Jak opravit zrnité fotografie a zvětšit jejich měřítko: Nejjednodušší způsob, jak získat kvalitní ostré fotografie

Při fotografování chytrým telefonem nebo digitálním fotoaparátem se často setkáváme s problémem rozmazaných snímků a zrnitých fotografií.

Jak opravit zrnité fotografie a zvětšit jejich měřítko: Nejjednodušší způsob, jak získat kvalitní ostré fotografie

Důvodem je pořizování fotografií při slabém osvětlení, které způsobuje chvění fotoaparátu i špatné světelné podmínky. Výsledkem je buď rozmazaná, nebo zrnitá fotografie. Ne každá fotografie musí být dokonalá a určitá zrnitost může snímku dodat určitou estetiku. Když však kvalita fotografie trpí, může být frustrující, že nakonec vznikne snímek, který nemá ideální ostrost. Naštěstí existuje několik způsobů, jak můžete zrnité fotografie opravit a zvětšit jejich měřítko, pokud jsou příliš malé, poté, co byly nahrány někam, jako je Instagram nebo Flickr. Existuje mnoho věcí, které můžete udělat ještě dnes, abyste zvýšili kvalitu své příští fotografie!

Zkontrolujte nastavení fotoaparátu

Pokud používáte k fotografování chytrý telefon, musíte se ujistit, že máte správně nastavený fotoaparát, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku. Pokud si nejste jisti, jak to udělat, můžete na internetu najít nastavení fotoaparátu pro svůj konkrétní telefon. Nastavení fotoaparátu se liší podle toho, jaký typ fotoaparátu používáte. Existuje několik nastavení, která jsou užitečná pro získání lepších fotografií při slabém osvětlení, například snížení rychlosti závěrky, zvýšení citlivosti ISO a zapnutí manuálního režimu fotoaparátu. Pokud používáte zrcadlovku, můžete použít režim sériového snímání, zkontrolovat vyvážení bílé a pokud možno použít stativ.

Otočte telefon do orientace na šířku

Při pořizování fotografií byste měli telefon vždy otočit do orientace na šířku, abyste měli jistotu, že fotografie vyjdou co největší. Pokud má váš telefon funkci automatického otáčení, můžete ji vypnout. Tímto způsobem si budete muset pamatovat, že musíte telefon otočit pokaždé, když chcete pořídit fotografii. Otočení telefonu do orientace na šířku je totiž obvykle nastavení, které budete chtít mít zapnuté (pokud telefon nepoužíváte k nahrávání videa). To může pomoci zajistit, že vaše fotografie vyjde mnohem větší, než když budete mít telefon v orientaci na výšku. Jedinou nevýhodou otočení telefonu do orientace na šířku je, že výsledný snímek bude širší, než kdyby byl místo toho pořízen v orientaci na výšku.

Použijte nastavení blesku ve fotoaparátu

Pokud zjistíte, že vaše fotografie stále vycházejí rozmazané, můžete zkusit použít nastavení blesku na fotoaparátu. Pokud používáte chytrý telefon, můžete jednoduše zapnout blesk. Digitální zrcadlovky mají několik dalších nastavení, která můžete použít. Můžete například nastavit zoom hlavy blesku, aby nebyl tak široký. Tímto způsobem bude světlo koncentrovanější, takže bude jasnější a umožní vám pořídit lepší fotografie při slabém osvětlení. Můžete si také pohrát s výkonem nastavení blesku a ovlivnit tak, jak jasné budou vaše fotografie. Můžete zkusit upravit nastavení expozice na fotoaparátu, aby fotografie vyšla lépe. To je užitečné zejména při fotografování v interiéru, kde je hodně světla.

obrázek

Zkuste při fotografování zvětšovat a zmenšovat obraz

Mnoho fotoaparátů chytrých telefonů má funkci zoomu, která vám může pomoci získat lepší fotografii, když fotíte něco, co je daleko. Funkce zoomu na fotoaparátu chytrého telefonu však není ideální. Obvykle se jedná o digitální zoom, což je v podstatě oříznutí snímku a jeho zvětšení, nikoli skutečné přiblížení objektivu. Mnohem lepší je použít skutečný zoom. Tak budete moci pořídit lepší fotografii, aniž byste ji museli později ořezávat. Skutečný zoom získáte tak, že se přiblížíte k fotografovanému objektu nebo použijete nástavec se zoomem. To je užitečné zejména v případě, že fotografujete něco, co je daleko, například krajinu nebo budovu.

Zkuste telefonem při fotografování zatřást

Možná vás překvapí, že nejlepším způsobem, jak dosáhnout ostřejší fotografie, je při fotografování telefonem zatřást. Ano, zní to divně, ale funguje to překvapivě dobře. Stačí, když budete telefon držet oběma rukama a při stisknutí tlačítka spouště s ním jednoduše třást sem a tam. To způsobí, že se telefon začne pohybovat a vytvoří rozmazání, které pomůže zbavit se šumu na fotografii. Tento trik můžete vyzkoušet bez ohledu na to, jaký fotoaparát používáte, ale obzvlášť dobře funguje při fotografování smartphonem.

Vždy existuje možnost ořezu. Vždy je to možné.

Pokud vše ostatní selže a vy se potřebujete zbavit šumu na fotografiích, vždy můžete fotografii oříznout a šumu se zbavit. To lze snadno provést pomocí softwaru pro úpravu fotografií, například https://cz.depositphotos.com/upscaler.html. Po nahrání fotografií můžete pomocí nástrojů pro úpravy odstranit zrnitost a získat mnohem čistší a ostřejší fotografii. Můžete také použít nástroj pro redukci šumu, abyste se zbavili zrnitosti, a můžete si pohrát s dalšími nastaveními, aby fotografie vypadala přesně podle vašich představ. Nyní víte, jak opravit zrnité fotografie a zvýšit jejich měřítko. Díky těmto tipům můžete pořizovat lepší fotografie a ujistit se, že z vašeho fotoaparátu dostanete ty nejlepší výsledky.


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.