„Nejvýhodnější“ nabídky elektřiny a plynu nemusí být vždy výhra

Doby, kdy jsme byli zvyklí bez výhrad přijímat podmínky, které nám nadiktoval náš dodavatel elektřiny nebo plynu, jsou pryč. Dodavatelů energií teď na trhu najdete mnoho a konkurenční prostředí tlačí malé i velké energetické hráče do boje o zákazníka. To vám ale ještě nezaručí opravdu výhodnou nabídku, které nebudete za pár měsíců litovat.

„Nejvýhodnější“ nabídky elektřiny a plynu nemusí být vždy výhra

Je skvělé, že máme možnost volby, možnost objektivně zhodnotit nabídky dodavatelů energií a rozhodnout se pro změnu. Způsoby, jakými se vás dodavatelé snaží přesvědčit, se různí. Problematickým argumentem může být třeba často používaná garance ceny na několik let nebo „speciální“ nabídky pro nové zákazníky.

Energie mohou i zlevňovat

Když vám váš dodavatel energií garantuje nabídnutou cenu, zní to docela fér. Už se ale nejspíš nedozvíte, že ceny energií se mohou i snižovat a vy platíte několik let víc, než byste podle vývoje trhu doopravdy museli. Proto je pro běžného člověka lepší najít si dodavatele, který má dlouhodobě nízké ceny i díky nízké marži, která nezahrnuje mnoho – z pohledu dnešní doby – zbytečností, jako jsou kamenné pobočky nebo podomní prodejci.

Jako nejférovější a nejlevnější dodavatel energií vyšla v průzkumu časopisu dTest společnost Gazela. Všechno u nich vyřídíte online, mají měsíční výpovědní lhůtu a žádné pokuty za odstoupení od smlouvy, ty totiž ve férovém obchodním vztahu také nemají co dělat. V jejich aplikaci navíc můžete jednoduše přidat i další odběrná místa, třeba chalupu nebo byt prarodičů.

Stejná pravidla pro všechny

Dalším varovným ukazatelem, že nejspíš nepůjde o úplně férový obchod, jsou různé speciální cenové nabídky, třeba pro nové zákazníky. Na začátku sice možná dostanete nejvýhodnější cenu, ale až se energie budou zlevňovat, nikdo už si na vás nevzpomene. Zvolte si radši někoho, kdo nabízí jeden ceník a jedny transparentní podmínky pro všechny.

V jednoduchosti je síla

A nakonec to znáte. Telefonní operátor na vás chrlí tuny bonusů, benefitů, dárků, aby vás nalákal na ten nejvýhodnější dlouhodobý smluvní vztah. Ale ruku na srdce, kdo z vás využije naplno tyto nabídky? A není to náhodou tak, že nakonec si své dárky sami zaplatíte? Energie jsou byznys a altruisté se v nich nepohybují. Platí tedy zlaté pravidlo: kdo má jednoduchou nabídku, nabízí férovou cenu, krátkou výpovědní lhůtu a funguje v nízkonákladovém režimu online a bez zbytečných okázalostí, to by měl být ten pravý.

U Gazely se vám navíc do ceny energií nepromítá provoz pobočkové sítě ani provize obchodníků. Vše je jednoduché, fér a online.

Nepřehlédněte

Mějte se na pozoru před podvodnými cenami tepla z tepelných čerpadel - 1. díl

Hypotéky mají nižší úrokovou sazbu. Češi chtějí investovat do nemovitostí

Zdroj foto: Gazela Energy a.s.


Mohlo by vás zajímat

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?