Bez vody?

Už se Vám to také stalo? Po dlouhém letním dni stráveném v nevětrané kanceláři bez funkční klimatizace či v tovární hale se skleněným stropem se těšíte domů, že si skočíte na pár minut pod sprchu. Pak sáhnete do ledničky, otevřete pivko a usednete s nohama nahoru na křesílko na balkóně… ale místo toho vás zaskočí realita v podobě divně zabublajícího kohoutku, ze kterého kromě pár kapek vody nedostanete nic.

Bez vody?

Plány na poklidný večer vzaly za své, začíná hledání viníka. Co se zase stalo? Nějaká havárie? U nás v baráku? Nebo je to někde jinde? A jak dlouho to jako nepoteče? A navíc se mi chce na záchod… A zítra se vrací manželka s ročním synem od tchýně, co když to nepoteče ani zítra?

Důvodů může být několik, často to bývá havárie v domě, kdy je nutné na omezenou dobu uzavřít stoupačky. To pak stačí zajít do sklepa a hned se od zasahujících instalatérů dozvíte, na čem jste. Nebo je havárie někde mimo dům, v takovém případě můžete využít informační služby dodavatele vody. Mnozí z nich již nabízejí sms info o probíhajících haváriích a dostanete i info, kde jsou právě přistaveny cisterny s pitnou vodou. V Praze takovou službu nabízí např. Pražské vodovody a kanalizace. Je to velmi příjemné, být informován.

Jiná situace nastává každoročně během léta, kdy většina dodavatelů tepla provádí údržbu, opravy a přípravu zařízení na ohřev teplé vody na další topnou sezónu. To pak obvykle teče třeba i týden jen voda studená. O těchto plánovaných odstávkách se dozvíte také na stránkách dodavatele, v Praze např. zde , .

Je dobré i tuto informaci mít včas. Uživatelé portálu Sousedé.cz mohou informaci o plánované odstávce vložit přímo do kalendáře a tak se o ní dozvědí včas i sousedé. Komu vadí týden jen se studenou vodu, může si naplánovat dovolenou tak, aby se trefil právě do tohoto týdne. Ocení to zvláště rodiny s malými dětmi.

Rychle jsme si na každodenní komfort teplé vody vždy a všude zvykli. Musíme si ale pokaždé, když kohoutek nevydá ani kapku vody, uvědomit, že je to sice nepříjemné, ale jen na pár hodin. Že žijeme naštěstí v té části světa, kdy nedostatek vody řešit nemusíme. Zatím...

První vlaštovkou, která řeší možný obecný nedostatek vody v budoucnu je projekt Dešťovka, více se o něm dozvíte na


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.