Jak řešit sousedské spory? | Díl 6 - Vleklé neshody vyřešeny!

Jak Lukáš vyřeší spor sousedů ve třetím patře? S Konsenzualistou přinášíme už šestý díl oblíbeného seriálu o sousedských vztazích.

Jak řešit sousedské spory? | Díl 6 - Vleklé neshody vyřešeny!

Výhružné dopisy a e-maily

Jako bychom neměli nic důležitějšího k řešení!“ Lukáš položil na stůl před zbývající členy výboru dopis s nezaměnitelným rukopisem. Ani ho nemusel číst. Všichni věděli, co obsahuje. Byl to takový místní evergreen a nikdo si už nepamatoval, kdy a jak to vlastně začalo. Třetímu patru se raději všichni vyhýbali, jelikož ho vnímali jako válečnou zónu. V jednom ze dvou bytů bydlela paní Marie, energická sedmdesátnice, majitelka čtyř koček a dnešní autorka dopisu. Ve druhém čerstvý třicátník Vojta, profesí barman, milovník privátních večírků ve větším, než malém množství. To, že osud svedl na jedno patro právě tyhle dva, považoval Lukáš za špatný žert.

Sousedské žaloby nic neřeší

Kromě toho, že si sami už delší dobu vzájemně hrozili žalobami (i když k nim zatím ještě nikdy nedošlo), oba neustále tlačili na výbor, aby jejich spory řešil. A seznam to byl pestrý: hluk, zápach, kouř, šmírování, kočičí výkaly na rohožce, hádky a slovní napadání,… Popravdě z Lukášova pohledu si oba neměli co vyčítat. Aniž by to někdo vyslovil nahlas, všichni si v domě v duchu přáli, aby se jednoho dne probudili a oba byty zely prázdnotou… Protože si na důsledky jejich sporů začali stěžovat i další vlastníci v domě, využil Lukáš svého vlivu a svých rétorických schopností a přesvědčil oba dva ke společné mediaci, na které by si mohli všechno definitivně vyříkat. Vzhledem k tomu, že šlo i o spor vztahový, generační a genderový oba souhlasili s tzv. co-mediací, tedy mediací se dvěma mediátory současně. To se v průběhu jednání ukázalo jako šťastná a efektivní volba.

mediace

Mediace pomohla!

Nejprve nikdo nechtěl ustoupit ze svých bojových pozic a stále dokola se obě strany vzájemně napadaly a urážely. Díky zkušenostem a sofistikovaným mediačním technikám se mediátorům dařilo situaci zklidňovat a postupně odhalovat skutečné zájmy obou zúčastněných. Postupně se za jejich projevy chování začaly objevovat skryté důvody, jejichž pojmenování umožňovalo hledat cestu k funkčnímu soužití. Mediátoři neřešili, kdo z nich má pravdu, ale pomáhali stranám najít společné řešení jejich sporů. Oba tak mohli vzájemně slyšet i nepoznanou, jen zdánlivě nesouvisející, stranu svých osobností. O strachu ze samoty, o frustraci z nefungujících vztahů s dětmi na jedné straně či s otcem na straně druhé,… Po dvou intenzivních a vyčerpávajících setkáních se jim podařilo uzavřít mediační dohodu obsahující společný konsenzus v problematických oblastech. Například v otázce vzájemné komunikace (místo výhružných e-mailů se domluvili na osobním setkávání na neutrální půdě), v otázce hluku (Vojtovy večírky jen 2x týdně, v době kdy bývá Marie u sestry), v otázce kouření (šlo jen o účelovou provokaci, jelikož Vojta byl nekuřák) i v otázce kočičích výkalů (ty Marie na oplátku používala jako účelovou „zbraň hromadného ničení“).

Co-mediace[komediace] Tento způsob mediace se doporučuje zejména u složitějších sporů, nebo u rodinné mediace. Například u partnerských sporů může přítomnost dvou mediátorů poskytnout klientům genderovou vyváženost, která jim přinese větší míru klidu a důvěry v jednání. Současně dvě odlišné osobnosti mediátorů nabízejí různé dovednosti a zkušenosti. To ve výsledku často vede k větší efektivitě jednání. Výběr mediátorů také umožňuje kombinovat různé odbornosti mediátorů. V situacích s větší nerovnováhou mezi stranami z hlediska dominance mohou dva mediátoři napomoci vytvořit lepší rovnováhu sil v místnosti. Společná mediace nemusí ve výsledku stát více, než mediace s jedním mediátorem. Důvodem je, že často může být taková mediace dvakrát efektivnější při vytváření hybné síly, posouvání věcí směrem k řešení a vytváření dlouhodobých výsledků.

Více o KONSENZUALISTA Přečtěte si také:

Jak řešit sousedské spory? | Díl 5 - To u nás v domě, problémy nenajdete…

Jak řešit sousedské spory? | Díl 4 - Mokré skvrny, kam se podíváš!

Jak řešit sousedské spory? | Díl 3 - Máte sklep? A mohla bych ho vidět…?

Jak řešit sousedské spory? | Díl 2 - Autoškola v bytě

Jak řešit sousedské spory? | Díl 1 - Ticho prosím!

Zdroj foto: Pixabay


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.