Sousedské vztahy: zn. trochu méně napětí

Soužití s ostatními lidmi bývá někdy obtížné - hlavně, když bydlíte v paneláku a tomu mladému páru nad vámi se zrovna narodila trojčata.

Jaké požehnání! Jsou to tři uřvaní „drobečci“, kteří se hlásí o pozornost zrovna nad vaší ložnicí. Zdá se, že mají pořád hlad, chtějí maminku nebo se nějakým záhadným způsobem každou hodinu plní jejich pleny - což způsobuje něco jako lavinu. Začne brečet jedno „mimčo“, druhé ho následuje a třetí se nesmí nechat zahanbit.

Po několika dnech litujete jejich maminku i tatínka. Po několika týdnech litujete už jen sami sebe. Možná kupujete tři roubíky v pastelových barvách a s blahopřáním je věnujete jejich rodičům… Toto období pravděpodobně přežijete, protože je vám jasné, že s nimi rodiče nic nezmůžou - kojenci jsou prostě kojenci. Ale co když povyrostou?

Je to třikrát více přemlouvání, hádání kdy půjdou spát, hraní na dětské elektronické nástroje. Třikrát více indiánů, zpěváků a hokejistů (místo puku dřevěnou kostku, místo hole tyč od vysavače, to vše na dlaždicích udělá své). Navíc se jim podařilo přemluvit rodiče, aby jim pořídili psa - mají tedy štěně zlatého retrývra. Běhá za nimi celou neděli a štěká, protože má radost…

Pokud se vám to zdá povědomé, jistě moc dobře víte, jak je těžké za sousedy opravdu zajít a poprosit je, jestli by s tím hlukem mohli něco udělat. Možná se jedná o jejich psa, který pořád štěká, děti hrající si s dřevěnýma kostičkama na plovoucí podlaze, „puberťáka“ se zálibou v tvrdé hudbě či rozhádaný pár. Když ale přijde na lámání chleba a vy se rozhodnete s tím už něco udělat, je potřeba spousta kuráže. Zejména, když víte, že ti sousedé nejsou příliš přívětiví.

Možná se vám také stává, že je potřeba se domluvit s ostatními majiteli bytů ve vašem domě na tom, jak proběhne oprava okapů, omítky či pořízení nových oken. Pravděpodobně je obtížné se se všemi domluvit, kdy diskuze na důležité téma proběhne.

Pokud je vám blízké problémům předcházet a chystáte se přestěhovat do nového bytu, Sousedé.cz je stránka přímo pro vás. Pokud již v nějakém domě žijete a chtěli byste zlepšit komunikaci se sousedy, máte pro to příležitost. Bude to chtít trochu organizace, jistě to ale přinese ovoce. Na Sousedech si můžete vytvořit společenstvo.

Toto společenstvo vám může sloužit jako adresář kontaktů na lidi v domě či opraváře. Budeme mít také přístup k dokumentům týkajících se fondu oprav a můžete zde společně hlasovat. Také je zde prostor pro informace o dění v domě - jakýsi nástěnka. Je tedy možné si se sousedy ledascos vyřešit bez přímého kontaktu - že by jste přeci jen nemuseli chodit za sousedy s těmi roztomilými trojčátky a poprosili je, aby zkusili své ratolesti utišit, přes stránky Sousedé.cz?

Hlasování SVJ


Mohlo by vás zajímat

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.

Venkovní terasa, tipy a triky

Venkovní terasa, tipy a triky

Plánujete nebo máte venkovní terasu? Co by na ní nemělo chybět? Venkovní terasa je ideálním místem pro odpočinek, relaxaci a setkávání s rodinou a přáteli. Je to prostor, kde si můžete vychutnat příjemné počasí a přitom zůstat v pohodlí svého domova. Vytvořte si dokonalou venkovní terasu, která bude sloužit jako oáza klidu a pohody pod širým nebem.