Proč je státní půjčka na bydlení neoblíbená? | Půjčky pro mladé

Jak bydlet ve svém? To je to, oč tu běží. Mnozí mladí lidé zjišťují, že na vlastní bydlení nedosáhnou vůbec nebo jen velmi za dlouho.

Proč je státní půjčka na bydlení neoblíbená? | Půjčky pro mladé

Státní půjčka na bydlení pro mladé

Náš stát se snaží podporovat mladé lidi na trhu nemovitostí. Bohužel byly všechny dosavadní snahy o podporu nákupu vlastního bydlení velmi nešikovné. Podle programu Ministerstva pro místní rozvoj mohou o zvýhodněný státní úvěr žádat ti, kteří:

  • žijí v manželství nebo registrovaném partnerství, ve kterém alespoň jeden z manželů nebo partnerů nedosáhl ke dni podání věku 40 let,
  • nebo ti, kteří nežijí ani v jednom z těchto vztahů, ale starají se o dítě mladší 15 let a ke dni žádosti nedosáhli 40 let.

Půjčky od státu na bydlení nestačí

Nevytahujte peněženku, schovejte šekovou knížku, ještě nemáte vyhráno. Státní půjčky mají hned několik nepěkných zádrhelů. Tím největším je omezení částky, kterou si můžete půjčit. Ta se zároveň liší tím, na co ji využijete. Na rekonstrukci dostanete maximálně 600 000 Kč, na nákup bytu 1 200 000 Kč a na koupi rodinného domu 2 400 000 Kč. Většina z nás asi už chápe, že sehnat bydlení za tyto částky je téměř nemožné, hlavně ve velkých městech jako je Praha nebo Brno.

Změny v roce 2021 a program Vlastní bydlení

Půjčky v rámci Programu pro mladé nahrazuje program Vlastní bydlení. Podmínky státní půjčky se pro rok 2021 trochu změnily. Nyní můžete na rekonstrukci z původních 300 000 získat o polovinu víc a na nákup domu 2 400 000 oproti 2 milionům z minulých let. Stát zároveň zvýšil věkovou hranici pro poskytnutí půjčky na 40 let. Úroková sazba se snižuje o 0,2 % za každé dítě. Nově můžete financovat i družstevní podíl. Fond zároveň povoluje přerušení splácení jistiny z důvodu ztráty zaměstnání, osvojení nebo narození dítěte anebo úmrtí, a to dobu delší než tři měsíce.

Jak se na státní půjčku dívá Jiří Vagner z NEXT REALITY?

Jak jsou na tom mladí lidé na trhu nemovitostí? Mají vůbec šanci koupit si něco vlastního nebo jen pronajímat? Můžeme sledovat nějaké regionální rozdíly?

V dostupnosti bydlení není rozdíl mezi mladými a žadateli s vyšším věkem. Vždy jde o realizovatelnost konkrétní koupě, která je dána třemi parametry:

  • kupní cenou nemovitosti,
  • vlastními zdroji klienta,
  • příjmy klientů.

Velmi často se stává, že naopak mladí jsou na tom lépe než ti starší jak z pohledu příjmů, tak i z pohledu naspořených vlastních prostředků. Každý musí zhodnotit, jaké má možnosti, a podle toho hledat vhodnou lokalitu s finančně dostupnou cenou nemovitosti. Dobrý poradce takovou dostupnost klientům rád spočítá. Například rodina s celkovým příjmem 30 tisíc korun nemůže hledat nemovitosti v centru Prahy a musí se rozhlédnout v jiných oblastech, kde jsou pro ně nemovitosti financovatelné.

Proč je státní bankovní půjčka neoblíbená?

Zde je největší problém v nastavení půjčky – nelze ji kombinovat s jinou zajištěnou půjčkou na bydlení. Přitom na většinu nemovitostí je sama o sobě naprosto nedostatečná. Od začátku tvrdím, že řešením je podobná půjčka pro mladé, která by nahradila vlastní zdroje, nikoliv fungující hypoteční trh.

Co musí mladí lidé splňovat, aby jim vůbec někdo na bydlení půjčil?

Měli by mít minimálně 10 % vlastních zdrojů, čisté bankovní a nebankovní registry a hlavně dostatečné příjmy. Vždy jde o výpočty bonity, které má každá banka odlišné. Doporučuji oslovit úvěrového poradce, který dokáže porovnat nabídky jednotlivých bank, a udělat si o své úvěruschopnosti na trhu přehled.

Kolik mladých lidí k vám chodí s tím, že plánují koupit nemovitost?

Nejčastěji řešíme financování lidem ve věku 25-40 let, kteří tvoří cca 80 % naší produkce.

Nemáte nějakou radu pro mladé, jak se dostat na trh nemovitostí?

Pokud je to možné, spořte si hned, jak začnete vydělávat, a hlavně odolejte svodům v podobě půjček na cokoliv. Často se setkávám s mladým párem, který přijede na schůzku v novém luxusním voze, který splácí, a ve výsledku brání v poskytnutí hypotečního úvěru. Nejde o to, zda kupovat spotřební zboží, ale kdy a za kolik. Pokud nemáte nadstandardní příjmy, tak přednost musí mít vždy bydlení.

Kdy se státní půjčka vyplatí?

Půjčka od státu se vám vyplatí v případě, že potřebujete ke koupi nebo rekonstrukci menší finanční obnos. Jednou z výhod je už zmíněná možnost přerušení splátek až na dva roky. Pokud máte větší finanční rezervu, tak je pro vás státní půjčka možná to pravé.

Jednou z věcí, na kterou při stavbě nebo koupi domu musíte myslet jsou energie, nebo vhodné pojištění. Obojí si můžete spočítat na Kalkulátor.cz, kde zjistíte, kolik můžete ušetřit.


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?