Jak nastavit správnou cenu za pronájem?

Pronájem bytů stejně jako třeba prodej potravin se řídí především nabídkou a poptávkou. Jak jistě tušíte, velký rozdíl ve výši nájmů bude například mezi Prahou a Ústeckým krajem. Pokud pochopíme důvody těchto rozdílných cen, snadněji pak stanovíme správnou cenu za pronájem. Tak pojďme na to.

Jak nastavit správnou cenu za pronájem?

Poměr poptávky a nabídky

Čím vyšší poptávka, tím vyšší cena. Čím vyšší nabídka, tím je cena zase nižší. Hlavní město České republiky má co nabídnout, nejen co se týče pronájmů. Poptávka po bytech k pronájmu je však natolik vysoká, že ceny rostou. Naopak v Ústeckém kraji, kde jsou nájmy dlouhodobě nejnižší v České republice, je situace odlišná.

Zjistěte tedy nejprve, jaká je běžná cena za pronájem ve vaší lokalitě. Vycházejte z podobných nabídek na různých realitních serverech nebo z cenových map. Vyzkoušejte například orientační cenovou mapu na stránkách , kterou provozuje Asociace realitních kanceláří.

Cílová skupina a lokalita

Je dobré si nejprve ujasnit, jaká cílová skupina nájemníků by mohla mít o vaše bydlení zájem – studenti, manažeři, singles, mladé páry, rodiny s dětmi, důchodci, cizinci a tak dále. Cílovou skupinu je možné upřesnit na základě lokality. Je Váš byt v centru velkého města? Potom se zaměřte na mladé páry nebo cizince. Nachází se v blízkosti office parků nebo univerzitních komplexů? Vaší cílovkou jsou manažeři nebo studenti. Klidné okrajové lokality potom uvítají především rodiny s dětmi. Cílovou skupiny si bohužel nevybíráte vy, ale váš byt a jeho umístění. Bydlení na druhém konci města například nevnutíte studentovi, který pak bude muset dvě hodiny dojíždět do školy. A proč je stanovení cílové skupiny tak důležité? Od cílovky se odvíjí všechno – nároky na zařízení bytu, délka pronájmu a především výše nájemného.

Sezóna

Pokud se Vám podařilo stanovit cenu za pronájem, ještě se neradujte. Výše nájmu totiž může v průběhu roku kolísat a vy tak můžete nájem ke svému prospěchu měnit podle aktuální poptávky. Čím vyšší je poptávka, tím vyšší nabídka. Sledujte situaci na realitním trhu a vydělejte si za pronájem víc.

Kvalita bytu

Kvalita vašeho ubytování, jeho výhody a nevýhody úzce souvisí s výší nájemného. Poschodí, výtah, sklep, balkón, zahrada, zateplení, plastová okna, rekonstrukce, umakartové jádro, parkovací stání nebo třeba garáž, to všechno ovlivní výši vašeho nájmu. Napište si, jaké jsou klady a zápory vašeho bytu a podle toho cenu navyšte nebo naopak snižte. V závislosti na vaší cílovce je nutné řešit také správné vybavení. Třeba manažeři nebo cizinci budou upřednostňovat kompletně zařízené byty, studenti a rodiny s dětmi si zas bydlení raději vybaví podle sebe.

A to není všechno. Výši nájmu také ovlivňuje délka pronájmu. Můžete pronajímat dlouhodobě, střednědobě nebo krátkodobě. Dlouhodobý pronájem je ten klasický, na rok a více. Střednědobý pronájem trvá zpravidla 1–6 měsíců a ten krátkodobý třeba jen pár dní. Za střednědobý pronájem můžete požadovat o 25–30 % více ve srovnání s dlouhodobým. Zprostředkováním střednědobých pronájmů se zabývá například společnost Flatio, kde majitelům navíc odpadá povinnost absolvovat osobní prohlídky bytů. Časová náročnost je tak v podstatě srovnatelná s dlouhodobými pronájmy. Za krátkodobý pronájem můžete získat o 30–50 % více ve srovnání s dlouhodobým. Jedná se však o časově nejnáročnější variantu.

Proč je správná výše nájmu tak důležitá?

Pokud stanovíte nájem příliš vysoký, budete na nájemníka pravděpodobně čekat déle, tudíž přijdete o několik nájmů. V případě nízkého pronájmu váš byt sice půjde na dračku, ale každý měsíc vyděláte méně, než byste mohli.


Mohlo by vás zajímat

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?