Vývoj trhu nemovitostí – IV. čtvrtletí 2017

Netrpělivě očekávaná data za čtvrtý kvartál jsou konečně k dispozici. Který expertní tábor měl pravdu? Ten, který podporuje teorii o cenové bublině nebo ten, který tvrdí, že si na vysoké ceny nemovitostí máme zvyknout? Máme očekávat zvrat nebo nám zřetelné a jasné trendy zůstanou opět skryty? Na senzační zprávy bývají data dost chudá, přesto nám tentokrát průlomový závěr vydat umožní. Ceny všech segmentů nemovitostí se po 9 letech dostaly nad předkrizovou úroveň roku 2008. Nemovitosti v ČR jsou tak na svém historickém maximu, pád cen z důvodu finanční krize je vyrovnán. Zda jde o zprávu dobrou či nikoliv bude záležet na komplexním posouzení zvláště s přihlédnutím k makroekonomickému kontextu, což přenecháme jiným. My se nyní podíváme blíže, jaká konkrétní čísla nám HB index za IV. čtvrtletí ukázal.

Vývoj trhu nemovitostí – IV. čtvrtletí 2017

Ceny bytů

Není žádným velkým překvapením, že ceny bytů opět rostly, a to o 2,5 % oproti předchozímu čtvrtletí. Celkový růst cen bytů za rok 2017 přesáhl 10 % (10,4 %). Poptávka je stabilně po bytech typu 2+kk, v panelácích o 3+1. Poptávka je setrvalá, nabídka slábne a tlak na ceny proto stále roste. Na tomto místě je ale třeba zmínit, že rozdíl mezi nabídkovou a realizovanou cenou roste, což indikuje, že kupující jsou stále méně ochotni vysoké ceny akceptovat. Z toho důvodu je na místě se domnívat, že ceny se již brzy dostanou do rovnováhy, ale zřejmě ne plošně. V žádaných lokalitách porostou stále, i když menším tempem. Konec roku 2017 také definitivně potvrdil, že kvůli cenám se zájem kupujících z Prahy přelévá do Středočeského kraje, kde jsou žádané lokality s příměstským spojením.

Ceny rodinných domů

Rodinné domy rostly také svižně, v meziročním srovnání dokonce svižněji, než v letech předchozích. Za poslední čtvrtletí roku 2017 se vyšplhaly o 1,7 %, celkový roční nárůst cen se tak zastavil až pod 7 % (6,6 %). Prodává se prakticky cokoliv, od starších domů určených k rekonstrukci, až po novostavby řadových domů nebo nízkoenergetických staveb. Trendy jednoznačně míří k montovaným stavbám, které si razí cestu trhem novostaveb. V roce 2017 činil jejich podíl už 12,5 % z celkové produkce a stále častěji jim přicházejí na chuť nejen privátní stavebníci, ale i developeři.

Ceny pozemků

Pozemky se převládajícímu růstovému trendu trochu vymykají. Rostou pomalu, v posledním čtvrtletí dokonce stagnovaly. Podíváme-li se na ně ovšem v širším kontextu, od roku 2008 rostly navzdory krizi setrvale a žádný propad nezažily. Znamená to tedy, že aktuálně jsou skutečně drahé, proto i ten mírný cenový vzestup – meziročně o 3,2 %. Zájem kupujících se přenáší z okolí měst, kde jsou ceny nejvyšší, do širších periferií s horší infrastrukturou. Developeři naopak vyhledávají pozemky v prolukách nebo pod domy vhodnými k demolici. Takové parcely jsou žádané a výrazně dražší.

Vývojové ukazatele

Na souhrnném grafu je patrná informace z úvodu článku. Nemovitosti překonaly propad po roce 2008 a jsou na svých historických maximech.

Následující dva grafy nám dají odpovědi na otázky kolem poptávky a tolik diskutované „cenové bublině“.

Podíváme-li se blíže na statistická data z katastrálního úřadu, počet provedených vkladů vlastnického práva klesá, což znamená, že klesá poptávka po nemovitostech – meziročně o 4 %. Ceny jsou už pro řadu kupujících neakceptovatelné a spolu s rostoucími sazbami a regulací ČNB, která svým tlakem na komerční banky ztížila přístup k hypotékám, skutečně dochází ke zchlazení trhu. Cenové bubliny vznikají při rostoucích cenách a zároveň trvale rostoucí poptávce. Vývoj ukazuje, že tomu tak není, poptávka krátkodobě i střednědobě klesá a cenová bublina se netvoří.

(zdroj dat: HB Index 4Q 2017, foto: wikimedia.org)


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?