Groß Gerungs – za sílou tajemných kamenů

Je Bílá sobota 2018. Trávíme velikonoční svátky na jihu Čech, v okolí Třeboně a Den ticha jsme se rozhodli strávit u sousedů. Alespoň na den opouštíme věčně naštvanou, nespokojenou a vnitřně rozpolcenou českou kotlinu a hodláme se za hranicemi trochu svobodně nadechnout. Je zvláštní, že rozdíl v atmosféře je patrný už po pár kilometrech směrech na Gmünd. Nápad strávit dvě, tři hodiny ve známém akvaparku Sole-Felsen-Bad rychle opouštíme poté, co na narvaném parkovišti plném českých SPZ nelze prakticky najít volné místo. Ve vestibulu lázní pak zní výhradně rozjívená čeština a někdo se shání po řízku s chlebem, který přece „do té tašky dávali“. Tady to na rozjímavý klid dnes nevypadá a tak si po zimě oslabená těla necháme napravit jinak a jinde.

Groß Gerungs – za sílou tajemných kamenů

Steinpyramide

Míříme do okolí Groß Gerungs, několik kilometrů jižně od Gmündu, které je známé zvláštními kamennými útvary, o jejichž původu se odborníci jen dohadují, ale o nichž je však známo, že v sobě skrývají tajemnou sílu pozitivních energií a vibrací. Nejprve se však zastavujeme v ospalém a vylidněném městečku Zwettl, kde si kupujeme svačinu. Počasí není nic moc, je poměrně zima a často prší, ale máme štěstí. Většinou leje, jen když sedíme v autě. První zastávkou je Kamenná pyramida (Steinpyramide) poblíž Zwettlu po cestě do Groß Gerungs (silnice 38). Parkujeme na kraji lesa, dál se jde už pěšky. Cesta je rozbahněná a rozježděná traktory. Potkáváme dvě alternativní rodiny, ve strakatém oblečení, někteří jdou na boso. Je jasné, že jdou od pyramidy. Kruhovitý, uměle vytvořený útvar, má spodní průměr 16,5m a horní 7,2m. Autor ani důvod výstavby není známý. Část pyramidy se navíc už sesunula. Energetický proud zaznamenáváme pouze na straně, kde pyramida zůstala nepoškozená. Energie působí na spodních částech těla, od oblasti břicha, dolů k nohám. Tok je ovšem slabý a mohutná těžba stromů v okolí pyramidy dává tušit, že toto místo svou sílu ztrácí a časem zřejmě zanikne zcela, protože genius loci už je narušen.

Opferstein

Začíná znovu pršet, je čas vyrazit dál. Weltkugel, obří kamennou kouli o průměru 7 m a váze 500 tun, která odstraňuje elektromagnetický smog z lidské aury, si necháváme na příště. Náš nabitý itinerář nedovoluje navštívit víc, jak tři místa z pěti. Navíc leje, až stěrače nestíhají, a tak trochu kacířsky doufáme, že když ještě chvíli posedíme v autě, nakonec přestane. A skutečně. Když přicházíme k útvaru Opferstein, kousek za Groß Gerungs, po dešti jen louže. Místo je přirozeně komfortně vybaveno informačními cedulemi, detailním popisem účinků kamenů a samozřejmě i funkčním žebříkem, kterým lezeme na největší balvan. Nahoře je prohlubeň, akorát tak na to, aby se tam vešli dva lidé proti sobě. Po chvíli zklidnění a soustředění je zřetelně cítit, že kámen pracuje s energiemi v oblasti srdce. A terapie ve dvou se tak zdá být dvojnásobně účinná, jde o velmi příjemné pocity.

Kousek dál se pak nachází menší balvan, s vydlabaným kulatým otvorem pro hlavu, údajně působí blahodárně na psychiku, ale nemáme to štěstí to plně vyzkoušet. Strčit někam hlavu a nemít najednou kontrolu nad svým okolím a zbytkem těla je totiž velmi nepříjemné a tak experiment záhy ukončujeme. I když přiznáváme, že právě v tom tkví účinek balvanu. Míříme do poslední destinace dnešní výpravy, k místu zvaném Kierlingstein, kam se dostáváme příznačně průjezdem přes Böhmsdorf (Českou vesnici), která je skutečně výrazně odlišná od všech ostatních v okolí. Malé pozemky, nahuštěné domy, obtížný, strmě kopcovitý terén. A opět se někdo „tam nahoře“ smiloval a po výstupu z auta přestává pršet. Začínáme věřit, že ten dnešní výlet je něčím víc, než jen cestou po šutrácích.

Kierlingstein

Kierlingstein je zatím nejsilnější a nejpříjemnější místo z dosud navštívených. Na vrchol balvanu se opět dostáváme po žebříku, uvnitř je prohlubeň s vodou, ještě napůl zmrzlou. Energie tady působí zejména na oblast břicha a také uzemňují. Neuvěřitelné ticho a silné energie po chvíli způsobují euforii a dobrou náladu. Mise je, zdá se, u konce. Cíl splněn. Klausovu kapli poblíž Freistadtu už necháváme na příště, protože se vracíme na sever, přes město Wietra. Myslíme si, že Den ticha uprostřed lesů, v přítomnosti tajemných kamenů, jsme strávili důstojně. Vracíme se s dobrými pocity a tak jen nezbývá doufat, že nám za hranicemi aspoň chvíli vydrží.

Další info:

Foto: redakce


Mohlo by vás zajímat

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?