Sběratelské mince jako investiční příležitost?

Sběratelství se nemusí omezovat jen na známky nebo porcelánové sloníky. Když začnete tvořit kolekci zlatých pamětních mincí, ukládáte si zároveň prostředky do budoucna. Cena zlata je totiž poměrně stálá a k investici se výborně hodí.

Sběratelské mince jako investiční příležitost?

Řádně popsaná sbírka má vyšší hodnotu

Možná už je numismatika, tedy sbírání mincí, vaší vášní. Možná teprve začínáte přemýšlet o vlastní sbírce. Sbírky různých předmětů představují i zajímavou investici do vaší budoucnosti. Velkou cenu mají kompletní či raritní sbírky jakýchkoli předmětů. Musí však být správně katalogizovány – součástí každé správné sbírky by měl být popis, historie a fotografie každého předmětu. Taková systematická sbírka má obecně mnohem vyšší cenu než neorganizované „harampádí“ v krabicích.

Sběratelské mince a drahé kovy

Na sběratelském trhu můžete potkat opravdu raritní sběratelské mince pro numismatiky zabývající se zejména historickými obdobími lidstva. Mince z moderní doby pro ně nemají takovou hodnotu – trh jimi bývá nasycen a jen málokdy se najde nějaká opravdová zajímavost. Mince navíc musí být v perfektním stavu, tedy bez škrábanců a vrypů.

Pamětní mince jako snadný začátek investiční sbírky

Druhou variantou zjednodušené kolekce mincí jsou pamětní mince, které se razí speciálně pro sběratelskou a investiční zálibu. Většinou jsou z drahých kovů, prim hraje ikonické zlato. Počet drobných investorů do zlata a stříbra v České republice narůstá, do drahých kovů si ukládají finance asi 3 % obyvatel. Rozšiřování jejich řad napomáhá i odpuštění DPH u investičního zlata. Některým investorům však nejde o umělecké vyjádření nebo sběratelskou posedlost – s pomocí pamětních mincí zkrátka investují do zlata a sběratelství je nechává chladným. Takové spekulace však ženou cenu kousků rychle vzhůru.

Umělecky vyvedené mince, které se razí pro investory i sběratele, získávají na oblibě. I Česká národní banka vydává speciální kolekce, které připomínají důležitá výročí (narození slavných osobností, silné okamžiky našich dějin či upomínky na dávná hrdinství). Témata mincí se avizují předem v pětiletých cyklech. Mezi numismatiky je o umělecké kousky kovu velký zájem.

Před nákupem se poraďte

Pokud se i vám zalíbila možnost sbírat a zároveň spořit, nakoukněte na internetové aukce či burzy. Určitě najdete mnoho pěkných mincí, které se stanou základem vaší sbírky. Dejte si však pozor, zda kupujete minci za nepřemrštěnou cenu a od seriózních obchodníků – pomohou vám recenze na internetu, případně se zeptejte zkušenějšího sběratele.

Foto: www.peakpx.com


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?