Klíč ke dveřím? Není potřeba, nahradily je RFID karty, a teď i mobily

Časy, kdy klíče a zámky představovaly jediný systém zabezpečení, jsou už dávno pryč. Moderní rezidenční i kancelářské objekty už dávno ke správě vstupu používají RFID karty.

Klíč ke dveřím? Není potřeba, nahradily je RFID karty, a teď i mobily

Nejnovějším trendem je však náhrada těchto tradičních RFID karet mobilními telefony. Ty zachovávají všechny výhody karet, ale přinášejí ještě jednu navíc: mobilní telefon má dnes v kapse prakticky každý. Globální společnost 2N řešení bezdotykového řízení vstupu s využitím mobilních telefonů nabízí.

Nějaká změna oproti klasickým systémům?

Stejně jako tradiční klíč, i bezklíčové systémy zajišťují přístup do vyhrazených oblastí. Hlavním důvodem k jejich zavádění jsou ale mnohem flexibilnější možnosti jejich řízení a správy. Pro konkrétního uživatele je tak možné přesně určit kam má přístup, kdy tam má přístup a případně i na jak dlouho. To se hodí zejména pro krátkodobá oprávnění, jako jsou návštěvy.

Tyto výhody zajistily bezklíčovým systémům založeným na RFID kartách širokou popularitu – navzdory tomu, že nedokázaly odstranit velkou nevýhodu tradičních klíčů: komplikovanou distribuci. Návštěva si musí kartu vyzvednout v recepci úplně stejně, jako v případě klasických klíčů. Pro některé firmy to může být jediný důvod recepci vůbec provozovat. To jsou ale nezanedbatelné finanční náklady navíc k nákladům na samotné RFID karty.

Řešením problému se zajišťováním stále nových karet a řízením jejich oběh jsou moderní přístupové systémy, využívající mobilní telefony. Stačí do smartphonu nainstalovat mobilní aplikaci a držitel telefonu se okamžitě stává držitelem klíče. Jaké dveře bude moct otvírat, nastaví jednoduše správce budovy v uživatelsky příjemném prostředí systému. Stejně, jako to byl zvyklí nastavovat pro RFID karty.

obrázek

Mobilní telefon jako klíč

Přístup s využitím mobilního telefonu přináší řadu výhod. Majitele nemovitostí tak nabízí moderní služby, za které si mohou účtovat vyšší nájemné. Pro správce budovy odpadá problém s distribucí karet a zaměstnanci či rezidenti se již nemusí strachovat, že někde klíče či kartu ztratí. To vše díky mobilní aplikaci 2N® Mobile Key, která z chytrého telefonu udělá bezpečný klíč. Komunikace mezi aplikací a vybranými 2N IP interkomy a přístupovými jednotkami je zabezpečená a probíhá přes NFC či Bluetooth technologii.

Mobilní telefon jako vrátnice

Mobilní telefon nemusí sloužit pouze jako klíč pro zaměstnance, kteří jdou do své kanceláře. Se službou 2N® Mobile Video se z mobilního telefonu stane plnohodnotná odpovídací jednotka pro příjem hovorů z 2N IP interkomu. Díky tomu majitelé domů, recepční či vrátní již nezmeškají žádnou návštěvu. Pokud je zrovna majitel domu na dovolené s rodinou a u vrátek mu zvoní kurýr se zásilkou, může mu na otevřít vchodové dveře a říci mu, kam má balík položit. Navíc se bude moct kdykoli podívat na záznam z kamery interkomu. Díky tomu bude mít neustálý přehled o dění před vchodem do domu či objektu.

Více o 2N TELEKOMUNIKACE a.s. najdete zde

Zdroj foto: 2N TELEKOMUNIKACE a.s.


Mohlo by vás zajímat

Fotovoltaika pro bytové domy

Fotovoltaika pro bytové domy

Jak se stávající podpora dalšího rozvoje využívání fotovoltaiky projevila v zájmu bytových družstev (BD) a společenství vlastníků (SVJ) o tuto oblast, jsme se zeptali pana ing. Ladislava Kouckého, manažera pro BD a SVJ z ČSOB.

Větrání bytových domů

Větrání bytových domů

Rekuperace vzduchu je zpětné získávání energie z odpadního (vnitřního) vzduchu a představuje snížení výdajů za další vstupy energií.