Kupní smlouva na nemovitost: smluvní podmínky

Příprava kupní smlouvy sebou nese několik nástrah, které mohou celý převod ohrozit či alespoň zpomalit.

Kupní smlouva na nemovitost: smluvní podmínky

Dnes se věnujeme otázce konkrétních smluvních podmínek.

Předání nemovitosti

Důležitou součástí kupní smlouvy na nemovitost je klauzule o předání nemovitosti novému majiteli. Ta může znít například takto:Prodávající se zavazují předat nemovitosti protokolárně kupujícímu, včetně všech příslušných klíčů, nejpozději do 10 pracovních dnů od podání návrhu na povolení vkladu vlastnického práva příslušným katastrálním úřadem."

Kupní smlouva by měla obsahovat povinnost sepsat o předání protokol s vyznačením případných vad a stavu běžných měřičů (voda, elektřina, plyn). Vady, které v protokolu nebudou uvedeny, může být později velice obtížné uplatnit.

Ze smlouvy by také mělo být zřejmé, k jakému okamžiku přechází povinnost platit za příslušná média. Uvádí se to někdy obecněji takto: Prodávající se zavazují do dne předání hradit veškeré náklady spojené s užíváním nemovitosti a zaplatit veškeré nedoplatky na úhradách (včetně záloh) za poskytování služeb spojených s užíváním nemovitosti vzniklé do dne předání. Kupující se naopak zavazuje vrátit prodávajícím jakékoli případné přeplatky na úhradách (včetně záloh) za poskytování služeb spojených s užíváním nemovitostí vzniklé do dne předání."

Dodržení je vhodné zajistit přiměřenou smluvní pokutou za každý den prodlení s předáním. Ovšem pozor na přemrštěné sankce, které se nakonec nevyplatí ani jedné straně (viz níže).

Specifikujte, co převádíte

Kupní smlouva by také měla přesně určit, co se kromě vlastnictví samotného bytu převádí. Jsou známé případy, kdy kupující automaticky předpokládal, že mu prodávající v bytě nechá vestavěné skříně, kuchyňskou linku či konkrétní spotřebiče. Ústní dohoda je často neprůkazná, a proto by i tyto skutečnosti měly být výslovně uvedeny ve smlouvě např. ve formě seznamu.

Pozor na smluvní pokuty

Obecně je také potřeba dát pozor na jakékoliv smluvní pokuty. Mohou být přemrštěné, nevyvážené (např. jen na porušení kupujícího) či naopak nedostatečné (nepokryjí ani časové náklady prodávajícího).

Vše zmíněné se týká bytu, družstevního bytu (družstevního podílu), domu, ale rovněž v omezené míře pozemku.


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?