TEST - Budete dobří sousedé?

Už jsme vám poradili, na jaké sousedy se v novém bydlišti můžete připravit. Důležité ale je, abyste i Vy udělali na své nové okolí dojem. Abyste zjistili, jaký soused jste vy osobně, připravili jsme pro vás krátký test, který vám na tuto otázku odpoví. Je zkrátka čas podívat se pravdě do očí. A pokud to nedopadne úplně ideálně, je pořád čas na sobě začít makat.

TEST - Budete dobří sousedé?

1. Byl/a jste ve škole oblíbený/á (z jiného důvodu, než že jste spolužáky korumpoval/a malými dárky?

a) Ano, byl/a jsem třídní miláček (10b)

b) Myslím, že tak průměrně (5b)

c) Bohužel, spolužáci mě nikdy nějak nebrali, dodnes nevím proč (0b)

2. Hrál/la jste někdy divadlo? Uměl/la byste sehrát nějakou scénku?

a) Jsem herec/čka-amatér/ka, ale sakra dobrý/á! Právě proto mi to také nikdo nemůže potvrdit (10b)

b) Chodil/a jsem do hereckého kroužku, moc mě to bavilo (5b)

c) Neumím se přetvařovat, každý na mě pozná, když neříkám pravdu (0b)

3. Je pro vás důležité, jak se lidé oblékají? Máte rád/a kvalitní a drahé oblečení?

a) Ať si každý nosí, co je mu libo (10b)

b) Nejsem rozhodně snob, ale každý by se měl oblékat adekvátně svému postavení (5b)

c) Upřímně řečeno, oblečení je to první, čeho si na člověku všimnete. Na první pohled levné oblečení, nesoulad barev nebo nevhodné materiály mě dokážou vytočit tak, že nejsem schopen/na komunikace (0b)

4. Představte si, že máte nějaký velmi důležitý úkol, který zpracováváte řadu hodin na počítači. Když se chýlíte ke konci, technika zkolabuje a hotová práce nenávratně zmizí. Jak se bezprostředně zachováte?

a) Zachovám si chladnou hlavu a budu doufat, že někdo ještě najde cestu, jak dokument oživit. Když ne, začnu okamžitě s prací znova (10b)

b) Přičtu to mé celoživotní smůle a budu dlouhou dobu plakat. (5b)

c) Nepodaří-li se mi okamžitě rozdupat počítač, ev. aspoň displej, pravděpodobně přijde k fyzické či alespoň psychické úhoně ten, kdo bude zrovna nablízku (0b)

5. V práci zase povýšili někoho jiného než vás, přestože jste na to „měli nárok“. Jak se zachováte?

a) Zvýším intenzitu práce o 50 % (10b)

b) Půjdu za šéfem zeptat se, kde je problém (5b)

c) Půjdu za kolegou, který získal pozici místo mě a zeptám se jízlivě, jak to udělal. Pak si koupím láhev ginu, večer se doma opiju do němoty a budu vykřikovat sprosté nadávky na adresu šéfa i kolegy (0b)

6. Uklouzl/a jste před domem na psím exkrementu, a to zrovna, když šel proti soused, který také chová psa. Skončilo to pádem, ale žádným zraněním. Co řeknete, případně uděláte?

a) Zasměju se jako idiot a ujistím souseda, že i kdyby to byl pozůstatek z jeho psa, vůbec to nevadí (10b)

b) Postěžuju si sousedovi, že někteří majitelé domácích zvířat jsou opravdu nenapravitelní a vyjádřím přesvědčení, že TOTO jistě nebylo jeho psa (5b)

c) Řeknu sousedovi, že má velké štěstí, že nemá svého psa s sebou, jinak bych ho okamžitě uškrtil vlastníma (od exkrementu špinavýma) rukama (0b)

7. Bydlíte už týden v novém bytě. A zjistíte, že máte na stropě v koupelně mokrou skvrnu. Asi vás napadne, že sousedovi přetekla vana nebo praskla trubka. Co uděláte?

a) Počkám pár dní, jestli to začne kapat (10b)

b) Zazvoním u souseda a pozvu ho, aby se šel podívat do mého bytu. Bude-li soused ochoten přiznat, že vina může být na jeho straně, budeme společně hledat cestu k nápravě (5b)

c) Zazvoním u souseda a až otevře, dám mu ránu mezi oči. Bude-li to paní, zahrnu ji šťavnatými slovy vystihujícími mé rozhořčení. (0b)

8. V satelitu, kde bydlíte, už dávno měly být vyasfaltované ulice. Z neznámého důvodu jsou jen v jedné části, ne v té vaší. Jak se k tomuto faktu postavíte?

a) Začnu naši polní cestu zavážet štěrkem sám/sama (10b)

b) Budu opakovaně navštěvovat a otravovat developera, poukazovat na příslušné paragrafy smlouvy, případně pohrozím právníkem (5b)

c) Zavalím internet (všechny myslitelné diskuse) negativními informacemi o developerovi. Vyrobím transparenty s potupnými hesly, zorganizuji protestní setkání majitelů domků bez cesty a vyrazíme pod okna developerské firmy. Nakonec si půjčím bagr a rozryju cesty tam, kde už jsou hotové (0b)

9. Co uděláte, když u vás zazvoní pošťák a požádá vás, abyste převzali balíček pro souseda?

a) Ochotně ho převezmu, porušený obal pečlivě přelepím a budu v půlhodinových intervalech chodit kontrolovat, zda už je soused doma, aby dostat zásilku s co nejmenším zpožděním (10b)

b) Balíček převezmu a v podvečer se vypravím na návštěvu. (5b)

c) Odmítnu balíček převzít (bůhví, co v něm je), ať si soused dojde na poštu (0b)

10. Velmi tělnatá sousedka vás požádá, zda byste ji dovezli k nejbližšímu autobusu, protože nemůže nastartovat auto a má za hodinu v centru důležitou schůzku. Jak se zachováte?

a) Odsunu přední sedadlo na maximum dozadu, opatrně nacpu sousedku do auta a hned vyrazím. Zavezu ji až do centra a ujistím, že jsem k dispozici kdykoliv (10b)

b) Při představě, jak ji budu manipulovat do auta, nejprve navrhnu, aby si schůzku přeložila, nebo aspoň posunula, aby to stihla taxíkem. A pak stejně jedu (5b)

c) Oznámím jí, že do mého auta by se nevešla a že zdravá procházka k autobusové zastávce jí určitě prospěje (0b)

Počet bodů 70 - 100

S vaší povahou a přístupem k řešení problémů budete pravděpodobně v místě nového bydliště velmi oblíbení. Vůči sousedům, kteří by se snažili být přátelští „přes míru“, to bude možná chtít trochu odtažitosti, aby se vám nechtěli rovnou nastěhovat do bytu, ale snad to zvládnete. Jelikož pro vás jsou dobré vztahy se sousedy a vědomí, že vás mají rádi, jednou z nejvyšších priorit, dovedete ke každému najít tu správnou cestu a nabídnout mu – obrazně řečeno - to, co právě očekává. V každém případě doporučujeme vstřícnost postupně utlumovat. Paní Novákovou svezte k zastávce maximálně jednou za dva měsíce, pošťákovi s balíčkem pro souseda přestaňte otevírat dveře, a když vás v domě něco opravdu rozčílí, jednou ročně si klidně sprostě zanadáváte. Pokud tohle všechno neuděláte, stanete se v lepším případě „místním dobrákem“, v horším kašparem.

Počet bodů 40 - 70

Vaše přátelská a poměrně nekonfliktní nátura vám jistě pomůže překonávat nástrahy plynoucí ze soužití s případnými prudiči a otrapy – protože jak víme, ti se najdou všude. Všeho ale s mírou. Pár dnů může celá vaše rodina používat špunty do uší, ale když už vám začne praskat stěna v ložnici od toho, jak soused pořád něco vrtá, je na čase u něj zazvonit. Určitě máte v povaze řešit vše pokud možno s úsměvem a v klidu, ale když budete zvonit u souseda kutila, nesmějte se příliš. Mohl by to špatně pochopit a zatáhnout vás dovnitř, abyste si to s tou jeho báááječnou vrtačkou zkusili. Svým založením postaveným na rozumu a logice jste předurčeni k tomu, abyste dokázali dobře odhadnout každou situaci a adekvátně se s ní vypořádat. Podle výsledného počtu bodů ale také můžete být naprosto rozhárané osobnosti, které někdy dávají na odiv svou beránčí povahu, ale v některých situacích se mění v nebezpečného cholerika. Pak musíte doufat, že vaši sousedé si všechny vaše extempore na jedné straně a dobré skutky na straně druhé budou započítat proti sobě a celkově jim vyjdete „tak akorát“.

Počet bodů 0 - 40

Připravte se na tuhý boj. Vaše přestěhování do nového domu či bytu bude něco jako narukování na frontu. Pokud adrenalin ke svému životu potřebujete, budete ho mít pravděpodobně vrchovatě. Dá se očekávat, že všechno propukne už během vašeho stěhování, kdy někoho srazíte ze schodů, případně odřete vedle u domku plůtek, v lepším případě jen někoho pošlete do háje. A pokud by se náhodou stěhování podařilo realizovat bez úhony, zatěžkávací zkouškou bude seznamovací party. Tam se zhádáte s polovinou pozvaných, s druhou polovinou až během prvního měsíce soužití. Připravte se, že - z vašeho pohledu – se stěhujete do domu plného idiotů. Možná by to pro začátek chtělo pár krabiček lexaurinu, event. chcete-li být in, tak v Americe snad frčí pořád valium.


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.