"Je potřeba jít s dobou," říká Jaroslav Horáček

Pořád ještě váháte nad internetovou aplikací sousede.cz a nejste si stoprocentně jistí, jestli ji chcete zkusit? Na otázky Magazínu odpovídá předseda SVJ Jiráskova 300, které je ve správě SBD PS Liberec, Jaroslav Horáček.

"Je potřeba jít s dobou," říká Jaroslav Horáček

Jak se vám pracuje s internetovou aplikací sousedé.cz?

Velmi dobře, ovládání je jednoduché a víceméně intuitivní. Obdobně to vidí i ostatní uživatelé v domě. Aplikaci užíváme přibližně dva měsíce, naplnili jsme ji kontakty a dokumenty. Po počátečních potížích s registrací si vše sedlo a nyní již vše běží, jak má. Významně nám pomohla správa družstva SBD PS Liberec, s níž máme dlouhodobou smlouvu o správě domu. Jsme dům pouze o dvanácti bytových jednotkách, podařilo se registrovat všech dvanáct spoluvlastníků.

Jakou funkci Vy a Vaše společenství nejvíce používáte?

Funkce nástěnka, kontakty, dokumenty.

Jak internetovou aplikaci zvládají senioři?

Zřejmě bez problémů, zatím jsem nezaznamenal k funkci aplikace žádné připomínky nebo negativní poznatky.

Jak jste vyřešili hlasování SVJ v koronavirové době? Využili jste nějaké aplikace pro online hlasování?

Shromáždění jsme dělali se zpožděním až v říjnu 2020 jako řádné, zatím nebyl důvod spouštět hlasování mimo shromáždění. Do budoucna bychom ale tuto variantu rádi využili.

Zlepšila se díky portálu komunikace v domě?

V každém případě. Díky aplikaci pro smartphony mají spoluvlastníci potřebné informace k dispozici odkudkoliv a kdykoliv. To je neocenitelná pomoc zejména v současné složité době, kdy je třeba omezovat osobní setkávání na minimum.

Co podle Vás na portálu chybí?

Jak jsem již uvedl, aplikaci používáme příliš krátkou dobu, na to, abych dokázal na tuto otázku patřičně odpovědět. Výborná je funkce propojení s katastrem nemovitostí a insolvenčním rejstříkem. To výboru SVJ velmi výrazně ulehčuje činnost. Paráda.

Co byste řekl výborům, kteří s registrací váhají?

Neváhejte a pojďte do toho. Je třeba jít s dobou a teď tu máme k dispozici uživatelsky přívětivé řešení, které nám výrazně pomáhá v komunikaci se spoluvlastníky a zpřístupňuje jim všechny dokumenty a kontakty důležité pro chod domu a činnost společenství.

Přečtěte si také:

„Sousedé.cz přináší mnohem jednodušší přístup k informacím”, říká předseda Michal Polách.

Zdroj foto: Jaroslav Horáček


Mohlo by vás zajímat

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?