Jak je to s ošetřením rizik pro výbory SVJ?

Věděli jste, že člen výboru, který porušil povinnost jednat s péčí řádného hospodáře a způsobil tím SV škodu, tuto škodu musí nahradit? Pokud škodu nenahradí, ručí SV za jeho dluhy v rozsahu, v jakém škodu nezaplatil. Co s tím?

Jak je to s ošetřením rizik pro výbory SVJ?

V dnešní době je možné pojistit prakticky vše. A pokud se jedná o majetek bytového družstva (BD) nebo sdružení vlastníků jednotek (SVJ), kde jde o mnohamilionové částky, rozhodně se vyplatí ho nepodcenit. Kromě majetkových škod, které na bytovém domě mohou způsobit například živly, mohou ale neúmyslnou škodu způsobit i statutární zástupci BD nebo SVJ.

Pojištění odpovědnosti

A i tyto škody je možné si pojistit, Pojištěním odpovědnosti pro členy orgánů SVJ a BD. Pojištění se sjednává pro případ právním předpisem stanovené odpovědnosti za újmu, kterou způsobí členové statutárních a dozorčích orgánů při výkonu své funkce v rámci SVJ nebo bytových družstev v souvislosti se správou, provozem, opravami domu. Tedy například, když odpovědný člen orgánu nezajistí povinnou kontrolu spalinových cest a společenství bude uložena pokuta podle zákona o požární ochraně nebo neuhradí včas daň z nemovitosti a společenství/družstvu bude uloženo penále, případně i když pozdě uhradí fakturu za služby a dodavatel služeb bude vymáhat úrok z prodlení.

Pojistíte celý výbor

Pojištěným je každá fyzická (právnická) osoba, která v době trvání pojištění byla, je nebo bude členem příslušného orgánu, tzn. že pojištění není vázáno na konkrétní fyzické (právnické) osoby. Pojištění se kromě újmy na jmění (škody) a nemajetkové újmy způsobené zásahem do práva poškozeného na ochranu jeho zdraví (např. bolestné, ztížení společenského uplatnění) vztahuje také na tzv. „čisté finanční škody“, včetně škody způsobené uložením sankce.

S pojištěním odpovědnosti už si teď budete vědět rady. Víte ale, jak pojistit bytový dům a neudělat chybu?

Kontakt na Kooperativu

Zdroj foto: pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?