je třeba uvést, že s takovou žalobu mohou členové SVJ uspět. Nový občanský zákoník, který nabyl účinnosti 1. ledna 2014, totiž zakotvil odpovědnost členů volených orgánů právnických osob za škodu způsobenou při výkonu jejich funkce,“ upozorňuje právník Mgr. Jan Eisenreich z portálu svjpravnik.cz a pokračuje: „Občanský zákoník doslovně v § 159 uvádí, že kdo přijme funkci člena voleného orgánu, zavazuje se, že ji bude vykonávat s nezbytnou loajalitou i s potřenými znalostmi a pečlivostí. Má se za to, že jedná nedbale, kdo není této péče řádného hospodáře schopen, ač to musel zjistit při přijetí funkce nebo při jejím výkonu, a nevyvodí z toho pro sebe důsledky.“

Zákon staví členy výboru do pozice vedení akciové společnosti

Člen výboru nebo představenstva tedy přijetím funkce přebírá odpovědnost za to, že při výkonu funkce bude jednat dostatečně profesionálně a v zájmu SVJ či družstva. Nelze to ovšem chápat tak, že musí být odborníkem ve všech otázkách, se kterými se během své činnosti setká. To ostatně ani není možné. Je ale důležité, aby si byl vědom důležitosti úkolů, které sebou výkon funkce přináší a snažil se získávat relevantní informace od odborníků dané oblasti. Zákon tak klade na členy výboru SVJ stejné požadavky jako na všechny členy volených orgánů jiných právnických osob, například na členy představenstva či dozorčí rady akciové společnosti. Což se jeví jako poměrně nešťastné, neboť funkcí ve výboru SVJ se často ujímají lidé jenom proto, že se nenajde nikdo jiný, kdo by byl ochoten funkci vykonávat, čemuž se nelze úplně divit. Pokud totiž máte funkci vykonávat dobře a svědomitě, a především v souladu se zákonným požadavkem, jedná se o práci náročnou, a to i z časového hlediska. Finanční ohodnocení tomu ale zpravidla neodpovídá. Mnohdy jsou tyto funkce vykonávány zcela zadarmo či za částky ve výši, jež vůbec nezohledňují odpovědnost, kterou na sebe lidé ve funkci berou. Jak dokládají mnohé právní praxe, osoby, které se funkce ujmou, si mnohdy vůbec neuvědomují, co vše sebou výkon funkce přináší.

Členové výboru se své odpovědnosti nezprostí

V této souvislosti je také vhodné uvést, že odpovědnosti se členové výboru nemohou zprostit například tím, že si najmou na plnění úkolů profesionálního správce nebo se „vzdají“ své odpovědnosti ve smlouvě uzavřené se společenstvím. Mylnou představou je i skutečnost, že zánikem členství ve výboru odpovědnost za škodu zanikne.

Nejste si rozhodnutím jisti? Konzultujte!

Podle právníků tak lze jednoznačně doporučit, aby prvním krokem, který nově zvolený výbor učiní, byla kontrola fungování a činnosti předešlého výboru. Zároveň je důležité veškeré záležitosti, se kterými si nejsou členové výboru schopni poradit sami, konzultovat s příslušnými odborníky.

Zdroj úvodní foto: Okolo bytu


Mohlo by vás zajímat

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?