7 nejúčinnějších přírodních antibiotik

Antibiotika jsou medicínský prostředek užívaný k léčbě a prevenci proti bakteriálním infekcím. Když jsou užívána řádně, mohou zneškodnit anebo zabránit množení bakterií způsobujících infekce, žaludeční anebo kožní problémy. Různé typy antibiotik působí odlišně proti různým typům bakterií a parazitů. Lékaři předepisují antibiotika podle toho, jaké bakterie příčinu nemoci způsobují.

7 nejúčinnějších přírodních antibiotik

Antibiotika však neléčí infekce zapříčiněné virovými onemocněními jako nachlazení, chřipka anebo bolest krku. Stejně tak neléčí ani plísňová onemocnění. Ačkoli se antibiotika stala nejvíce rozšířeným typem léčiv, jejich časté užívání s sebou nese četná rizika. Podle posledních zpráv, příliš časté užívání antibiotik způsobuje vyšší odolnost organismu vůči účinnosti těchto medikamentů, což má za následek více než 700 tisíc úmrtí ročně. Dalším negativním dopadem užívání je fakt, že antibiotika mohou ničit i „zdravé“ bakterie, což vede k negativním vedlejším účinkům jako jsou střevní problémy, nevolnost anebo zvracení.

Již Hippokrates prohlašoval: „Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“ A měl v mnohém pravdu. Namísto syntetických antibiotik je vhodné se zaměřit spíše na antibiotika přírodního typu. Nenesou s sebou žádné negativní vedlejší účinky, neničí „dobré“ bakterie a navíc posilují imunitu.

A která přírodní antibiotika se řadí mezi ta nejúčinnější?

1. Česnek

Česnek je jedním z neúčinnějších přírodních antibiotik ničících viry a plísně. Až na přelomu 21. století bylo zjištěno, že tzv. allicin, který je v česneku obsažen, je přírodním antibiotikem. Mezi další pozitivní účinky česneku patří to, že obsahuje velké množství vitamínů, živin, minerálů, pomáhá potlačovat virus chřipky, hubí bakterii způsobující tuberkulózu, salmonelu, pomáhá při infekci močových cest a v boji s parazity.

Aby byla zajištěna efektivita, doporučuje se denně konzumovat dva až tři stroužky česneku na lačný žaludek. Dále je vhodné česnek přidávat i do vařených pokrmů. Lidem s přecitlivělým žaludkem anebo alergiemi se doporučuje před nasazením „česnekové kůry“ konzultace s praktickým lékařem.

2. Med

Látky obsažené v medu jsou známy jako jedny z nejlepších přírodních antibiotik již 2700 let. Med má antimikrobiotické, antiseptické a antibakteriální vlastnosti. Studie American Chemical Society z roku 2014 shledala med jako potravinu vysoce účinnou v boji proti infekcím, a to v různých fázích vývoje. Konzumace medu znesnadňuje bakteriím, aby se staly odolnými vůči léčbě. K dosažení co největších účinků medu jako přírodního antibiotika, je vhodná konzumace organického medu. Mezi nejvíce populární a nejúčinnější se v současné době řadí med odrůdy „Manuka“ (tzv. superpotravina; jedná se o med ze stromu, který roste pouze na Novém Zélandu).

Pro posílení imunitního systému konzumujte jedenkrát denně lžíci medu smíchaného se skořicí. Benefity medu můžete uplatnit též přidáním do čaje, smoothies anebo džusů.

3. Dobromyslový olej

Podle studie z roku 2001 provedené medicínským centrem Georgetownské univerzity je dobromyslový olej efektivním prostředkem pro léčbu proti medikamenty odolným bakteriím. Látka zvaná Carvacrol obsažená v oleji pomáhá léčit infekce, a to stejně účinně jako tradiční antibiotika. Jsou v něm mj. obsaženy antioxidanty. Dobromyslový olej pomáhá též antisepticky, dezinfekčně, zlepšuje trávení, dýchání a problémy s funkcí kloubů. Neúčinnější je v boji s plísněmi, a to uvnitř i vně organismu. Při obtížích dýchacích cest se doporučuje inhalovat malé množství tinktury vkapané do vařící se vody.

4. Extrakt z olivových listů

Čistý výtažek z olivových listů obsahuje oleiropein, polyfenol a další účinné látky s protizánětlivým účinkem, vysoce účinné v boji proti chorobám. Jeho antioxidační vlastnosti jsou též vhodné jako ochrana před vysokým cholesterolem a krevním tlakem, při prevenci rakoviny, ochraně mozku a centrálního nervového systému.

Extrakt je možné si vyrobit i doma. Do sklenice přidejte nasekané olivové listy, zalijte vodkou a nechte uležet po dobu čtyř až pěti týdnů.

5. Kurkuma

Kurkuma je známa pro své antibiotické účinky především v ájurvédské a čínské medicíně. Pomáhá ničit bakterie a je ideálním doplňkem pro prevenci bakteriálních infekcí. Ve studii publikované v Antimicrobial Agents and Chemoterapy z roku 2009 se prokázalo, že kurkuma pomáhá léčit záněty hrdla a plic, pomáhá při obtížích se zažíváním, snižuje krevní tlak a hladinu cukrů v krvi, ale též pomáhá čistit tlusté střevo a ledviny.

Při léčbě dýchacích cest se doporučuje konzumovat směs kurkumy a medu, tzv. „zlatý med“. Do zavařovací sklenice nasypte jednu polévkovou lžíci kurkumy smíchanou s pěti až šesti lžícemi medu. Užívejte půl lžičky této směsi dvakrát denně.

6. Echinacea (třapatka)

Echinacea je přírodní bylina, antibiotikum a účinná látka aktivující bílé krvinky při léčbě původce infekce. Jejím užívání se v těle aktivují protilátky, které jsou účinné nejen v boji proti bakteriím, ale též i virům. Její užívání je vhodné při potížích s horními cestami dýchacími, při léčbě chřipky, nachlazení, angíny, ale též zánětů různého typu (močového měchýře, prostaty, mízních uzlin atp.). V důsledku toho, že echinacea obsahuje látky pohlcující volné radikály, je účinnou látkou i v boji s kožními obtížemi (ekzémy, lupénka, popáleniny). Echinacea též přispívá k celkovému posílení imunity. K zahájení léčby je vhodné konzumovat jeden až dva šálky echinaceového čaje denně.

7. Zázvor

Zázvor patří mezi nejznámější přírodní antibiotikum pomáhající léčit a předcházet řadu zdravotních problémů způsobených bakteriemi. Čerstvý zázvor má antibiotické účinky i proti patogenům způsobujících salmonelu. Díky svým antibakteriálním účinkům pomáhá léčit respirační problémy a obtíže spjaté s infekcemi hrdla.

Nejlepší prevencí a léčbou proti bakteriálním infekcím je zázvorový čaj připravený z kousku jednoho kořene zázvoru, zalitý jedním a půl šálkem horké vody. Pro vyšší účinnost je doporučováno čaj dochutit medem a citrónem.


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.