Svátek sousedů – slaví ho celý svět!

Dnes má svátek Maxmilián, zítra Ferdinand… Na konci května se však slaví i Svátek sousedů!

Svátek sousedů – slaví ho celý svět!

V roce 1997 zjistil Francouz Atanse Périfan, že v bytovém domě, kde žil, zemřela stará paní, ale nikdo to měsíce vůbec nezjistil. Mrzelo ho, že vlastně mezi sousedy panuje velká anonymita a o nějaké sousedské náklonnosti se nedá mluvit. V roce 1999 proto uspořádal malé setkání pro své sousedy, všechny z jeho bytového domu. Měli se sejít na drink a něco k zakousnutí. Cílem bylo poznat se, pobavit a rozšířit mezi sebe hodnoty jako je solidarita, bratrství a přátelství, tedy něco, co by mělo být pro sousedství běžné.

V dalším roce se již takové plánované sousedské setkání rozšířilo i za hranice Francie a dnes je běžné v mnoha státech po celém světě. Sousedé si navzájem připravují něco malého k snědku, někdy i celé večeře :) Každý se může zapojit tím, že udělá třeba jen malé gesto pro někoho ze sousedství. Někde se pořádají dokonce organizované akce na celý den či víkend. Každý stát, každé město, každé sousedství si vše upravuje podle sebe. Hlavní myšlenka je jasná – oslavit své sousedské vztahy a zpříjemnit si život v okolí.

V dnešním uspěchaném světě mi připadá takovýto nápad, oslava sousedství, jako skvělá věc. Málokdo zná své sousedy tak, aby se na ně v případě potřeby mohl bez obav spolehnout. (Samozřejmě je rozdíl být sousedem na malé vesnici a ve velkém městě…) Většina lidí je připoutaná neviditelnými okovy ke svým telefonům a počítačům, tráví veškerý čas na internetu a vlastní okolí je nezajímá.

Ani pro takové sousedy však není nic ztraceno! Své sousedy můžete poznat i on-line na našem portálu Sousedé.cz, kde jsou třeba již právě vaši sousedé zaregistrováni. Nejen že tu můžete objevit další členy vašeho SVJ, ale i zájmové skupiny, které sdílí vaše nadšení pro určitého koníčka. Zkuste se zaregistrovat a uvidíte, kdo sice přes den sotva pozdraví, ale on-line je výřečný, sdílí fotky a diskutuje s ostatními z bytovky, protože pro něj je prostě on-line forma komunikace přijatelnější.

A kdo ví… letos si o oslavách Svátku sousedů zatím jen čtete a možná i kroutíte hlavou, proč byste se měli s tím hrozným sousedem vůbec bavit, ale za rok třeba sami rádi přijmete pozvání na sousedskou akci na konci května, kde se s ostatními budete krásně bavit :)


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.