Reklama

VĚTŠINA ČERSTVÝCH MOŘSKÝCH RYB NA ČESKÝCH PULTECH JE ROZMRAZENÝCH

redakce, 10. 9. 2012

Kvalita dostupných potravin i stravování jako takového je v Česku dlouhodobě diskutovanou otázkou. Aktuálně jsou téměř na denním pořádku nejrůznější kauzy týkající se čerstvosti i původu nabízených produktů všeho druhu. Tento problém se týká i ryb, a to především těch mořských. Rybí maso by přitom mělo tvořit důležitou součást vyváženého jídelníčku. Jak ale zajistit, aby bylo opravdu kvalitní a čerstvé? Nejlepší je nakupovat u prověřeného obchodníka.

Marko Šuto je původem Chorvat, v české metropoli ale žije již bezmála třicet let. Je majitelem společnosti chorvatskeryby.cz, která dvakrát týdně dodává na tuzemské stoly čerstvé a vysoce kvalitní mořské úlovky. Každý z nich je nositelem certifikátu čerstvosti, jež zaručuje, že mezi výlovem ryby a dobou, kdy se dostane na pulty, neuplynulo více než 24 hodin.

„Nadstandardní kvalita a příznivé ceny nás odlišují od konkurence. Zatímco průměrné stáří mořských ryb nabízených na českém trhu je týden, a výjimkou není ani deset dní, u našich produktů je tato doba nesrovnatelně nižší. To nejen ovlivní chuť masa, ale i další kvalitativní charakteristiky,“ uvádí Marko Šuto
a pokračuje: *„**Některé druhy ryb jsou navíc na skladování choulostivější, a tak může být běžná praxe při jejich uchovávání skutečným hazardováním se zdravím. Zároveň, na trhu je hodně rozmrazených produktů, jako například pangas, kalamáry, chobotnice a různé filety. Domnívám se, že do budoucna by bylo dobré tuto problematiku legislativně řešit a VIDITELNĚ odlišit rozmrazované ryby od čerstvých, stejně jako je tomu třeba u pečiva. Zákazníkovi by toto mělo být zdůrazněno, neměl by být klamán skrytou deklarací nebo textem s malými písmeny,“* dodává původem vystudovaný ekonom, kterého k obchodování s rybami přivedla láska ke gastronomii.

Jako gurmána ho před lety nadchla myšlenka obnovené tradice farmářských trhů, kterou záhy vystřídalo zklamání nad omezenou nabídkou i kvalitou prodávaných ryb a plodů moře za velmi vysoké ceny. Oslovení rodinných příslušníků a známých, kteří se rybolovem u Jadranu živí po generace, a založení vlastní firmy pak bylo dílem okamžiku.

„Chorvatský trh má velmi vysoký standard a není ovlivněn masovou produkcí, která je typická pro jiné středomořské státy. Ryby jsou nakupovány od drobných rybářů ihned po návratu na pevninu z nočních lovů. Bezprostředně poté jsou naloženy, transportovány na naše území a prezentovány koncovému zákazníkovi,“ popisuje cestu ryb do Česka Marko a dodává: „Obchodování s čerstvým produktem je skutečně náročné. Tím, že dovážíme do Evropské unie, musíme vlastnit certifikát
o původu zboží i splňovat velké množství formálních administrativních požadavků. Pozitivním impulsem je ale pro nás spokojenost zákazníků i jejich zájem, který stále roste,“
komentuje majitel firmy, jejíž sortiment se stal vyhledávaným zbožím nejen
na farmářských trzích, ale i ve vybraných pražských restauracích jako je Kogo,
Da Emanuel, La Terrassa nebo nově otevřené Mercato,
pro které Marko sestavil speciální mediteránskou degustaci.

Z Jadranu čerstvě vylovení mečouni, mořští ďasové, sardinky, ančovičky, pražmy, mořští vlkové, kalamáry, krevety, langusty, sépie a další budou také hlavní položkou menu druhého ročníku Rybího festivalu, který se uskuteční 15. září 2012 od 11:00 do 22:00 v pražské Holešovické tržnici.

Další informace naleznete na: www.chorvatskeryby.cz, www.rybifestival.cz ___________________________________________________________________

CHORVASTKÉ RYBY INFO - D**ovozce čerstvých ryb z Chorvatska. Drobní rybáři, s nimiž spolupracuje, vyjíždějí na krátké, většinou jednodenní lovy. Ryby jsou od nich nakupovány ihned
po návratu na pevninu, což garantuje nejvyšší čerstvost, potvrzenou certifikátem o datu výlovu, kterým se společnost jako jediná na trhu může pochlubit. Chorvatské ryby navíc opravdu chutnají mořem. Nejen pro svou čerstvost, ale také proto, že členité chorvatské pobřeží a hornatost dna Jadranu zajišťují silnou mineralizaci a planktonizaci moře, které tak svým živočichům dává tu nejlepší výživu. Ryby dovážené do Čech z jiných moří se jak z důvodu dlouhého transportu, tak kvůli chudé biosféře (např. studený Atlantik nebo Severní moře, písčitý sever a západ Afriky, bahnité vody delt Jihočínského moře) nemohou chutí masa rovnat rybám vyloveným z Jadranu.