Podle čeho bych si měl volit pojištění majetku? Na co je výhodné se pojistit?

Dnešní moderní pojistky majetku už v základu zahrnují všechna běžná rizika, od živlů přes požáry, až po vykradení. Je ale vhodné se připojistit?

Podle čeho bych si měl volit pojištění majetku? Na co je výhodné se pojistit?

Při pojištění majetku byste především měli mít přehled o jeho skutečné hodnotě a tu vzít jako základ pro nastavení pojistné částky. A vyvarovat se častého nešvaru, snažit se na pojistce ušetřit, například vědomým snížením pojistné částky.

A smlouva by se měla pravidelně aktualizovat. Většina z nás průběžně modernizuje vybavení domácnosti, rekonstruuje byty, domy nebo i chalupy. Zároveň rostou ceny stavebních prací a materiálů. Ale pojištění většinou neupravíme. Schválně se sami zamyslete nad tím, kdy jste smlouvu naposledy konzultovali s pojišťovnou. Interval je velmi individuální, ale doporučujeme zhruba* každé tři roky kontaktovat pojišťovnu a případně parametry smlouvy upravit**. Nebo zvolit indexaci pojistné částky, která zohledňuje všechny vlivy na hodnotu nemovitosti nebo domácnosti. Při automatické indexaci pak budete mít jistotu, že se nedostanete do úzkých pro špatně nastavenou výši pojistné částky, tedy podpojištění. V těchto případech totiž pojišťovna může krátit pojistné plnění*,“ radí Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa.

Přečtěte si také, jak se orientovat v pojištění majetku.

Nepřehlédněte

Daň z nabytí nemovitých věcí byla zrušena

Více o Kooperativě

Zdroj foto: Jumpstory.com


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.