Nemáte co číst? Máme pro vás pár tipů na dobré knihy

Trávíte moc času na mobilu a televizi se vám už zapínat nechce? Co takhle nějakou knihu? Připravili jsme pro vás 10 tipů na ty nejlepší současné knihy.

Nemáte co číst? Máme pro vás pár tipů na dobré knihy

Severské detektivky, thrillery nebo záhady

Každý máme rád mystično, nějakou tu záhadu. Lars Kepler, Haruki Murakami a Shari Lapena vás rozhodně nezklamou.

Zrcadlový muž, Lars Kepler

Zrcadlový muž, Lars Kepler Lars Kepler je mezi detektivními spisovateli známá firma. V Zrcadlovém muži se jeho hlavní hrdina Joona Linna potýká už s osmým případem brutální vraždy. Šestnáctiletá Jenny zmizí cestou do školy. O pět let později se objeví oběšená na dětském hřišti ve Stockholmu. Tajemný pachatel dívku oběsil na ocelovém lanku na dětské prolézačce. Kdo by něco takového mohl udělat? Joona Linna se pouští do vyšetřování a zjišťuje, že Jenny nemusí být jedinou obětí tajemného vraha. Díky bezpečnostním kamerám se mu podaří dohledat očitého svědka, ze kterého se ale vyklube psychicky nemocný muž, který si nic nepamatuje. Joona se opět spojí s hypnotizérem Erikem Mariou Barkem.

Manželé odvedle, Shari Lapena

Manželé odvedle, Shari Lapena Jste pozváni na slavnostní večeři, ale hostitelka požaduje, abyste svoje šestiměsíční dítě nechali doma. Chápete to, mohlo by rušit svým pláčem. Váš manžel s tím nemá problém, přeci jen, bydlíte hned vedle. Zapnete dětskou chůvičku a jdete se bavit. Každou půlhodinku chodíte dítě kontrolovat. Při poslední kontrole vaše dcera spala. Přicházíte domů a stoupáte po tichém schodišti. Vaše nejhorší noční můry se naplnily a vaše dcera je pryč. Přijede k vám policie a prohlíží celý dům. Kdo ví, co všechno v něm ale najdou…

Kronika ptáčka na klíček, Haruki Murakami

Kronika ptáčka na klíček, Haruki Murakami Haruki Murakami je legenda jak mezi knižními znalci, tak běžnými knihomoly. Jeho díla plná mystiky a občasného magického realismu jsou bestsellery po celém světě. Kronika ptáčka na klíček se točí okolo Tóru Okady, který žije s manželkou Kumiko na tokijském předměstí. Dal výpověď ve svém relativně dobrém zaměstnání, protože si potřebuje ujasnit, co chce v životě dělat. Jeho život ale konstantně narušují telefonáty neznámé ženy. Příběh si hraje s tenkou hranicí mezi realitou a sny a zároveň používá motivy melancholie, samoty, lásky a jemného humoru.

Něco pro zasmání

Saturnin zasahuje, Miroslav Macek

Saturnin zasahuje, Miroslav Macek Nevypočitatelného sluhu Saturnina známe všichni. Minimálně jsme knihu Zdeňka Jirotky měli na maturitních seznamech. Miroslav Macek se ale rozhodl pustit do nelehkého úkolu a napsat pokračování velkolepého humorného díla. V této knize se Saturnin vydá lyžovat do malebného prostředí Orlických hor. Spolu s ním pojedou i naši staří známí: teta Kateřina, její synáček Milouš, milý dědeček a sarkastický doktor Vlach.

Sladká pomsta, Jonas Jonasson

Sladká pomsta, Jonas Jonasson Jonas Jonasson se celosvětově proslavil svými romány jako Stoletý stařík nebo Analfabetka, které uměla počítat. Jeho nová kniha, Sladká pomsta, sleduje spoře oděného Masaje v centru Stockholmu, kde mrzne až praští, geniálního podnikatele, který nabízí pomstu na míru, a páreček toužící po odplatě. A pak tu samozřejmě máme toho jednoho chudáka, kterému se všichni chtějí pomstít. Koho všeho vtáhnou do zmatečného víru událostí a jakou roli budou ve všem hrát dva obrazy nejasné ceny?

Autobiografické knihy

Protože bloudíme, je o čem mluvit, Jaroslava Sladká a Jan Žaloudník

Protože bloudíme, je o čem mluvit, Jaroslava Sladká a Jan Žaloudník Český lékař, politik a emeritní ředitel Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík je expertem na boj s rakovinou. Svůj život zasvětil výzkumu vhodného druhu léčby a prevence pro své pacienty. Rozhovor, který vedla Jaroslava Sladká, se nevěnuje medicíně, ale představuje názory Jana Žaloudníka jako občana, děkana, senátora a moravského patriota.

Wim Hof - Ledový muž, Wim Hof

Wim Hof - Ledový muž, Wim Hof Autorizovaná kniha Wima Hofa o metodě, díky které se můžete naučit využít svůj tělesný i duševní potenciál. Wim Hof svými kousky ohromuje celý svět a posouvá hranice vědy. Je například schopen strávit celé dvě hodiny v ledové vodě, naboso běžel maraton napříč pouští bez kapky vody, nebo maraton v kraťasech za polárním kruhem. Dokázal také vylézt na Mount Everest v letním oblečení a bez kyslíkové bomby a na jeden nádech uplaval 60 metrů pod ledem. Wim Hof vysvětluje, že podobných úspěchů je schopný každý z nás, jen je třeba vědět jak. Sám je hodně aktivní na sociálních sítích. Například na Youtube si můžete vyzkoušet jeho dýchací metodu.

Historické čtení

Šarlatán, Josef Klíma a Marek Epstein

Šarlatán, Josef Klíma a Marek Epstein Josef Klíma převedl do knižní podoby scénář Marka Epsteina, který se v životopisném dramatu Šarlatán věnoval muži s léčitelskými schopnostmi. Příběh je podle skutečných událostí. Na Jana Mikoláška se obraceli s žádostí o pomoc tisíce lidí včetně politiků a celebrit. Mikolášek neměl lékařské vzdělání, ale dokázal svým nevšedním uměním diagnostikovat choroby a léčit je pomocí bylin. Můžete se podívat i na trailer k filmu Šarlatán.

Najdi Rebeccu, Eoin Dempsey

Najdi Rebeccu, Eoin Dempsey Byla to láska jak z filmu. Christophera a Rebeccu nemohlo nic rozdělit. Ani jejich tyranští rodiče, ani snoubenec, kterého si Rebecca po útěku do Anglie našla. Když ale vypukne druhá světová válka a nacisté obsadí ostrov Jersey, je Rebecca transportovaná do Evropy v rámci „konečného řešení.” Christopher se rozhodne vstoupit do SS, aby našel ženu, kterou miluje.

A ještě jedna populárně naučná

Severská mytologie, Neil Gaiman

Severská mytologie, Neil Gaiman Jak získal Thor slavný Mjölnir? Kolik světů přesně spojuje jasan Yggdrasil? Kdo postavil zeď kolem Ásgardu a co bude následovat po Ragnarök, konci světa? Slavný fantastický spisovatel Neil Gaiman převypráví příběhy severské mytologie a vtáhne vás do světa, kde ožívají bozi, obři, trpaslíci, vlci mluví a medovina teče proudem.

Zdroj foto: Kosmas.cz, Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.