Na co se zaměřit před nákupem nemovitosti?

S naším průvodcem budete mít jistotu, že jste na tento důležitý krok dobře připraveni.

Na co se zaměřit před nákupem nemovitosti?

Nákup nemovitosti je jedním z nejvýznamnějších a největších investičních či životních rozhodnutí, které můžeme učinit. Proto je klíčové přistupovat k tomuto procesu s dostatečnou opatrností. V tomto článku se zaměříme na nejdůležitější faktory, které je třeba zohlednit při hledání a nákupu nemovitosti, ať už jde o byt, rodinný dům, nebo jiný typ nemovitosti. Od lokality, rozpočtu, typu, velikosti a dispozici nemovitosti přes stav objektu, až po právní a finanční aspekty, všechny tyto faktory hrají zásadní roli při výběru vašeho budoucího domova či nemovitosti jako investice.

Lokalita

Jedním z nejdůležitějších faktorů, které je třeba zohlednit před nákupem nemovitosti, je lokalita, v níž se nemovitost nachází. Zohledněte dostupnost občanské vybavenosti, jako jsou školy, obchody, zdravotnická zařízení a dopravní spojení, pro usnadnění vašeho každodenního života. Uvažujte také o vzdálenosti od pracoviště a možnostech volnočasových aktivit. Zapomenout nesmíme zmínit ani kriminalitu v dané lokalitě – některým oblastem je zkrátka lepší se vyhnout.

Typ nemovitosti, její velikost a dispozice

Zvažte, jaký typ nemovitosti je pro vás nejvhodnější. Je pro vás lepší byt, nebo rodinný dům? Novostavba, či starší nemovitost? Zohledněte své aktuální i budoucí životní potřeby. Přemýšlejte třeba i nad možným rozšířením rodiny. Při volbě typu nemovitosti samozřejmě často hraje roli rozpočet.

V případě dispozice nového domova uvažujte o počtu pokojů a velikosti obytného prostoru, aby co nejlépe vyhověl vašim potřebám a životnímu stylu. Nejen rodiče, ale také každý dospívající by ideálně měl mít svoji vlastní ložnici. V rodinných domech jsou v současné době oblíbené dvě koupelny a takoví kutilové se neobejdou bez dílny nebo dostatečně velké garáže.

Rozpočet

Před nákupem nemovitosti je nezbytné určit si rozpočet, který máte pro tento účel k dispozici. Je důležité zohlednit veškeré náklady spojené s nákupem a vlastnictvím nemovitosti, aby vaše finanční rozhodnutí bylo udržitelné a odpovídalo vašim možnostem. Nejlepší je, když nákup zvládnete po finanční stránce zvládnout vlastními silami a nebudete si půjčovat od blízkých, protože důvodů, proč si nepůjčit od rodiny nebo kamarádů, je hned několik.

Jak bylo zmíněno, při stanovování rozpočtu je nutné spočítat veškeré náklady spojené s nákupem a pozdějším užíváním nemovitosti. Vedle samotné ceny nemovitosti se jedná například o daně, poplatky za realitní služby, hypoteční úroky, náklady na údržbu a provoz nebo investici do vybavení či rekonstrukce.

Tip: V případě, že si plánujete na koupi nemovitosti sjednat hypoteční úvěr, vyplatí se projít srovnání hypoték.

Stav nemovitosti

Před nákupem důkladně zkontrolujte stav nemovitosti, protože to může mít vliv na celkové pořizovací náklady. Uvědomte si totiž, že starší nemovitosti mohou vyžadovat rekonstrukci nebo opravy. Zkontrolujte kvalitu stavebních materiálů, například zda nejsou viditelné známky poškození vlhkostí. Dbejte na stav střechy, oken a dveří, které mohou ovlivnit energetickou účinnost nemovitosti a komfort bydlení.

Zkontrolujte také stav vnitřního vybavení, jako je kuchyňská linka nebo kotel, pokud je součástí koupě. Pokud máte podezření na hůře objevitelné závady nebo skryté problémy, jako jsou trhliny ve zdech, problémy s izolací nebo zatékání, zvažte najmutí odborníka, který provede podrobnou prohlídku nemovitosti a posoudí její stav.

Právní a finanční aspekty

Před nákupem se ujistěte, že máte všechny potřebné informace o právním stavu nemovitosti a jejím vlastnictví, abyste se vyhnuli případným komplikacím. Zkontrolujte, zda nemovitost má všechny potřebné doklady, jako je výpis z katastru nemovitostí, potvrzení o vlastnictví a stavební povolení. Ujistěte se, že neexistují žádné právní závady nebo zástavy, které by mohly komplikovat převod vlastnictví. Nemovitost nesmí být zatížena nevyrovnanými úvěry, dluhy nebo nezaplacenými daněmi. V případě potřeby konzultujte situaci s právníkem či finančním poradcem.

Potenciál pro zhodnocení

V případě investice do nemovitosti s vidinou jejího prodeje v budoucnu se vyplatí důkladně prozkoumat potenciál pro zhodnocení nemovitosti. Dobrým znakem je například to, pokud se nemovitost nachází v žádané lokalitě, kde se aktuálně staví velké množství nových domů, ať už rodinných, nebo bytových.

Tip: Zjistěte více informací o tom, na co si dát pozor při prohlídce a následném předání bytu či domu. Mimo jiné máme pro vás i náš další článek s názvem Jak prodat nemovitost s nemovitostí.

______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Velká rekonstrukce či renovace bez stresu a starostí? Ono to jde.

Velká rekonstrukce či renovace bez stresu a starostí? Ono to jde.

Každá velká oprava v bytovém domě se lehce stane noční můrou a zlým snem výborů SVJ a správců bytových domů. Znamená totiž velké množství práce a času spojeného s hledáním dodavatelů, hlídáním financí, přesvědčováním majitelů bytů atd. A co teprve ta administrativní zátěž! Není divu, že často výbory tyto akce odkládají, až už není vyhnutí. Máme pro vás pár praktických tipů, jak vše zvládnout bez zásadních komplikací a ušetřit čas, nervy i peníze.