Jak si zařídit klasický panelákový obývák

Obývací pokoj v panelákovém bytě většinou nenabízí moc možností k úpravám. Jak se tedy zařizování chopit tak, aby splňoval estetické i praktické nároky? Pojďte se inspirovat.

Jak si zařídit klasický panelákový obývák

Obývací pokoj je nejfrekventovanějším pokojem z celé domácnosti. Slouží k odpočinku u televize i knihy, zábavě, k setkávání s rodinou či návštěvami i ke spoustě dalších aktivit. Přeplněným a tmavým obývákům už naštěstí dávno odzvonilo. Jak si tedy vše zařídit a uspořádat tak, abyste se cítili dobře?

Vyberte si styl, který k vám sedí

Každý se cítí dobře v něčem jiném, proto si vyberte takový styl, který je příjemný vám i vaší rodině. Na internetu je k nalezení spousta inspirace, od které se můžete odrazit. Milujete přírodu? Pak se pravděpodobně najdete ve florálním stylu. Máte rádi pořádek a neužije vás na zbytečnosti? Minimalistický styl je to pravé pro vás. Pro kreativní povahy je tu eklektický či boho styl. Pokud chcete držet trendy, je letos aktuální monochromatické bydlení, návrat sametu do interiéru či udržitelné bydlení s použitím recyklovaných materiálů.

S nábytkem střídmě

Doby, kdy byl obývák zastavěný tmavým nábytkem jsou už naštěstí pryč. Obzvláště v malých obývacích pokojích, kde bojujete s místem, je dobré volit méně nábytku. Dobře promyslete, co a k čemu budete využívat a podle toho se rozhodujte při vybírání. Mezi obývákové klasiky patří sedačka, konferenční stolek a samozřejmě i různé úložné prostory. Místo masivního nábytku volte spíše subtilní kousky jednoduchých tvarů, které tolik prostoru neubírají. Velkou výhodou je nábytek s chytře schovanými úložnými prostory.

BIANO TIP: U menších pokojů je vhodné zvolit světlou výmalbu a dostatečné osvětlení, díky čemuž prostor opticky zvětšíte.

Posezení pro každého

Při výběru sedačky myslete především na to, aby posezení vyhovovalo vám, nikoli návštěvám. Ideální volbou je gauč podle počtu členů rodiny. Míváte často návštěvy? Zapomeňte na klasická křesla, prostorově nenáročným posezením jsou například taburety, které jinak využijte k odkládání nohou a pokud zvolíte taburet s úložným prostorem, můžete do něho schovat to, co je zrovna potřeba. Atraktivní posezení nabízí i sedací vaky, další variantou mohou být i polštáře na zem a pufy. Samotný gauč by měl být v ideálním případě multifunkční. Zvolit můžete sedačku s úložným prostorem, rozkládací pohovku, nebo i kombinaci obojího.

Rozdělte zóny

Víceúčelové obývací pokoje jsou velmi oblíbené. Praktické je jednotlivé zóny částečně oddělit. Jak na to? Použít můžete lehký paraván, který vám vyčlení soukromí například pro čtecí koutek. Pokud chcete získat další úložný prostor, volte k rozdělení vzdušné policové díly či knihovny. Rozdělit lze zóny i jinak než vertikálně – pro optické oddělení skvěle poslouží kusový koberec.

Praktické tipy na závěr

Konferenční stoleček na kolečkách je skvělou záležitostí, až budete potřebovat okolo gauče více místa třeba pro návštěvu, snadno ho odsunete tam, kde nebude překážet. Abyste neměli celou stěnu zastavěnou klasickými skříněmi, na které postavíte televizi, připevněte ji na pohyblivé rameno přímo na zeď, díky čemuž si nastavíte obrazovku přesně podle potřeb. A pokud k životu televizi nepotřebujete, přesto se rádi usadíte k filmu, popřemýšlejte nad projektorem a plátnem, které po dokoukání jen srolujete.


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.