Jak na pojištění motocyklu bez starostí?

Jste nadšený motorkář a právě nadešla vaše sezóna? Nezapomínejte na to, že musíte mít svůj stroj správně pojištěný. Povinné ručení je základ, vyplatí se vám také havarijní pojištění motocyklu?

Jak na pojištění motocyklu bez starostí?

Sezónní pojištění motocyklů

Jaro je tady a motorkáři se již vidí, kterak sviští po hladkých silnicích a cítí vítr ve vlasech. Ačkoliv je motorka sezónní záležitostí, myslet na její pojištění musíme po celý rok. Stejně jako jiné motorové vozidlo je třeba si sjednat s pojišťovnou povinné ručení. To kryje následky havárie na druhém vozidle, nebo další škodu, kterou jste havárií způsobili. Možná si řeknete, proč byste měli platit povinné ručení po celý rok, pokud jezdíte jen několik měsíců? Řešením může být sezónní pojištění motocyklů, které některé pojišťovny nabízejí. Otázkou ale je, zda má takové pojištění smysl: „Pokud chcete platit povinné ručení jen po určitou dobu, čeká vás celkem náročná procedura. Motorku totiž musíte na tyto měsíce odhlásit, značky uložit do depozitu, což vás bude také něco stát. Další možností je zvolit sezónní pojištění, které nenabízí všechny pojišťovny a které se týká pouze havarijního pojištění. Ani to není o polovinu levnější než to celoroční. Otázka tedy zní, zda vám celá anabáze stojí za to,“ uvádí Jesika Liptáková ze společnosti Kalkulátor.cz, která se zabývá srovnáním cen pojištění.

Snadný odtah díky asistenční službě

Havarijní pojištění je volitelné, ale právě motorkáři by neměli váhat: „Motorkář je na svém stroji bohužel velmi zranitelný, k úhoně může dojít i jeho stroj, může se stát mnohem snadněji než v případě automobilů předmětem krádeže, či třeba vandalismu. Proto musíme havarijní pojištění motorkářům jednoznačně doporučit,“ vysvětluje Jesika Liptáková. Některé pojišťovny navíc své produkty na povinné ručení a havarijní pojištění nerozdělují. Liší se jejich cena a objem plnění, zatímco v základní variantě pojišťovna kryje pouze škodu na druhém vozidle a okolí, v nejdražší verzi nabízí také asistenční služby, které jsou u fanoušků rychlé jízdy na jednostopých vozidlech žádané. „Odtáhnout motocykl není tak snadné, jako odtáhnout automobil. To, že motocykl potká nějaká porucha, se může přihodit každému. Asistenční služba, která nabízí odtah motocyklu, by měla být tedy součástí každého pojištění motocyklu,“ upozorňuje Jesika Liptáková.

Nejlevnější není vždy nejlepší

Pokud přemýšlíte o sjednání pojištění motocyklu, je třeba vzít do úvahy hned několik okolností. Vybírat můžete přitom z několika nabídek. „My naše zákazníky upozorňujeme na to, že by se neměli orientovat jen a pouze podle ceny. Významné jsou například limity plnění. To je maximální částka, kterou za vás pojišťovna zaplatí, pokud způsobíte škodu. Čím nižší jsou tyto limity, tím je nižší cena pojistky. Nejmenší částka, kterou za vás pojišťovna zaplatí, činí 35 milionů korun. To se někomu může stát opravdu hodně, ale pokud způsobíte nehodu kamionu naloženého drahým zbožím, pak nemusí být ani tato částka dostatečná,“ konstatovala Jesika Liptáková. Majitel motocyklu by měl dále popřemýšlet o rozsahu asistenčních služeb, zda chce krýt také odcizení motocyklu, či další škody.

Přesná nabídka díky přesnému zadání

My našim zákazníkům připravíme porovnání povinného ručení a havarijního pojištění zdarma a okamžitě. Abychom jim předložili adekvátní nabídku, potřebujeme od nich několik údajů. Jsou to jednak údaje o vozidle, které je možné opsat z technického průkazu. Nejjednodušší ovšem je opsat registrační značku pojišťovaného vozidla do správné kolonky na naší kalkulačce pojištění motocyklu a následně se veškeré údaje vyplní samy. Důležité je zadat také údaje o majiteli, včetně rodného čísla. Díky němu zjistíme, na jaké bonusy za bezpečnou jízdu má majitel nárok a o kolik můžeme pojistku zlevnit,“ vysvětluje Jesika Liptáková. Pojištění se uzavírá zpravidla na rok, před koncem tohoto období se jistě vyplatí projít si nabídky konkurenčních pojišťoven. „Pokud si zákazník vytvoří účet na Kalkulátor.cz, už nikdy nezapomene na výročí smlouvy. My ho na něj upozorníme včas a předložíme mu také nabídku těch nejvýhodnějších pojištění. Starosti s pojistkou tak může klidně nechat na nás,“ uzavírá Jesika Liptáková.

Zdroj foto: Canva


Mohlo by vás zajímat

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?