Kdo si hraje nezlobí

Hry nejen pro zábavu.

Kdo si hraje nezlobí

Když se řekne „hra“, každý si vybaví zábavu. Spoustu legrace, pohodu s rodinou či přáteli. Případně sportovní výkon nebo procvičení mozkových závitů. Pojďme se ale společně podívat, co se za takovou „hrou“ vlastně skrývá

Její význam je ve skutečnosti mnohem hlubší a důležitější, než se může na první pohled zdát.

Taková hra, po které často sáhneme jen pro zkrácení volného času nebo zabavení neposedných dětí, má mnoho významů.

Skryté vlastnosti her pomáhají zúčastněným bez ohledu na věk, pohlaví či společenské postavení. Je smutnou pravdou, že mezi dospělými je těch skutečně „hravých“ jako šafránu. Proto je dobré, vést děti ke hraní v každém věku.

U malých dětí volíme hry a hračky pečlivě k věku dítěte a k jeho možnostem. Nikdo nepochybuje, že dítěti pomáhá ve vývoji. Nejprve se snažíme, aby si batole zdokonalilo motoriku, soustředění a paměť. Pomocí her ho učíme rozeznávat zvířata, barvy, předměty. Později sáhneme k těm hrám, které se zaměřují na paměť, příp. jednoduchý logický úsudek. Rozvíjí se fantazie.

Jak jedinec roste, setkává se s typy her, které vyžadují zručnost a logiku. Platí čím dál, tím víc, že bez soustředění na hru nedosáhne dobrých výsledků. Přidávají se vědomosti, kombinatorika a strategie. Hráč musí často ovládat vlastní emoce. Potřebuje zmást soupeře ve hře nebo se vyrovnat s pocity výhry či prohry. Což se často nedaří a to nejen u dětí. Je na rodičích, aby vypěstovali ve svých dětech kladný vztah k hrám a odkryli jim kouzlo těchto malých společenských událostí.

Trend dnešní doby se ubírá směrem, kdy hráč sám usedne k počítači a ponoří se do světa střílejících nestvůr. Nebylo správné odsoudit všechny počítačové hry jako špatnou věc. I tady se najdou hry logické, strategické a vědomostní. Spíš se zajímejme, jak si naše děti hrají.

Byla by věčná škoda, kdybychom nechali vymizet ten druh „hraní“, kdy se u velkého stolu sejdou přátelé a užijí si společnou zábavu a pohodu.


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.