Protištěkací obojky umlčí sousedovic uštěkané psy

Vzdávat se svého psa proto, že neustále štěká? To nepřichází v úvahu, vždyť je to váš miláček. Zkoušíte první poslední, dbáte na rady kynologů, psa poctivě cvičíte, ale nic nepomáhá. Sousedi si stále stěžují na hluk a brblají, kdykoliv se s nimi srazíte na chodbě. Vyčerpali jste už všechny varianty? Přišel čas pořídit pejskovi protištěkací obojek.

Protištěkací obojky umlčí sousedovic uštěkané psy

Příběhy majitelů, kteří už nevědí co dělat se svým uštěkaným miláčkem, jsou různé, a věřte, že pokud tento problém řešíte, nejste sami. Mnoho z nich sahá po protištěkacích obojcích, které působí přímo zázračně. Přitom se nejedná o žádné drastické trestání psa, obojky totiž vysílají zvukový signál upozorňující pejska na to, že by se měl ztištit.

„Protištěkací obojky jsou velice účinná a chytrá zařízení, která vydávají impulzy v několika úrovních. Pes zaštěká, dostane zvukový signál, a pokud pokračuje, síla varovného signálu se stupňuje. Nemusíte mít ale strach, přístroj po chvíli přestává reagovat a poskytuje pejskovi prostor na to, aby si uvědomil, co dělá špatně. Navíc zvláště pro pejsky nejmenších ras jsou na trhu i čistě vibrační nebo ultrazvukové obojky bez jakékoliv elektronické korekce,“ říká Katka Janečková ze společnosti Elektro-obojky.cz.

Pokud se pes rozštěká, obojek vyšle dle typu napřed například zvukové upozornění nebo vibraci, případně stříkne před čumák sprej, elektrostatický signál bývá zpravidla až třetí v pořadí. Výhodou je, že pejskové se rychle naučí souslednost signálů, takže nakonec k elektrostatickému impulsu ani nemusí dojít!

Klíčové je především nastavení elektronického impulsu. Odborníci i lidé, kteří už s elektronickým obojkem mají zkušenosti, doporučují začít s nejnižším možným impulsem a zvyšovat je do té doby, dokud nenajdete vhodnou intenzitu. Jak by měl pes na signál reagovat? Že je impuls účinný, signalizuje například to, že se pes otřepe, podrbe se na místě, kde má obojek, zastříhá ušima nebo jinak změní chování. Takto silný impuls je dostačující pro běžné pokárání psa. Pokud by byl impuls příliš silný, pes by kňučel nebo se lekl a trhl sebou, snižte jeho intenzitu!

Obojek psa pokárá ve chvíli, kdy se rozštěká – například mu před čumák stříkne sprej. To není nebezpečné, ale nepříjemné. Pes by si měl rychle uvědomit souvislost mezi štěkáním a stříknutím spreje.

Pamatujte, že elektronický obojek není rozhodně nástroj, který má být bičem nebo tyčí, jež psa bije, ale výcvikovou pomůckou – a té se pes nesmí bát!

Protištěkací obojky s úspěchem používají i zkušení kynologové. Výhodou je, že psa máte pod kontrolou, i když jste na druhé straně města.


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.