Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Nepodceňujte svoji nemovitost

Pokud si sjednáváte pojištění nemovitosti, je třeba vždy uvést hodnotu této nemovitosti. Ta by měla co nejvíce odpovídat skutečné hodnotě, tedy tomu, za kolik byste stejnou nemovitost pořídili. Hodnota nemovitosti také výrazně ovlivňuje cenu pojištění. „Někteří majitelé nemovitostí se snaží uvádět nižší cenu nemovitosti, aby dosáhli nižšího pojištění. To je ale velmi liché, což se ukáže právě v momentě, kdy s pojišťovnou řeší některou pojistnou událost,“ prohlásil Martin Thienel, pojišťovací specialista ze společnosti Kalkulátor.cz, která srovnává ceny pojištění. Pokud je totiž nemovitost podhodnocena, pojišťovna vyplatí v případě likvidace škody pouze neúplnou částku, která skutečnou škodu nekryje. Přitom škody, které způsobí živly se mohou vyšplhat do obrovských částek a majiteli tak nezbude než hradit značnou část ze svých vlastních prostředků. Pokud dojde k rozsáhlému poškození nemovitosti, například ji zcela poničí požár, či silná vichřice, pak je nedostatek prostředků na pořízení nové nemovitosti zcela zásadní a může působit zcela likvidačně. Navíc pokud by pojišťovna zjistila, že si majitel nemovitost výrazně podpojistil, může toto jednání považovat za podvod.

Cena nemovitostí roste

Nemusí ale jít vyloženě o úmysl. Nedostatečně pojištěnou nemovitost mohou mít i ti, kdo si nemovitost pojistili na odpovídající hodnotu. Pojištění nemovitosti, které jste uzavřeli před více jak deseti lety, vás před škodami na nemovitosti s největší pravděpodobností neochrání. Na vině jsou stále stoupající ceny nemovitostí a také stavebního materiálu. Pokud jste do nemovitosti investovali, opět se její cena zvýšila a tomu je třeba přizpůsobit pojistnou smlouvu. „Doporučujeme nečekat na to, že se bude pojišťovna o toto zhodnocení zajímat a aktivně se přihlásit, že klient chce svou smlouvu aktualizovat. Ceny nemovitostí nyní rostou velmi rychle, proto doporučujeme hodnotu nemovitosti upravovat každé tři roky,“ uvedl Martin Thienel z Kalkulátor.cz.

Jaká je hodnota nemovitosti?

Jak zjistit adekvátní cenu nemovitosti? Prvním ukazatel mohou poskytnout inzertní servery, kde je možné najít nemovitosti ve stejné lokalitě a podobném stavu. To, za kolik se nemovitost doopravdy prodala, zde ale nezjistíte. Na katastru nemovitostí lze dále najít za úplatu skutečné prodejní ceny nemovitostí v určité oblasti. Nejpřesnější údaj poskytne znalecký posudek, který je ale v hodnotě několika tisíc korun, proto se k němu přistupuje hlavně při oceňování nemovitosti, kterou klienti pořizují na hypotéku. Hodnotu je tedy nejvhodnější stanovit co nejpřesnějším odhadem. Nezapomeňte také na zhodnocení, které jste učinili rekonstrukcí, tedy cenu materiálu a práce. Upozornit je třeba také na situaci opačnou, pokud byste nemovitost přecenili za účelem vyššího plnění pojišťovny. I tuto situaci může pojišťovna vyhodnotit jako pokus o pojistný podvod a plnění odmítnout.

Sousedé.cz - s námi máte domy v kapse

Vytvořili jsme přehlednou platformu pro společenství vlastníků jednotek s cílem ušetřit čas, peníze a nervy. S námi lze dělat správu bytových domů tak, aby se všem dobře žilo. Zjednodušili jsme práci pro správce SVJ a pro výbor SVJ. Jako předseda SVJ budete mít vše důležité na jednom místě, vždy a odkudkoliv dostupné a samozřejmě přehledné. Pro správce SVJ jsme připravili přehledný komunikační kanál, který umožňuje rychlou distribuci dokumentů s garancí přečtení a evidenci závad, která vám ulehčí od starostí s hlášením a řešením jakýchkoliv závad v rámci SVJ.

Zaregistrujte se a vyzkoušejte náš portál společenství vlastníků. Zjednodušte si život a využijte online prostředí. Mějte váš dům v kapse.


Mohlo by vás zajímat