Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rezidenční trh

Rekordní zájem o bydlení se paradoxně neprojevil v cenách, tedy alespoň ze čtvrtletního pohledu. Metr čtvereční se na konci roku prodával za necelých 108 tisíc korun, což bylo o dvě procenta méně než ve třetím kvartálu. Oproti stejnému období roku 2019 je to nicméně naopak o 2,2 procenta více. Nejdráž vyšly velké, čtyřpokojové byty, jejichž cena atakovala hranici 120 tisíc za metr čtvereční. Loňský rok se nesl ve znamení zdražování i v regionech. Podle údajů realitního serveru Reality Mix ve čtvrtém kvartálu meziročně zdražily nové i starší nemovitosti ve všech krajských městech bez výjimky. Jediné dvě krajské metropole se přitom udržely na jednociferném růstu cen: Jihlava a Olomouc. Naopak nejvíc rostly ceny v Liberci, meziročně téměř o dvě pětiny, skoro o třetinu pak podražilo vlastní bydlení v Ústí nad Labem nebo Ostravě. V obou případech nicméně šlo o růst z nízkých hodnot a obě města dál zůstávají nejlevnějšími v Česku. Jestliže prodeje nemovitostí koronavirová epidemie nepoznamenala, dramaticky se naopak projevila v jednom segmentu – nájmech v hlavním městě. Výpadky turismu se podepsaly na dvouciferném zlevnění nájmů v sedmi z deseti hlavních pražských městských částí. Nejtvrdší dopady pocítili pronajímatelé bytů v centru: v Praze 1 byly ve čtvrtém kvartálu 2020 nájmy meziročně levnější o téměř 27 procent, v Praze 2 pak skoro o pětinu.

Kanceláře

V posledním čtvrtletí loňského roku developeři v Praze dokončili podle Prague Research Forum 19,7 tisíce metrů čtverečních nových kancelářských ploch, a to v jediném projektu. Šlo o rekonstrukci památkově chráněné budovy Bubenská 1 v Praze 7. Celkem tak Praha na konci roku 2020 disponovala zhruba 3,75 milionu metrů čtverečních moderních kanceláří. Rozestavěno pak bylo ve čtvrtém kvartálu přes 136 tisíc metrů dalších administrativních ploch, z nichž necelých 100 tisíc metrů má být dokončeno ještě letos. Celková hrubá realizovaná poptávka (včetně renegociací a podnájmů) dosáhla na konci roku objemu 98,7 tisíce metrů, což představuje mezičtvrtletní nárůst o téměř o pětinu, ale zároveň meziroční pokles o třetinu. Největší poptávka po kancelářích byla Praze 4 (22 procent), v Praze 8 (16 procent) a Praze 7 (15 procent). Podíl neobsazených kanceláří se ve čtvrtém kvartálu nezměnil a zůstal na stejné úrovni jako o čtvrtletí dřív, tedy sedmi procent. Volných kanceláří bylo v Praze asi 260 tisíc metrů čtverečních, z toho nejvíc v Praze 8, kde neobsazenost dosáhla téměř devíti procent. Nejméně volných kanceláří bylo v Praze 2, a to pouhých pět tisíc metrů.

Nejzajímavější realitní transakce

Churchill Square Prodejce: Penta Real Estate Kupující: Českomoravská Nemovitostní

Rustonka - J&T Prodejce: Gramexo Kupující: J&T

Barrandov rental apartments Prodejce: Finep Kupující: Zeitgeist Asset Management

Stýblův dům Prodejce: Soukromí vlastníci Kupující: Sekyra Group

IBC Prodejce: Mint Investment Kupující: Generali Real Estate

Sousedé.cz - s námi máte domy v kapse

  • Revoluční platforma pro společenství vlastníků s cílem ušetřit peníze, čas a nervy.
  • Zjednodušení práce, které ocení především předseda SVJ, výbory SVJ a správce SVJ.
  • Vše důležité na jednom místě, vždy a odkudkoliv dostupné a přehledné.
  • Přehledný komunikační kanál, který umožňuje rychlou distribuci dokumentů s garancí přečtení a evidenci závad

Zaregistrujte se a vyzkoušejte náš portál SVJ. Zjednodušte si život a využijte online prostředí. Mějte váš dům v kapse.


Mohlo by vás zajímat

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?