Jak vybrat správného nájemníka? Poradíme vám

Vybrat správného nájemníka může být opravdová dřina. Je totiž velmi obtížné odhadnout lidi na první, druhý nebo dokonce i třetí pohled. Existuje ale pár zásad, kterými byste se při výběru nového nájemce měli řídit, abyste se vyvarovali případných problémů v budoucnu.

Jak vybrat správného nájemníka? Poradíme vám

Hned na začátku je však potřeba poznamenat, že výše stanoveného nájmu nebo rozloha bytu v mnohém určuje, kdo se objeví mezi zájemci o váš byt. Garsonku si stěží pronajme čtyřčlenná rodina, která dá raději přednost třeba třípokojovému bytu. Větším bytů dávají přednost také studenti, kteří se dělí o nájem. Předem si tak můžete udělat představu o tom, které zájemce můžete čekat a jakého nájemníka byste si do svého bytu přáli, což vám pomůže se následně při výběru rozhodnout.

Všímejte si detailů

Ačkoli se toho během prvního setkání o člověku příliš nedozvíte, jeho chování vám v mnohém napoví. Nejvíce se toho o zájemci dozvíte třeba z e-mailové komunikace nebo při prohlídce bytu.

Přišel zájemce na prohlídku se zpožděním a nedělal si hlavu s omluvou? Stejně tak se možná bude chovat i při placení nájmu. Zachází při prohlídce neopatrně s nábytkem a dalším vybavením? S velkou pravděpodobností vám během pronájmu způsobí nějakou škodu.

Není jednoduché poznat dobrého nájemníka na první pohled. Usilujeme však o to, abychom našim pronajímatelům nabízeli pouze solventní a slušné zájemce. Jedním z našich opatření je například placení nájmu předem. Zavedli jsme také takzvanou Garanční kauci na každý byt až do výše 250 000 Kč. Pronajímatelé na Flatio se díky ní nemusí o svůj majetek obávat. V případě, že nájemník byt nebo jeho vybavení nějak poškodí, náhradu škody mohou čerpat z této kauce,“ uvedla Zuzana Brabcová, obchodní manažerka pro Česko a Slovensko ze společnosti Flatio.

Požádejte o reference

Reference jsou naprosto běžné, pokud hledáte například nové zaměstnání. Pomůžou vám ale také při hledání správného nájemníka. Požádejte proto vybrané zájemce třeba o kontakt na zaměstnavatele. Ověříte si, že daný člověk skutečně vydělává a bude vám tedy schopný každý měsíc zaplatit nájem. Je dobré získat kontakt i na předchozího pronajímatele a zjistit potřebné informace. Pokud nájemník odmítne kontakty bez vysvětlení poskytnout, zřejmě není něco v pořádku.

Zjistěte víc na sociálních sítích

Sociální sítě o vás prozradí téměř všechno. Právě proto se staly nástrojem mnoha personalistů. Mohou je však využít také pronajímatelé při výběru správného nájemníka.

Zkontrolujte insolvenční rejstřík

Insolvenční rejstřík je veřejně dostupná databáze dlužníků v insolvenčním řízení. Pokud váš zájemce v takovém rejstříku figuruje, je pravděpodobné, že bude mít s placením nájmu problém.

Dohodněte se na jasných podmínkách

Velmi častý je zákaz kouření v bytě. Někteří majitelé si dokonce nepřejí domácí mazlíčky. Zmiňte své podmínky ideálně hned v inzerátu a tím filtrujte zájemce, kteří nechtějí na takové podmínky přistoupit. Následně tyto podmínky nezapomeňte se zájemcem probrat při prohlídce bytu a zjistěte, jak se k nim staví.

Pronajměte váš byt na zkoušku

První nájemní smlouva s novým nájemníkem by měla být vždy na dobu určitou, abyste se mohli po jejím ukončení bez problému rozloučit, pokud se objeví nějaké problémy nebo neshody.

Zkontrolujte totožnost zájemce před podpisem smlouvy

Před podpisem nájemní smlouvy si ověřte totožnost vašeho budoucího nájemníka. Může se totiž velmi snadno stát, že si údaje do smlouvy vymyslí a potom zmizí bez placení. Požádejte ho proto o ukázání průkazu totožnosti.

Nenechte nic náhodě a dejte si na výběru správného nájemníka opravdu záležet. Vyhnete se tak spoustě problémů a co víc, budete mít jistotu, že váš majetek je v dobrých rukou.


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.