Drážďany – tip na novoroční výlet

Většina tuzemců má saskou metropoli spojenou zejména s nákupy. Na nejznámější obchodní ulici Prager Strasse se zejména v 90. letech téměř nemluvilo jinak, než česky, zejména proto, že v Čechách chyběla celá řada zboží a značek. A kdo nenakupoval v Regensburku, nakupoval v Drážďanech. Později vznikla Altmarkt Galerie a velký shopping park za městem – Elbepark. Ale to už bylo v době, kdy podobná centra vyrůstala i u nás a stejné značky nabízely stejné věci. Kouzlo pomalu mizelo. Dnes se jezdí nakupovat také, ale spíše je poptávka po levnějších a kvalitnějších variantách toho samého zboží nebo po značkách, které u nás zastoupeny nejsou.

Drážďany – tip na novoroční výlet

Drážďany však nejsou jenom nákupy. Kdo se nespokojí s pobíháním po Prager Strasse a postoupí dál do nitra města, najde v něm spoustu zajímavých akcí, výstav a krásných památek. Zejména v zimním a vánočním období je město událostmi přímo nabité a nabízí celou řadu příležitostí se pobavit, potěšit a dozvědět se něco zajímavého. Tradiční drážďanský vánoční trh Striezelmarkt, jehož zlatým hřebem jsou slavnosti drážďanské štoly a který vrcholí na Štědrý den, letos už nestihnete. Každopádně důvodů, proč se do Drážďan podívat i po Novém roce, je celá řada.

Například až do 25. února se v koncertním prostoru Wieser Hirsch koná velký zimní trh s ručně vyráběnými výrobky. Až do 7. ledna vystupuje pod mostem Marienbrücke drážďanský vánoční cirkus. Na Striezelmarktu se do 13. ledna budou konat satirická kabaretní vystoupení v rámci takzvaného Striezelmarktwirtschaftu 2017. Pro děti je určitě zajímavé zimní městečko Winterzauber na náměstí Altmarkt (19. 1. - 4. 3.), kde najdou zážitkový svět s kluzištěm, zimní skluzavkou a spoustu dobrot k občerstvení. Příznivcům sportu by neměl ujít Světový pohár v lyžařském sprintu, na kterém budou nejlepší světoví lyžaři bojovat o body do Světového poháru a to přímo na břehu Labe, v krásných drážďanských kulisách (13. 1. - 14. 1.). Milovníci umění naproti tomu mohou zavítat 26. 1. na 13. ples v Semperoper. Ze zajímavých výstav, které přesahují do nového roku, stojí za to uvést Barokní umění ze slonoviny na rezidenčním zámku Drážďany (do 21. 1.) nebo Putování s medvídkem po říši hraček v Městském muzeu (do 4. 3.).

(Frauenkirche)

Přestože byly Drážďany při bombardování v roce 1945 zle poničeny, zdobí je dnes celá řada opravených nebo znovuvystavených památek. Třeba na prohlídku kostela Frauenkirche (česky Kostel naší Paní Marie nebo Mariánský kostel) se stojí denně fronty a to byl znovu vysvěcen už v roce 2005, poté, co ho od základu podruhé vystavěli. Tento barokní kostel původně vznikl v letech 1726-1734 pod vedením George Bähra. Objekt je považován za nejvýznamnější barokní protestantskou církevní stavbu v Německu.

(Semperoper)

Semperova opera byla postavena ve stylu italské vrcholné renesance podle návrhu Gottfrieda Sempera. Budova opery byla na tomto místě stavěna celkem třikrát. První operní dům byl postaven v letech 1838–41 podle návrhu Gottfrieda Sempera, ale byl v roce 1869 zničen požárem. Výstavba nové opery proběhla v letech 1871-78 pod vedením Gottfriedova syna Manfreda Sempera. Při bombardování Drážďan v únoru 1945 byla opera téměř úplně zničena. Kvůli zachování dochovaných částí pro pozdější rekonstrukci bylo v letech 1952-56 obnoveno vnější zdivo. Vlastní rekonstrukce proběhla až v roce 1977-85. Znovuotevření Semperovy opery se uskutečnilo dne 13. února 1985 uvedením opery Carla Marii von Webera "Čarostřelec".

(Zwinger)

Ve Zwingeru je prezentována Sbírka porcelánu a Matematicko-fyzikální salón. V přilehlé galerijní budově zvané Semperbau se nachází i světově proslulá Obrazárna Staří mistři. Zwinger patří mezi nejproslulejší stavby německého baroka. Se svými pavilóny a galeriemi, Korunní branou, fontánou s nymfami zvanou Nymphenbad a v neposlední řadě i se zahradou na nádvoří je oázou pro každého návštěvníka Drážďan. Nádvoří původně otevřené k Labi v polovině 19. století uzavřel architekt Gottfried Semper stavbou obrazárny. Tato stavba nazvaná podle svého stavitele Semperbau (Semperova budova) byla otevřena v roce 1855 a patří mezi nejvýznamnější německé muzeální projekty 19. století. Zwinger i se Semperovou galerijní budovou vyhořely během bombardování 13. února 1945 a byly obnoveny až v 50. a 60. letech 20. století.

(Dresden Hbf)

Jak je patrné, Drážďany toho nabízejí skutečně dost. Vše korunováno příjemnou a přátelskou atmosférou, zvláště pokud se nebudete stydět a pozdravíte a poděkujete německy. Takže „glückliche Reise nach Dresden“, dálnice teď vede až tam. A stále oblíbenější je také pohodlná jízda vlakem.

(foto:redakce; zdroj www.drazdany.info)


Mohlo by vás zajímat

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?