Daň z nabytí nemovitých věcí byla zrušena

Asi jste již zaregistrovali, že nám zrušili daň z nabytí nemovitých věcí. Co to ale v praxi znamená?

Daň z nabytí nemovitých věcí byla zrušena

Při **nákupu nemovitosti ** každý propočítává své finanční možnosti. Dosáhnu na hypotéku? Kolik potřebuji mít našetřeno? Kolik procent je vlastně daň z nabytí nemovitosti?

Poslední otázku už naštěstí nemusíte řešit. Daň z nabytí nemovitosti byla ve výši 4 %, ale naštěstí byla zrušena 25. 9. 2020, a to dokonce se zpětným účinkem. Pro vás to znamená, že při **nákupu nemovitosti nemusíte počítat s dalšími penězi ** na úhradu zmiňované daně, což je jistě skvělá zpráva.

Zpětný účinek zrušení daně z nabytí nemovitosti

Jak je to s tím **zpětným účinkem **? Pokud jste dokončili svůj vklad na katastr v prosinci 2019 nebo později, už daň z nabytí nemovitosti platit nemusíte. Pokud jste ji už zaplatili, úřad vám vrátí peníze standardním způsobem pro výplatu přeplatku, je třeba si ale o jeho **vyplacení požádat ** svůj finanční úřad.

Zdroj: Havel & Partners

**Nepřehlédněte! **

Podle čeho bych si měl volit pojištění majetku, co vše pojistit, na jak vysoké částky?

Mějte se na pozoru před podvodnými cenami tepla z tepelných čerpadel

Úvodní foto: Jumpstory.com


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?