Kupujeme dům (1)

Pokud jsme seznali, že už máme dost paneláku a věčného dupání sousedů ze shora, pátečních mejdanů odvedle a trvale rozbitého výtahu, a rozhodli se pro klid ve vlastním domě, jde o hrdinský počin s nejistým výsledkem, který od nás bude vyžadovat mimořádné nasazení a stejně tolik štěstí.

Kupujeme dům (1)

Pokud jsme seznali, že už máme dost paneláku a věčného dupání sousedů ze shora, pátečních mejdanů odvedle a trvale rozbitého výtahu, a rozhodli se pro klid ve vlastním domě, jde o hrdinský počin s nejistým výsledkem, který od nás bude vyžadovat mimořádné nasazení a stejně tolik štěstí. O správnosti našeho výběru však nerozhoduje ani tak dům samotný, jako lokalita. Ta je totiž nejdůležitější. To, kde je dům umístěn, totiž bude určovat a zcela ovlivňovat náš život. Dům na okraji města nabízí jiné podmínky, než dům na vsi o pár číslech nebo někde u rybníka. Jak se denně dostávat do práce, s dětmi do školy, k doktorovi nebo do obchodu? Existují dostupné alternativní možnosti dopravy – vlak, autobus? Jak to v místě vypadá v létě a jak v zimě? Jak se místní samospráva stará třeba o průjezdnost silnice? To všechno jsou otázky, které si musíme položit hned na začátku. Hlavně zimní podmínky na ikonické samotě u lesa nás mohou v kontextu letní prohlídky nemovitosti více než zaskočit. A samozřejmě, čím víc je dům blíže „civilizaci“ tím méně máme starostí tohoto typu.

Když už zhruba víme, kde bychom se chtěli na nějakých pár let zabydlet, nezbývá než se obrnit trpělivostí, denně sledovat inzeráty a být připraveni dnem i nocí vyrazit na prohlídku objektu. Vůbec není špatné nečekat na zveřejnění nabídky a předem oslovit realitní kanceláře se svou představou o domě. Je pravděpodobné, že až se vhodný dům objeví, budeme osloveni dřív, než bude inzerát vyvěšen. Není nutné připomínat, že pokud dům za něco stojí, bude o něj zájem, což vytváří nepříjemný tlak na cenu. A chytrý realitní makléř už ochotně zařídí, aby se všichni zájemci pěkně potkali.

V realitách pracují taky jen lidé

Co se týče realitních kanceláří, to je téma samo o sobě. Jsou dobré a jsou špatné, a i v těch dobrých pracují dobří a špatní makléři. Pokud nám na prohlídku kouzelného domu přijede v roli makléře namachrovaný týpek v posledním bavoráku se zlatým iPhonem a tvrdí nám, že vlhká čára v půli zdi je jen odřenina od nábytku, kterou lehce zamalujeme, měli bychom se mít na pozoru. Stejně tak před příjemnou paní, mámou od dětí, která má na všechno vysvětlení a prozrazuje, co by asi „říkat neměla“. I to je druh manipulace. Někteří realiťáci jsou prostě prohnaní, pod neustálým tlakem bojují o provizi a používají všechny možné způsoby. Dost často nelze věřit ani jejich právnímu zázemí a je tedy nanejvýš vhodné vždycky se jistit vlastní právní ochranou. Zálohu pak nikdy neposíláme na účet realitní kanceláře, protože v momentě vyhlášení konkurzu na takovou RK, stávají se peníze věcí konkurzní podstaty a je potom otázkou, kdy se k nim dostaneme a zda vůbec.

Na prohlídce

Při první prohlídce domu nás zavalí tolik vjemů, že si všimneme opravdu jen nejdůležitějších věcí, zbytek nám zůstane skryt. Je smutnou realitou doby, že prodávající očekává, že si nevšimneme toho, čeho bychom si všimnout měli, protože to třeba znamená budoucí investici v řádech statisíců a mělo by se to tak promítnout do kupní ceny. Chytrý prodávající hezky uklidí, zatopí (v létě nechá romanticky vlát otevřenými okny květované závěsy) a zajistí, aby z kuchyně voněla káva a domácí buchty. To všechno jsou podprahové vjemy, které nás emocionálně naladí a ovlivňují naše rozhodování. Tím se ovšem nesmíme nechat zmást, zvlášť u starších domů, kde je téměř neotřesitelná jistota, že opravy budou stát mnohem víc, než si myslíme a které se do finální hodnoty domu nepromítnou v plné výši. Jednoduše řečeno, pokud do opravy starého domu nasypeme několik set tisíc, jeho hodnota vzroste o podstatně méně.

(https://www.reality-jihlava.info/rodinne-domy)

Samozřejmě, že nás v první momenty bude zajímat dispozice domu a obytné místnosti. Na jakou stranu je dům orientován, kolik je v něm slunce v létě, kolik v zimě. Jak vypadá koupelna se záchodem. Jestli uspořádání dovoluje změnu nebo ne. Nejlepším vodítkem pro naše rozhodování by měla být představa. Zda si dokážeme představit tam žít. Jak bude vypadat běžný den, kde budou jaké pokoje, co s jídelnou? Pokud si to představit dokážeme, je to dobrý výchozí bod. Ovšem pozor, to důležité se skrývá ve sklepě, na půdě, v technických místnostech. Předně je nutné hlídat si vlhkost. V mokrém domě se nebude bydlet ani dobře, ani zdravě a řešení bývají často drahá a ještě častěji nemožná. Podíváme se také pečlivě, v jakém stavu se nachází kotel, a opět se přesvědčíme, že máme více možností, jak zajistit teplo. Na půdě nás zase zajímají krovy a stav střešní krytiny. Pokud není střecha zateplena, budeme zbytečně platit až o 25% za vytápění domu. Nová střecha je sama o sobě výraznou investicí.

Jestliže nás dům osloví, líbí se nám, cítíme se v něm dobře, naplánujeme minimálně ještě jednu prohlídku s chladnou hlavou, kdy se zaměříme na technický stav podlahových krytin, oken, dveří, stáří a druh radiátorů, stáří elektrických rozvodů, vody a odpadů. Je dobré se také porozhlédnout po vedlejších stavbách – kůlnách, garážích, studnách. Tam všude mohou číhat budoucí investice a moře práce. Je tedy na nás zvážit, zda nám to nakonec za to stojí. Ono dát novou střechu na stodolu nebo postavit nový plot vyjde taky na pěkných pár tisíc. Na druhou nebo ideálně třetí prohlídku si pozveme nejlépe někoho, kdo už má zkušenosti s domem nebo někým od stavařiny. Nezávislý pohled někoho, kdo se už nevidí na rozkvetlé zahradě pod slunečníkem s barevným koktejlem v ruce, je neocenitelný.

Sousedská sázka do loterie

Před tím, než začneme počítat náklady na rekonstrukci a porovnávat je s kupní cenou a než se pustíme do smlouvání, důkladně si projdeme okolí. To můžeme kdykoliv jindy, v klidu mimo oficiální prohlídku, ale zato s důkladným pozorovacím talentem. Jaké budeme mít sousedy, co je to za lidi? V jakém stavu jsou jejich domy? Jsou staří, mladí, bez dětí, s dětmi? Sousedé jsou sázkou do loterie a nikdy nevíme, jak naše společné soužití dopadne, ale musíme se řídit zjevnými varovnými signály. Hromady šrotu na dvoře nebo smečka pobíhajících psů nejsou zrovna příslibem dobrých sousedských vztahů. Stejně tak puštěné rádio vyhrávající na celé okolí, vadí nebo nevadí? Nebo sousedovo bujné smrčí u plotu, které už za pár let zcela zastíní naše obytné místnosti, vadí nebo nevadí? Početná rodina s pěti dětmi, které většinu času tráví hraním venku, vadí nebo nevadí?

Jak již bylo řečeno, koupě domu je hrdinský počin s nejistým výsledkem. V příštím dílu se podíváme na právní stránku věci.

(úvodní foto: )


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.