Sdílejte knihy se svými sousedy

Dobré sousedské vztahy nám mohou s ledasčím pomoci. Mezi zajímavě se rozjíždějící projekty patří veřejné miniknihovny. Vyřeší například nedostatek financí na nákup nových knih, málo času chodit do knihovny anebo přeplněnou domácí knihovnu.

Sdílejte knihy se svými sousedy

S nápadem miniknihoven přišel před několika lety Američan Tod Bold, jehož projekt nazvaný Little Free Library má dnes na svých webových stránkách více než 40 000 registrovaných miniknihoven. Todova idea se začala šířit do celého světa. Stěžejní myšlenkou je především bezplatné sdílení knih a zlepšování vztahů mezi lidmi. Zájemce si knížku může půjčit a po přečtení přinést zpět anebo ji rovnou vyměnit za jinou. Miniknihovny mají většinou podobu malých uzavíratelných skříněk, vytvořených většinou z recyklovaného materiálu.

Také v České republice narůstá počet miniknihoven, jejich názvy jsou různé. Na internetu je můžeme najít pod pojmy pouliční knihovna, budka nebo knihobudka. Vznikají z aktivity a podpory sousedů, měst, komunit, či městských knihoven. Knihovny různých velikostí a vzezření najdeme dnes například na nádražích, v nemocnicích, v kavárnách, na dětských hřištích, nebo dokonce i v mezipatře bytového domu. Pravidla pro používání jsou různá, v některých se vede výpůjční deník, u jiných se spoléhá na dobrý úmysl uživatelů.

U některých knihovniček je zajímavý ještě přidaný potenciál v podobě různých služeb navíc, příkladem může být ta v obci Zeleneč, poblíž Horních Počernic. Miniknihovna se nachází na cyklotrase a ukrývá v sobě i semínkovnu. V semínkovně mohou sousedé zahradníci bezplatně sdílet osivo v bio kvalitě ze svých zahrad. Mahagonové dřevo, ze kterého je miniknihovna v Zelenči vyrobena má i zajímavý příběh - na svou šanci čekalo uskladněné nedaleko města Luby, kde jej původně vyřadili jako odpad z výroby hudebních nástrojů.

Neziskový projekt s názvem KnihoBudka má zase za cíl proměnit vysloužilé telefonní budky na malé bezplatné veřejné knihovny, i ty jsou následně umístěny do veřejných prostranství. Skupina dobrovolníků staré budky vyčistí, řemeslně zpracuje a přidělá poličky na knihy. V letošním roce dokončí již 30. předělanou knihovnu. Její předchůdci jsou umístěni po celé České republice.

Líbila by se vám ve vašem okolí také podobná miniknihovna? Nejjednodušší cestou bude vyrobit si skříňku svépomocí a podle svého gusta. Pokud budku neumístíte na vlastním pozemku, musíte zažádat o svolení příslušné místní úřady. S návrhem a potřebným know-how může pomoci projekt Mini Knihovna. Pro podrobné informace navštivte webové stránky projektu. Zároveň můžete svou budku na tomto webu i registrovat.


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.