Brzy půjdu do školy

Přehouplo se pár zim, z našeho miminka už je pořádný jinoch nebo mladá slečna a s hlavou hrdě vztyčenou hlásí: „Brzy půjdu do školy!“

Jak dítě správně vybavit, aby zvládlo období plné změn v klidu a s nadhledem? Onou výbavou teď nemyslíme aktovku, penál a sešity, ale to, co si ponese uvnitř sebe. Co všechno by mělo vědět, umět a mít, aby se na své školní cestě srovnalo se všemi nástrahami. Dítě není třeba na školu speciálně připravovat. Rodičovská láska a péče, kterou jste mu celá ta léta věnovali, by měla obsahovat vše potřebné. Povinná školní docházka u nás začíná počátkem školního roku, který následuje po dni, kdy dítě dosáhne šestého roku věku (pokud není povolen odklad). Před nástupem do školy, musí dítě absolvovat „Zápis“. K zápisu je nutná osobní účast dítěte a minimálně jednoho rodiče (či zákonného zástupce). Účelem tohoto procesu je zhodnocení fyzické, psychické a sociální zralosti dítěte. Obvykle formou rozhovoru a lehkých zábavných testů pedagogové zjišťují, jak je dítě na školní docházku připraveno. Prověří si, jak je schopno komunikovat (slovní zásoba, výslovnost), jak je samostatné, zda nepláče či není vystrašené. Zajímají se, jak umí držet tužku, zda zná nějaká písmenka a umí je napsat. Všímají si, jak se dítě soustředí. Vyzkouší základní znalosti. Zda zná školák celé své jméno, ví, kde bydlí, co dělá maminka a tatínek. Jedná se v podstatě o jednoduchý souhrn všech dovedností dítěte. Nepožaduje se nic, s čím by se dítě při standardní výchově nesetkalo. Děti reagují na příchod do školy různě. Jedno se těší, druhé se obává, zda všechno zvládne, jak má, některé do školy vůbec nechce. Neváhejte děti motivovat kladnými příklady. Budeš mít nové kamarády, dovedeš si číst svou oblíbenou knížku sám a dozvíš se spoustu zajímavého. Rozhodně není dobré děti školou strašit. Tam tě paní učitelka srovná, tam se s tebou mazlit nebudou. Do školy se společně těšte. Na zápis se slavnostně oblečte, nezapomeňte na fotoaparát nebo kameru a za odměnu, jak dítě všechno zvládlo, zajděte na slavnostní oběd nebo do cukrárny.Žádný stres, šest let jste dávali svému potomkovi to nejlepší, co jste dokázali, takže nástup do školy pro vás bude jen dalším zvládnutým krokem.


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.