Vlastní bydlení nebo podnájem? Nejprve zvažte základní výhody a nevýhody obou variant

Neustále obsazená koupelna, otázky, před kterými neutečete, a naprostá absence soukromí – to je jen několik strastí, se kterými se musíme potýkat, když sdílíme domácnost s rodiči. V případě jednotlivců se to dá možná pár let vydržet, nicméně když má člověk známost, který pomalu spěje k vážnému vztahu, tak už je jedna domácnost opravdu malá.

Vlastní bydlení nebo podnájem? Nejprve zvažte základní výhody a nevýhody obou variant

Proto se většina párů v takové situaci začíná dívat po vlastním bydlení, které jim zároveň poslouží jako jasná zkouška toho, zda to spolu do budoucna vydrží. Spolu s obrovským realitním trhem se však před nimi otevírá také jedna velká otázka – koupit si vlastní nemovitost, nebo se raději spokojit s pronájmem? Obě varianty mají nepochybně své výhody i nevýhody, které si dnes popíšeme.

V začátcích je lepší podnájem

Kdo si hledá první bydlení nebo je ve vztahu teprve na začátku, pro toho bude nejspíš atraktivnější podnájem. Neznamená tak velký závazek jako hypotéka a kromě kauce, prvního nájmu a případné provize realitní kanceláři nevyžaduje ani žádné větší úspory, což se hodí zejména mladým lidem. Mimo to nabízí také poměrně velkou flexibilitu, jelikož se obyvatelé bytu mohou po skončení smlouvy přestěhovat někam úplně jinam, ať už kvůli práci nebo z osobních důvodů.

Flexibilita už ale nemusí být tak velká, když dojde na vlastní zařizování bytu, což platí pro obecní byty i ty, které pronajímají třetí strany. Výměna sedací postavy či postele nebo kompletní rekonstrukce kuchyně tedy nemusí přicházet v úvahu. V druhém případě byste si navíc nový nábytek ani nemohli vzít v případě stěhování s sebou. Také je možné, že si do takového bytu nebudete moci vzít svého čtyřnohého mazlíčka – spousta majitelů bytů tuto podmínku uvádí přímo v inzerátech.

V případě obecních bytů se dá podnájem považovat za levnou záležitost, nicméně velmi těžko se shánějí. Po většinu lidí tak přichází v úvahu hlavně pronájem bytu od soukromého majitele bytu, což už je výrazně dražší varianta. V loňském roce vyšlo nájemné garsonky v Praze až na třináct tisíc korun. V ostatních velkých městech už byly ceny o něco nižší, přesto však obvykle přesahovaly hranici deseti tisíc korun.

Hypotékou k bydlení i chytré investici

Pokud jde o nájemné, tak navíc platí také to, že každý měsíc platíte několik tisíc, které už nikdy neuvidíte. Právě z toho důvodů se spousta lidí uchýlí ke sjednání hypotéky – tímto způsobem sice měsíčně odesílají splátky, ale nemovitost nakonec bude v jejich rukou. Během jejího splácení i po něm ji pak mohou prodat, přepsat na děti nebo rekonstruovat podle svých představ a kromě pár potvrzení z úřadů k tomu nebudou muset potřebovat ničí souhlas.

Zdroj foto: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.