Nájem? Pronájem? Podnájem?

V poslední době se množí informace o problémech, co můžou mít majitelé nemovitostí, kteří je pronajímají přes různé portály např. Airbnb, apod.

Nájem? Pronájem? Podnájem?

V prvé řadě je potřeba si ujasnit, jaký je hlavní problém. Pronájem jako takový většina fyzických osob daní pod §9, ZDP. Zde je pak možnost uplatnit náklady procentem nebo dokladově. Má to svoji přílohu v daňovém přiznání a většina pronajímatelů to takto přiznává a daní. Nespadá to pod povinné pojištění zdravotní a sociální.

11. 10. 2017 vydala Finanční správa Informaci k této problematice. Znění zákona se nemění, jen pohled a výklad Finanční správy. První vlaštovka o změně přístupu byla v dokumentaci k EET na konci loňského roku, kde FS vydala definici ubytovací služby.

Rozdíl mezi ubytovací službou a nájmem je především daňový. Skutek jako takový – tedy Vaši nemovitost užívá někdo jiný a platí Vám za to, je na první pohled stejný. Tady shrnula FS rozdíly: .Dle tohoto pokynu MFČR si každý může zařadit, kam jeho činnost patří. Často se stane, že co dosud byl pronájem dle §9, bude nově podnikání dle §7.

Co se stane, když najednou je pronájem podnikatelskou činností? Což při užití serveru s nabídkou (Airbnb…) je. Pak je třeba zřidit si živnostenský list a nahlásit podnikání na zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení. A začít si evidovat výdaje… a prozkoumat, zda provizi webovému serveru platíte do zahraničí a kam přesně a jakou formou, tady, v rámci ekonomické činnosti a podnikání, už vzniká i povinnost si hlídat náležitosti dle Zákona o DPH, případně (při příjmu služby ze zahraničí – v určitých případech) se i přihlásit povinně jako Identifikovaná osoba k DPH a plnit své nové povinnosti.

Ve finále, pokud budete evidovat náklady = výdaje a tím pádem i odpisy z nemovitosti a zároveň nájem nebude nějak horentní, tak daň jako taková nebude vycházet jinak než dříve, možná to bude i lepší, ale přibudou Vám byrokratické povinnosti, při jejichž nesplnění Vám hrozí pokuty.

Proto je nyní nejvyšší čas zvážit svou situaci a přijmout opatření, abyste nemuseli v budoucnu platit velké pokuty. FS má přístup k internetu a určitě i pracovníky na cílené vyhledávání majitelů nemovitostí dle nabídky na veřejných serverech.

Potřebujete-li poradit, využijte odbornou konzultaci zdarma!


Mohlo by vás zajímat

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?