Mladí si budou muset zvyknout na dojíždění

Nejsou byty (alespoň někde) a nejsou lidi. Nepíšou se osmdesátá léta minulého století, ale završujeme druhé desetiletí 21. století. Dějiny se ironicky opakují, v jiných kulisách, ale se stejnými principy, jak je třeba patrné i z aktuální politické situace. Té se ovšem chceme na tomto místě vyhnout a spíše se po prvních měsících nového roku vracíme k realitním specialistkám Ireně Řehořové a Kateřině Švihorikové, aby nám pověděly, co nového a jak se situace vyvíjí. Zda byty v Praze vážně nejsou a co je pravda na zvěstech, že se stávají podpultovým zbožím (i to už tu jednou bylo) a realitní makléři berou úplatky za to, že nabídnou byty, které nejsou zařazeny v oficiálních nabídkách, ale obchodují se jen přes známé a přes konexe.

Mladí si budou muset zvyknout na dojíždění

Co se v posledních měsících v realitách změnilo? Hypoteční trh prokazatelně klesl, co realitní?

Realitní trh nezaznamenal žádný pokles poptávky. Poptávka stále převyšuje nabídku. Z důvodu zpřísnění podmínek financování však mladší ročníky pracující za nástupní plat nedosáhnou na požadovanou výši hypotéky a tím odstupují od nákupu nemovitosti. Jsou pak nuceni svou bytovou potřebu řešit pomocí pronájmu bytu. Právě i z tohoto důvodu dochází ke zvyšování cen nájmů, zejména v Praze, kde je poptávka tradičně silná a kde to tak zřejmě ještě dlouho zůstane.

Mění se nějak poptávka, třeba podle typu nemovitostí nebo lokality?

Stále jsou v kurzu malometrážní byty v rámci celé Prahy a středních Čech a to z důvodu nedostatku startovacích bytů na našem trhu. O tyto byty je zájem nejen mezi mladými lidmi, ale i mezi investory. Poptávka po bydlení se díky pražským podmínkách přelévá z Prahy dále do Středočeského kraje a to často i na vzdálenost několik desítek kilometrů do oblastí, kde je stále ještě dobrá dopravní dostupnost. Nová generace si bude muset zvykat na to, že za prací do hlavního města bude muset dojíždět.

Že banky přivřely pod tlakem ČNB kohouty je známá věc, ale co na to koupěchtiví? Čím teď platí? Investují lidé vlastní úspory nebo si chybějící "vlastní prostředky" shánějí jinde než v bankách?

Ano, restrikce ČNB se ve výsledku ukazují jako kontraproduktivní opatření, které často povede k vážnějším problémům, čemuž právě ČNB chtěla svou regulací zabránit. Kupující v první řadě finanční potřeby řeší vlastními zdroji, které se snaží v maximální výši zajistit v užší rodině výpůjčkou. Pokud tyto zdroje nestačí, jsou nuceni dofinancovat koupi z nebankovního sektoru, čímž se kupujícím takto získané finance prodražují a vytvářejí nebezpečné podmínky pro budoucnost. Lidi zkrátka bydlet potřebují a politika ČNB tomu nemůže nijak zabránit. Nikdo z mladých nemá ušetřených potřebných 800 tisíc až milion korun, aby se mohl spolupodílet na financování průměrného bytu tak, jak si to regulátor vysnil.

A jak jsme na tom v prvních měsících roku s cenami? Stále se drží vysoká laťka nebo se snad něco mění i tady?

V současné době se v této sféře nic nemění. Ceny oproti loňskému roku rostou, naštěstí mírněji než dříve. Nejsilněji samozřejmě ceny malometrážních bytů z důvodu jejich velkého nedostatku zejména v Praze, kde o tyto nemovitosti mají největší zájem hlavně zmiňované dvě skupiny a to mladí lidé a investoři. První skupinu, tedy mladší klienty toto navyšování cen posouvá do středočeských měst propojených s Prahou PID jako je Kladno, Kralupy nad Vltavou, Mělník, Neratovice, Beroun, Benešov. V těchto lokalitách mohou pořídit slušné bydlení ještě za celkem rozumnou cenu, i když i zde je vidět, že trh reaguje na zvýšenou poptávku pružně a ceny rostou.

Máte za to, že investice do nemovitosti je stále bezpečná a výhodná i z dlouhodobého hlediska?

Samozřejmě. Máme za to, že investice do nemovitosti je stále velmi výhodná. Záleží ovšem na lokalitě a pořizovací ceně. V této době je důležité si také uvědomit, že úroková sazba u hypoték je stále na spodní hranici, jelikož zdravá úroková sazba je cca v úrovni 4 %. Za posledních 15 let se průměrná úroková sazba pohybovala od 3,5 do 4 %.

Kdybych řekl, že mám volné dva miliony - co mi poradíte s nimi udělat?

Doporučily bychom nákup pozemku ideálně v okolí Prahy s dobrou dopravní dostupností a postavit na něm ekologickou dřevostavbu. Naše realitní společnost úzce spolupracuje se stavební firmou Simply invest – rodinné domy, která má zkušenosti, jak se zděnými domy, tak i v současné době stále oblíbenějšími dřevostavbami. Pro jejich realizaci využívá komponenty RD Rýmařov, které mají více jak 40 letou zkušenost s těmito prefabrikáty. Naší specialitou na nemovitostním trhu je, že i pro výstavbu zajišťujeme klientům plný servis. Tedy vyřízení stavebního povolení, zajištění samotné výstavby, sjednání financování, dotažení ke kolaudaci i následné předání nemovitosti. Lidi se dnes nechtějí z časových důvodů o nic starat a tak jim vycházíme vstříc univerzálními službami.

Jaký očekáváte vývoj na realitním trhu do konce roku?

Z hlediska pozitivního výhledu, který sdílí většina českých ekonomů na rok 2018 lze předpokládat, že ceny nemovitostí nadále lehce porostou v průměru o 5 %, tudíž ne tak rapidně jak tomu bylo v roce 2016 a 2017. Za růstem cen nemovitostí stále stojí několik faktorů a to již zmíněný ekonomický růst pro ČR na tento rok převyšující počet zájemců oproti volným nemovitostem zvláště bytů v hlavním městě.

Praha je bolavým místem. Ročně do ní přibude 15 tisíc lidí, ale nových bytů jen 2-3 tisíce. Převis je zřejmý. Co říkáte zvěstem, že někteří makléři nedávají do oficiální nabídky všechny byty a ty dobré nechávají známým nebo za úplatek?

Takovéto zvěsti se k nám vůbec nedostaly a s námi spolupracující makléři o těchto praktikách také nic nevědí. Praxe je taková, že zastupujeme-li prodávajícího, tudíž nabízíme byt, o který je velký zájem, konečnou kupní cenu stanoví transparentní soutěž mezi zájemci, kteří nám emailem zašlou své cenové nabídky a my po konzultaci s prodávajícím vybereme konečného kupujícího. Tím je pro prodávajícího zaručeno, že svou nemovitost prodá nejvyšší nabídce. Toto se ovšem děje pouze u zlomku pražských nemovitostí. A pokud se tyto zvěsti zakládají na pravdě, bylo by dobře upozornit prodávající jakým makléřem, případně realitní kanceláří se nechává při prodeji zastupovat, protože právě těmito praktikami přichází prodávající o své peníze.

TOP TRIO PLUS, s.r.o., mobil: 608 969 244, e-mail: info@toptrioplus.cz sídlo: Bělohorská 1399/32 Praha 6 Břevnov

(Foto: bydleni.idnes.cz)


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.