Kreditní a debetní karta: Jaký je mezi nimi rozdíl?

V souvislosti s platebními kartami mnozí z nás často zaměňují výrazy kreditní a debetní. I když obě slouží ke stejnému účelu, je mezi nimi podstatný rozdíl. Jak funguje kreditní a jak debetní karta?

Kreditní a debetní karta: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Zejména z filmů slýcháme, že někdo platí kreditkou. A jinak to není ani v reálném životě. Schválně, kolikrát jste slyšeli nebo řekli, že zaplatíte debetní kartou? Pravděpodobně to bude velmi mizivé číslo. Mezi kreditní a debetní kartou je ale zásadní rozdíl.

Co je debetní karta?

Debetní karta je tou nejběžnější platební kartou u nás. Patří ke každému běžnému účtu a prostřednictvím ní čerpáte pouze své peníze. Je tu také možnost vybrat si k debetní kartě další produkt – kontokorent (díky němu se s debetní kartou můžete dostat do minusu). Ten hlavní rozdíl mezi debetní a kreditní kartou je, že s debetní kartou (bez kontokorentu) nemůžete jít do minusu. Zkrátka, peníze z ní můžete čerpat do té chvíle, dokud se nedostanete na nulu.

Výhodou debetní karty je, že peníze se z ní strhnou takřka ihned po provedení platby, takže vždy víte, kolik vám na účtu zbývá peněz. Platit s ní můžete v obchodech i přes internet. A samozřejmostí jsou i výběry z bankomatů.

Kreditní karta není pro každého

Kreditní karta funguje, oproti té debetní, na principu kreditu. Ten vám poskytne banka a nazývá se „úvěrový limit“. Při platbě tak vlastně kreditní karta nebere vaše peníze, ale čerpáte je od banky.

Kreditní kartu ale nedostane každý. Banka nejdříve prověřuje vaši bonitu, podobně jako při žádosti o úvěr. Ve své podstatě tak kreditní karta funguje jako druh spotřebitelského úvěru – to co z účtu vyčerpáte v rámci úvěrového limitu, musíte také splatit.

Má kreditní karta výhody?

Ano, kreditní karta má i své výhody. Tou největší je bezúročné období, během kterého máte peníze půjčené zdarma. Ve většině bank je toto období stanoveno v řádu dnů – kolem 50 dnů. Toto období znamená, že pokud v dané lhůtě peníze splatíte, nebudou se vám počítat žádné úroky. Kromě toho můžete získat i další odměny – například formou cashbacku, kdy se vrátí několik procent z ceny nákupu zpět.

Obě karty využívejte s rozumem

Jak kreditní, tak i debetní karta mají řadu výhod. Obě byste ale měli využívat s rozumem. U debetní karty manipulujete pouze s vlastními penězi, proto byste si měli dávat pozor na zůstatky a utrácet s rozmyslem. To samé ale platí i u kreditní karty. U ní si ale musíte dávat o to větší pozor na splacení, pokud budete čerpat peníze do minusu. Pozdní splacení se může nehezky prodražit.

Zdroj: Unsplash.com


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?