Česká národní banka chladí horký hypoteční trh

Rekordně nízké úrokové sazby, nízká nezaměstnanost a optimistický ekonomický výhled spolu s nedostatkem výhodných konzervativních investičních produktů roztáčejí hypoteční spirálu do nevídaných obrátek.

Česká národní banka chladí horký hypoteční trh

Lidé si kupují nemovitosti nejen pro řešení svých potřeb s bydlením, ale stále častěji jako investici nebo zajištění na stáří. Přestože nový zákon o spotřebitelském financování, podle kterého se hypotéky řídí od 1. 12. 2016, úrokové sazby zvýšil, na hladu tuzemských domácností po zadlužování se to nijak neprojevilo. Celkový objem poskytnutých hypoték za první čtvrtletí 2017 totiž překročil 57 miliard Kč a oproti loňsku tak hypoteční trh vzrostl o 28 %.

Regulátor vyzvání na poplach

České národní bance, jako nejdůležitějšímu dohlížiteli nad finančními trhy, se tyto trendy dlouhodobě nelíbí a již několik let vyvíjí aktivity směrem k zastavení nezřízeného zadlužování, které by se mohlo českým rodinám vymknout z pod kontroly. Nelichotivým příkladem budiž třeba maďarské nebo polské hypotéky ve švýcarských francích, které svého času položily značnou část dlužníků na lopatky.

S ochranitelským záměrem centrální bankéři vydávají bankám doporučení, kterými se snaží omezit ty hypoteční úvěry, kde žadatel o úvěr nemá žádné vlastní prostředky na spolufinancování svého investičního záměru. Doporučená hodnota LTV („loan to value“, tedy poměr půjčky k zajištění) je od 1. 4. 2017 jen na 90 % a po klientovi banky se tak požaduje alespoň 10 % vlastních zdrojů. Pokud finanční domy nebudou takové doporučení respektovat, hrozí jim ze strany ČNB požadavek na navýšení kapitálu.

Regulátor však chce jít ještě dál a proto je v přípravě nová legislativa, která by České národní bance dala zákonné pravomoci kontrolovat hypoteční trh napřímo. Finální podoba novely zákona o ČNB ještě není zřejmá, jisté je, že některé záměry a opatření dělají hypotečnímu trhu vrásky na čele, protože se ozývají hlasy, že hypotéky budou napříště jen pro vyvolené a většina domácností na ně nedosáhne.

Co na to bankéři?

Jak to nakonec s novelou zákona o ČNB dopadne, si musíme počkat. Zřejmé ovšem je, že banky už teď musejí snížit objem poskytnutých úvěrů s parametrem nad 80 % LTV na úroveň 15 % z celkového úvěrového portfolia. Bankéři tak jsou postaveni před otázku, jakým způsobem docílit, aby si klienti úvěry s vysokým LTV prostě nebrali.

Hypoteční banka například od konce dubna ustupuje od plošného financování rekreačních objektů nebo vypořádání půjček od fyzických osob. Tyto hypotéky bude možné nově získat jen s 20 % vlastních prostředků. Dalším způsobem, jak omezit úvěry s LTV nad 80 %, je zavedení povinného úvěrového nebo životního pojištění.

Je evidentní, že tím zpřísňování pravidel pro hypotéky nekončí, což ve svém důsledku může vést k dalšímu horečnatému zadlužování „dokud to jde“, k dalšímu rekordnímu růstu hypotečního trhu a následující ostřejší reakci regulátora. Březnový rekordní nárůst poskytnutých úvěrů „postaru“ by tomuto trendu nasvědčoval. Na závěry je však příliš brzy, musíme si počkat, jak se trh bude chovat v následujících měsících.

(foto: www.ihned.cz)


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.