Vývoj trhu nemovitostí – I. čtvrtletí 2018

Měsíce nového roku zběsile utíkají jeden za druhým. Ani jsme se ještě pořádně nenaučili psát v datu správný rok a přitom už skončil první kvartál, který nám měl poodhalit, jak to bude s cenami nemovitostí vypadat dál. Zda se naplní optimistické prognózy nebo naopak zvítězí skeptická názorová vlna. Z výsledků, které nám přinesl HB INDEX je patrné, že vývoj cen směrem vzhůru se sice zpomalil, ale poptávka je nadále vysoká a ceny proto rostou dál. Lidé chtějí bydlet a rádi by ve svém. A ti, kteří na to nemají, shánějí nájem. Ten je tak pod velkým tlakem, takže rostou i ceny nájmů. Vzhledem k dobrým ekonomickým podmínkám a trvalému růstu tuzemského hospodářství je vzkaz jasný – zvykejte si na to, že náklady na bydlení rostou a porostou i dál. Zejména tam, kde jsou pracovní příležitosti. Stejně tak je nutné si zvyknout, že některé lokality (typicky cihla v širším pražském centru) budou pro běžné smrtelníky nedostupné a ti se buď spokojí s drahým panelákem na okraji, nebo s levnějším bydlením mimo město, ale zato s dojížděním.

Vývoj trhu nemovitostí – I. čtvrtletí 2018

Jak jsme na tom meziročně? Ukazuje se jednoznačně, že kdo v prvním čtvrtletí 2017 koupil nemovitost, zejména byt, je o rok později v příjemném plusu. Prostě na tom vydělal. Ceny bytů meziročně vzrostly v průměru o 10,2%, ceny rodinných domů o 7% a pozemků o 3,4%. A trendy jsou jasné – ceny rostou dál a všude, jen v mírnějším tempu, než doposud. Trh jakoby chvíli přešlapoval, zejména kvůli zúžené nabídce a také kvůli omezeným možnostem získat hypotéku. Na finančním trhu navíc dochází k jevu, který nemusí mít do budoucna úplně dobré dopady – lidé si chybějící vlastní prostředky půjčují v lepším případě v rodinách, v horším u nebankovních institucí za výrazně horších podmínek. Ceny nemovitostí obecně rostly ve všech krajích (vyjma Ústecka) a jsou na historických maximech.

(cenový vývoj v krajích)

Byty

Pěkné, žádané byty buď nejsou, nebo jsou drahé. Poptávka se přelévá do okolí měst a to nejen blízkého, ale i vzdálenějšího. Hezky je to vidět na číslech – růst cen v Jihočeském a Středočeském kraji dosáhl 3%, v Praze „jen“ 2,6%. Zvýšená poptávka po cihlových bytech, které se stávají nedostupnými, se promítá do zvýšení cen panelových bytů, zejména v revitalizovaných domech. U těch rozhodují snížené náklady na vytápění a údržbu. Vzhledem k růstu nájmů investoři opět oprašují projekty pro nájemní bydlení, zvláště v ekonomicky silných oblastech a studijních centrech.

Rodinné domy

Ceny rodinných domů rostly nejpomaleji za sledované období čtyř čtvrtletí. U novostaveb došlo k nárůstu zejména s ohledem na zvyšující se cenu stavebních prací. V kurzu jsou stále dřevostavby a domy na klíč, ale i tam ceny rostou. Výhodou zůstává rychlost dodání. Rezidenční trh je v pohybu zejména ve Středočeském kraji, kam se přelévá vlna poptávky z Prahy a pak také v okolí krajských měst. Svou pozici si drží nízkoenergetický standard, který vyžaduje stále větší okruh zájemců o nemovitost.

Pozemky

Pozemky si drží svoje pomalé, ale setrvalé tempo růstu bez výkyvů. Vysoké ceny pozemků v okolí měst opět způsobují odstředivou tendenci poptávky do širšího okolí 20-40km. Poptávka je stabilní a zájem je i o levnější pozemky bez infrastruktury a to díky dostupnosti současných technologií – čističek odpadních vod, solárních systémů, tepelných čerpadel apod.

Co lze v dalším čtvrtletí očekávat?

Nabídka novostaveb v Praze i nadále nebude krýt poptávku. Důvodem je nepřipravenost developerských projektů často zapříčiněná zdlouhavým povolovacím řízením. Ceny nemovitostí porostou, ale pomaleji. Mimo žádané lokality může dojít ke stagnaci. Očekává se mírný růst nájemného v ekonomicky silných oblastech. Očekáváný růst úrokových sazeb opět zchladí hypoteční trh, což povede ke zvýšenému zájmu o nájemní nebo družstevní bydlení.

(zdroj dat: HB Index 1Q 2018, úvodní foto: www.dumazahrada.cz)


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.