Kontejnery a popelnice mohou stát pouze na určených místech, jinak počítejte s pokutou

Překáží vaše popelnice na chodníku, nebo dokonce na silnici? Dávejte si na to pozor, nebo si připravte peněženky.

Kontejnery a popelnice mohou stát pouze na určených místech, jinak počítejte s pokutou

Nádoby na komunální odpad může vlastník domu umisťovat pouze na určené místo. Příslušná městská vyhláška umožňuje umístění sběrných nádob na pozemní komunikaci (chodníku), ovšem pouze v souladu se zákonem č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích. Z pohledu tohoto zákona je sběrná nádoba umístěná na komunikaci zvláštním užíváním komunikace, ke kterému je třeba povolení silničního správního úřadu.

Umístění nesmí bránit parkování na vyznačených místech, být překážkou v chůzi, případně zabraňovat projetí s kočárkem. Nádoby na komunální odpad musí být umístěny tak, aby nemohlo docházet k jejich samovolnému pohybu.

Svévolným přemístěním se občané vystavují nebezpečí finančního postihu za užívání veřejného prostranství bez povolení o zvláštním užívání. Sběrné nádoby umístěné na komunikaci bez povolení silničního správního úřadu jsou nepovoleným zvláštním užíváním komunikace a lze ho sankcionovat. Za umístění sběrných nádob nese odpovědnost vlastník objektu. Právnické osobě a podnikající fyzické osobě lze v souladu s § 42b, odst. 6 písm. a) zákona o pozemních komunikacích udělit pokutu až do výše 500 000 Kč, osobě fyzické v souladu s § 42a, odst. 7, písm. a) pokutu též až do výše 500 000 Kč. Pokutu lze udělit v obou případech opakovaně.

Zdroj foto: www.pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ