Jak snadno uklidit sklep nebo garáž?

Děsíte se přeplněného sklepa? Připravili jsme pro vás několik tipů, jak se strachu postavit a zorganizovat svůj sklep jednou provždy.

Jak snadno uklidit sklep nebo garáž?

Příprava je klíč

Každý z nás se někdy rád na něco vymluví a prokrastinace nad nepořádkem je krutý pán. Proto si stanovte přesný termín pro úklid sklepa a držte se ho. Zapomeňte na nějaké „Však já se na to někdy vrhnu...” a raději si do kalendáře vyznačte sobotu za dva týdny, psychicky a fyzicky se na vše připravte a pak už se jen pusťte do práce.
Tip Magazínu: Aby vám práce rychle utíkala, zkuste do úklidu zapojit i další členy domácnosti! Pro menší děti z uklízení můžete udělat hru, kdy na konci odměníte prcka, který toho uklidil nejvíce, nebo si k práci pustíte veselou hudbu. Hned vám vše půjde rychleji od rukou.

Zorganizujte sebe i svůj úklid

S úklidem sklepa nebo garáže přichází i velká organizace. Předem si připravte několik krabic, které si jasně označíte. Do jedné skupiny dávejte odpad, do druhé věci, které si chcete ponechat a do třetí věci, které chcete rozdat, nebo prodat. Následné přerovnávání vám hned půjde lépe. Samotná činnost by také měla mít svůj řád. Vyklízejte místnost postupně, sekci po sekci a zuby nehty se snažte zůstat zorganizovaní. Zároveň je potřeba odhodit všechnu sentimentálnost. Člověk za život získá spoustu předmětů, ke kterým si vytvoří pouto, ale kolikrát takové věci končí zapomenuté někde na půdě. Pokud na takový předmět narazíte, tak se opravdu zamyslete, jestli si ho chcete nechat. Kdybyste takovou věc už neměli, koupili byste si jí znovu? Použili jste ji v posledních 12 měsících? Nebo jako říká slavná Marie Kondo, přináší vám tento předmět radost? Pokud jste alespoň na jedno z otázek odpověděli ano, tak gratuluji, vaše věc s vámi zůstává.

Tip Magazínu: Pokud máte ve sklepě nebo garáži starý stavební materiál nebo podobné předměty, tak nezapomeňte na ochranné pomůcky! S pevnými rukavicemi nic nezkazíte.

Malá investice se vyplatí!

Pokud si chcete sklep nebo garáž opravdu pěkně zorganizovat, tak možná budete muset trochu zainvestovat. Poté co jste dali všechny předměty do krabic a vymetli všechny pavučiny, začnete přemýšlet, jak všechno uklidit zpět, tak, abyste zůstali co nejzorganizovanější co nejdéle. Odpovědí mohou být různé regály, poličky nebo háčky. Vše rozdělte do krabic nebo organizérů, které pečlivě označíte nebo popíšete. Tím předejdete typické situaci, kdy hledáte ozdoby na stromeček a zjistíte, že jsou pečlivě obmotané kolem starých květináčů.

Tip Magazínu: Pokud nechcete strávit další týden montováním poliček, zkuste se podívat po bezšroubových regálech. Ty máte sestavené za chvilku!

Kam s nechtěnými věcmi? Bazar, swap nebo blecháč!

Krabice máte uklizené, odpad odvezený, ale kam s věcmi, které chcete darovat nebo prodat? S darováním je to trochu jednodušší. Pokud jste našli staré oblečení, můžete ho darovat na charitu. Ve větších i menších městech jsou speciální boxy, kam všichni můžeme házet svoje staré oblečení. Dětské potřeby můžete nabídnout některému z azylových domů, nebo nabídnout na internetu. Maminky v nouzi vám určitě budou moc vděčné. Z oblečení, které už je roztrhané a dále (zdánlivě) nepoužitelné můžete udělat hadry na úklid nebo odličovací tamponky. Věci, které chcete prodat, můžete nabídnout v některém z internetových bazarů. Hned několik jich najdete na Facebooku, když zadáte vaše město + bazar (Pražský bazárek, Brněnský bazar...). Svoje oblečení můžete nabídnout například na Vinted nebo na některém ze specializovaném dětském webu (pokud se jedná o těhotenské nebo oblečení pro děti). Další možností prodeje jsou bleší trhy, které se pravidelně konají skoro v každém městě. Většinou se stačí zaregistrovat na stránkách akce a můžete prodávat. Někteří pořadatelé po vás mohou chtít menší registrační poplatek, ale ten se vám zpravidla vrátí na prodeji. V poslední době jsou čím dál oblíbenější takzv. swapy, tedy o výměny předmětů. Nejčastěji se tímto způsobem vyměňují květiny, oblečení nebo knihy, ale najdou se i swapy pro další předměty každodenní potřeby. Nejbližší swap můžete najít například přes stránku https://www.najdiswap.cz/. Jděte zkusit svoje štěstí!

Přečtěte si také:

Oblečení z druhé ruky je v módě. Kde a jak ho prodat?

Zdroj foto: Canva


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?